duminică, 20 decembrie 2009

Balele unei minţi perverse

Volodea Tismăneanu este una dintre puţinele fiinţe care îmi provoacă voma, ori de câte ori le văd sau le aud, sau le citesc. E tipul lichelei perfecte, omul lipsei absolute de morală. Deşi face paradă de ea ori de câte ori are prilejul.
Nu mai am puterea să mă indignez când îi citesc elucubraţiile. De fapt, încerc să-l citesc cât mai puţin spre deloc. Sunt însă momente nefericite în care trebuie să mă murdăresc cu mizeria lui morală, nu am ce face.
Zilele astea i-a acordat un interviu lui Eugen Istidor, care a fost postat şi pe voxpublica. Dacă vreţi să înţelegeţi de ce nu doar cinci milioane de duşi cu pluta l-au putut vota pe traian băsescu, după ce a încălcat tot ce se putea încălca în materie de lege, Constituţie şi morală, ci au făcut acest lucru şi intelectuali care au pretenţia să dea lecţii unei întregi naţiuni, citiţi astea. Şi aveţi grijă să nu vă murdăriţi cu balele unei minţi perverse!
"Sînt intelectuali de vază, Liiceanu-Patapievici-Tismăneanu. Cum pot înghiţi că Băsescu şi-a tras vilă în Mihăileanu, că fi-sa a ajuns europarlamentară, că Udrea a fost ministră, că Ritzi, omul lui, a finanţat campania micuţei Băsescu?

V.T.: Două rele nu fac un bine, dar nu pot uita că ceea ce evoci tu aici este o bagatelă comparat cu mega-escrocheriile României post-comuniste. Nu văd de ce Elena Băsescu nu ar avea dreptul să fie europarlamentară, ce face atât de grav Elena Udrea spre a merita oceanul de ură revărsat la adresa ei?
Faptul că tatăl ei PREşEDINTELE ADULT a dictat ca membrii PDL (un procent calculat să voteze cu EBA) O societate normală ar trebui să condamne şi pe marii moguli care furaă meşteşugit şi masiv. Cum face Băsescu. Dar tot societatea aia nu poate fi surdă la micii şmecheri care-şi fac avantaje. Cum a facut Băsescu.
VT: Nu trăiesc în România, dar chiar mi se par disproporţionate aceste reacţii umorale. Dispreţul resentimentar face ravagii, înjosindu-i în primul rând pe cei care îl practică. În plus, felul cum a fost continuu Elena Băsescu (permiteţi-mi să-i folosesc numele real) ţine de o misoginie larvară care mă stupefiază. Nu vă place candidatura ei, este OK. Dar nu trebuie ucisă în efigie. A facut studii, a citit cărţi, a crescut într-o familie unde se discută politică de dimineaţă până-n miez de noapte. Nu este şi fiul lui Sarkozy angajat în politică? Nu se numeşte premierul grec Papandreu, fiul lui Andreas (el însuşi premier în anii 80) şi nepotul lui Gheorghios Papandreu (premier în anii 60)? Eu aş prefera să examinăm performanţa ei ca europarlamentar, să ne ocupam de lucruri cu adevărat semnificative.
Da, dar cred că şi-n America e absurdă o asemenea candidatură.

VT: Tatăl lui Al Gore a fost senator de Tennessee, fiul de asemenea. Nu mai vorbesc de dinastia Kennedy. Ideea cardinală a liberalismului este egalitatea indivizilor în faţa legii. Evident că există şanse mai mari pentru cei care cresc în familii influente. Dar trebuie aceşti oameni pedepsiţi? Mai cu seamă că multi dintre autodesemnaţii procurori au avut şi ei destule avantaje din start…
Sînt eu? De ce să votez „răul cel mai mic”?

