luni, 7 decembrie 2009

O victorie inutilă pentru România

Să zicem că traian băsescu ia un nou mandat. Nasol, asta e! Ce urmează? Atenţie, nu fac predicţii, socotesc doar cu ceea ce am la îndemână. Mandatul lui se termină pe 21, parcă. Poate depune jurământul şi mai devreme, să vedem ce zice Curtea Constituţională.
Totul depinde acum de liberali. Oricum, Iohannis s-a cerut afară şi nu va accepta să conducă un guvern al PDL. Deci proiectul ăsta cade. Ce raţiune de a fi mai are alianţa PSD-PNL-UDMR-minorităţi? Niciuna!
Ce va oferi traian băsescu liberalilor, pentru a-i aduce într-o majoritate parlamentară? Le va da premierul şi cine va fi acesta? Sau, în stilul lui iresponsabil, va juca la rupere şi va convoca alegeri anticipate? Dar pentru a le convoca, are nevoie de un guvern, pentru că actualul guvern Boc şi-a pierdut ORICE legitimitate. Va reuşi să treacă prin Parlament guvernul Livache? Cine vor fi trădătorii care îi vor vota coşmelia aia de guvern?
În cazul alegerilor anticipate, ce se va întâmpla dacă PSD şi PNL vor face o alianţă explicită şi vor participa împreună la alegerile anticipate? Şi mai ales, ce se va întâmpla dacă ei le câştigă? Va numi traian băsescu un premier din cadrul acestei alianţe, explicită, înregistrată la tribunal cu acte în regulă, sau va găsi un nou pretext să nu recunoască voinţa cetăţenilor?
Să zicem că învinge PDL în alegeri. Ce şanse sunt sunt să obţină peste 50% din mandate, nu din voturi? El are acum circa 33% din mandate, pentru că fugarii din alte partide aterizaţi în curte la PDL nu se pun. Se poate fura în halul ăsta? Şi ce ne aşteaptă în acest caz? Transformarea radicală a regimului constituţional?
Acest vot nu rezolvă absolut nimic. De aceea este ridicol ca, după ce învingi cu o diferenţă de vreo 60.000 de voturi, să spui că e victoria cetăţenilor împotriva unei alianţe a partidelor, cum face Videanu, care devine un personaj şi mai odios decât este. Din start cei care l-au votat pe Geoană, sau cei care nu au votat(şi ei sunt cei mai mulţi, peste şapte milioane) şi-au pierdut statutul de cetăţeni? Sunt duşmanii Marelui Conducător?
Urmează o criză politică şi mai gravă. Care va avea nişte costuri economice şi sociale imposibil de imaginat acum. Primul lucru care se va întâmpla este că euro o va lua în sus precum racheta. Mugur Isărescu nu mai are niciun motiv să mai cheltuiască bani pentru susţinerea cursului.
De fapt, şi în această campanie electorală s-au dat pomeni electorale, dar mai rafinat, prin intermediul cursului de schimb, care a fost ţinut artificial. Acum urmează decontul. Aşadar, români: "Să trăiţi şi mai bine!" Afară!

3 comentarii:

Adrian Năstase spunea...

Dacă va fi respins Negoiţă, sunt mari şanse să ajungem la anticipate şi circul porneşte de la capăt.
O alianţă PSD-PNL care să participe la alegeri ar fi sinucidere curată pentru ambele partide. Mai ales pentru PNL.

Karakas spunea...

"I-am ciuruit", zise Basescu. Bre, va asteapta vremuri si mai nasoale. Romania paranoica! Ce naiba sa mai zici, adios democratie.

Fluieratorul spunea...

"Victoria" lui Basescu s-a scris in momentul in care Geoana a admis ca s-a dus la SOV acasa. Ce dracu a cautat acolo in seara de dinainte? Nu se putea duce in seara de dupa? Numai eu cunosc cel putin 15 oameni (dintre cei 57 de la birou) care "s-au sucit" din aceasta cauza. Nu pentru ca SOV ar fi vreun mogul periculos acum, ci pentru ca este vazut ca un hot neprins care se da om cinstit. SOV este Romania's most hated in ultimii 10 ani, este second best pentru dracu' in tara asta, nici Patriciu si Voiculescu n-ar fi dat mai rau. Geoana putea sa fie si frate de cruce cu SOV, nu trebuia sa-i dea apa la moara lui Basescu.
Cu regret, Geoana a pierdut pe mina lui proprie, la mustata, acolo unde ar fi putut sa cistige si contra fraudei. Fara acea scapare, cred ca ar fi avut o diferenta destul de mare in favoarea sa.
Inutil sa mai spun cit de trist ma face ziua asta. Numai la gindul ca jubileaza PDL-istii, OTV-ul si Nasu', imi vine sa vars.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...