V.T.: Nu, Traian Băsescu nu este „răul cel mai mic”. A promis ca va ţine cont de Raportul Comisiei pe care am condus-o şi a făcut-o. A condamnat un regim iliegitim şi criminal, ridicându-şi contra sa toţi lacheii, nemernicii, poltronii şi escrocii. Evident, Băsescu nu e perfect. Nimeni nu este. Este un personaj uneori abrupt, dar, cum spunea Andrei Pleşu, este un adult. Câtă vreme adversarii săi se comportă de o manieră isteroid-infantilă. Traian Băsescu a numit comisii pe teme vitale, a citit concluziile lor, încearcă să le aplice. Are o viziune, o strategie, o constelaţie de obiective. Când îl votam pe Băsescu, votăm un proiect, nu doar un om.
Care este concret proiectul? Parlamentul unicameral, doar? Modernizarea statului şi a instituţiilor a însemnat până acum doar omorârea lor, discreditarea tuturor…

VT: Citiţi documentele comisiilor prezidenţiale pe teme de politici publice, educaţie, demografie, sănătate, reforma instituţiilor. Toate acestea implică legi, iar Parlamentul, nu e nevoie să o mai spun, nu s-a grăbit să vină în întâmpinarea propunerilor lui Traian Băsescu. Nu pasez mingea dintr-o parte în cealalată a terenului, dar acestea sunt datele concrete. Noi alegeri ar putea duce la o nouă majoritate parlamentară. Atunci vom discuta concret ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut. Reforma internă nu priveşte doar un partid, ci întreaga clasă politică românească."
ATÂT! Orice alte comentarii sunt de prisos!

4 comentarii:

Andrei Gheorghe spunea...

As vrea sa punctez cateva idei despre omul Vladimir Tismaneanu.

- din punct de vedere etnic, este evreu
- parintii lui au fost ambii activisti de partid care au "descalecat" odata cu sovieticii; mai exact au descalecat in cartierul primaverii
- juniorul a ocupat functia de vice-presedinte al UTC; am inteles ca ar fi scris si ceva articole propagandistice
- o perioada, tata Tismaneanu a predat despre marxism in cadrul universitatii din Bucuresti
- in momentul de fata, Tismaneanu junior este profesor de politologie la universitatea din Maryland, SUA.

Eu cred ca daca Germania ar fi castigat al doilea razboi mondial, tismaneanul nostru s-ar fi plimbat acum pe strada strigand "heil Hitler!"

Anonim spunea...

Tismaneanu spune ca EBA are studii...omul e in toate alelui cans spune asta? Alea sunt studii? si nu ma refer atat la facultatea urmata de noua stea a politicii romanesti...cat la modul cum a terminat-o (apropos...citeam acum "Cronica de familie" de Petru Dumitriu... e foarte actuala, din pacate).
Cu stima, V.S.

Un anonim mai putin credul spunea...

Vladimir Tismaneanu nu merita atita atentie cita i se da. Am mai cunoscut asa zisi profesori romani de mare succes in State, de care pe-acolo de fapt n-a auzit multa lume, si care isi fac veacul pe sinecura si bani de pe aici.N-ar fi asta un defect in sine, dar baietii au invatat, vorba lui Neagu Djuvara, sa-si gaseasca solutia individuala, si acest d. Tismaneanu si-a gasit si solutia, stapinii si prostii.
Cit despre EBA, orice curs platesti in State se cheama ca ai diploma. US este patria inselatoriilor, cunosc cazuri de oameni care s-au dus aclo crezind ca fac un masterat, si nu s-au ales cu nimic dupa 3 ani, ca oricum respectivul masterat era cam ca facultatile private de pe la noi. In final, n-a platit, n-a luat diploma, si daca ar fi luat-o, oricum nu conta decit pe panoplie, sa se dea mari ca au facut studii peste ocean. De fapt, poti lua de la Belford de pe dreapta orice diploma pentru 500US, si nici macar nu iesi din cartierul tau.

Angela spunea...

Elena Udrea este un personaj superb si merita toate laudele noastre.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...