joi, 10 decembrie 2009

Ghinion de neşansă!

Fix de discuţia asta despre votul celor din diaspora nu aveam nevoie! Pentru că ea alimentează un război care a făcut deja, din cauza lui Pulea Vodă, prea multe victime: războiul româno-român.
Nimeni nu le contestă celor din diaspora un drept fundamental. Numai că decizia lor de vot nu pleacă de la aceeaşi agendă cu a celor din ţară. Votul lor nu are consecinţe în ceea ce-i priveşte. Nu văd de ce un tip care trăieşte de decenii la Paris ar vota pentru a alege primarul de la Bucureşti. Să fie şi Bucureştii precum Parisul? Sau de ce? Că el oricum nu stă cu orele în ambuteiaje, nu face o plimbare cu căţelul comunitar agăţat de bucile lui, şi aşa mai departe. Sau acelaşi tip de la Paris se poate mulţumi cu Bling-Bling, nu e nevoie să aibă o copie proastă a lui Sarkozy şi la Bucureşti.
Discuţia asta oricum mocnea. Dar modul în care a câştigat alegerile Pulea Vodă a înfierbântat spiritele în ambele tabere. S-au spus destule cuvinte grele. Care cuvinte, dacă cei din diaspora nu ar fi avut "onoarea" de a schimba rezultatele votului din România, înclinând balanţa într-o parte pe care românii din ţară a respins-o, nu s-ar fi spus.
Acum lucrurile escaladează, mai ales după ce traian băsescu le-a mulţumit pentru "mâna de ajutor" dată realegerii lui. Diasporezii contra-atacă şi ei cu argumente la fel de "valabile" ca ale criticilor lor. "Noi vă ţinem pe bani! Dacă n-am fi noi, s-ar prăbuşi ţărişoara!"
Până una-alta cei care lucrează afară fac bani pentru ţara în care lucrează. Şi, evident, pentru ei. Eu le plătesc asiatenţa medicală de care beneficiază când vin în ţară, ajutorul de şomaj, când se nasoleşte pe acolo, şoselele pe acre circulă când vin în ţară, educaţia copiilor rămaşi în ţară, etc, etc. Aşa că mai uşor cu astea!
Nu judec alegerile politice ale nimănui. Aşa că ar trebui să punem capăt discuţiei astea. pentru a pune în locul ei alta: ce rol are diaspora în promovarea României. Pentru că unora dintre membrii diasporei le este ruşine să spună că sunt români, dar nu le e ruşine să aleagă un nebun, iar alţii se străduies din greu să ne facă să ne ruşinăm noi, cei din ţară, că suntem români şi să ne facă viaţa grea când mergem prin ţările în care fac ei "fapte de vitejie".
Cetăţenia are acelaşi conţinut peste tot în lume. Ea presupune nu doar drepturi şi libertăţi, dar şi obligaţii. Diaspora este activă doar la capitolul drepturi şi libertăţi. Poate îşi asumă şi ceva responsabilităţi, dacă tot votează şi decide viitorul nostru.
Şi apropo: când spuneam că ei n-au mâncat "salam cu soia" nu era un reproş, era un regret! De când au pus ăştia în salam juma' din tabelul lui Mendeleev(un primitiv slav, pe care rasa superioară n-a apucat să-l extermine la timp!), îi ducem toţi dorul! Salamului cu soia!
Nu veniţi să mâncăm acum împreună un delicios salam cu E-uri? Şi să ne bucurăm de fructele înţelepei conduceri a României, în frunte cu Marele Reales? Să fim, în fine, o naţie?

8 comentarii:

Adrian Năstase spunea...

Dreptul de vot menţinut şi pentru cetăţenii români care nu locuiesc în România este unul din puţinele argumenta care situează ţara noastră în rândul democraţiilor, nu al dictaturilor. Nu cred că anularea acestui drept ar aduce beneficii care ar compensa în vreun fel pierderea fărâmei de aspect democratic pe care încă îl mai avem.

Constantin Gheorghe spunea...

Adrian, nu pledez pentru interzicerea dreptului de vot pentru cei din diaspora. Departe de mine gândul! Ar fi nedemocratic. Eu pledez pentru responsabilitate. Şi pentru unii, şi pentru ceilalţi. Sunt motive bune şi motive proaste pentru o decizie. De aceea e bine să gândeşti înainte de vot, pentru a vedea care sunt consecinţele. Atâta tot!

Karakas spunea...

Sa nu generalizam despre "diaspora". Au votat 100,000de diasporeni dintr-un numar estimat la 2 milioane. 5% ? Din astia 70000 au votat Basescu. Cei mai mult din tari UE.

Asa cum am mai spus, toata clasa politica din Romania a pus umarul la politizarea diasporei. Deci, te poti astepta ca, din ce in ce mai multi romani din alte tari, sa se implice in lupta politica din Romania.

Eu unul am o pozitie mult mai ferma fata de dreptul de vot "al diasporei". Odata ce ai intors spatele Romaniei si ai plecat, stabilindu-te in alta tara, adios, faci politica la tine acasa. Altfel, te trezesti cu niste ciuperci de interese in afara Romaniei, si tot felul de organizatii care au pretentia ca vorbesc in numele diasporei. Asa si cu aia din CMR, vor acum post de Prim Ministru pentru ca au votat Basescu.

Ca sa fie clar: eu nu am votat deloc. Nu ma intereseaza salamul lui Basescu.

Adrian Năstase spunea...

Oamenii diferiţi gândesc în moduri diferite.

Corina spunea...

Desigur, nu este vorba de anularea dreptului la vot, este absurd. Insa nu putem sa nu vedem ca, desi pot avea cele mai bune intentii (si sint convinsa ca asa este) cei de departe nu au cum sa ia o decizie in cunostinta de cauza. Eu insami fac parte din diaspora si am fost intotdeauna interesata de ce se intimpla in tara, insa este departe de a fi acelasi lucru cu a locui aici. Va pot spune din proprie experienta, pentru ca lucrez de jumatate de an in Romania, cu vizite dese in tara de adoptie si vad cum se schimba perceptiile atunci cind esti in mijlocul lucrurilor. Si vad mai ales prin contrast cu prietenii meu romani, care pur si simplu nu aveau cum vedea ce se intimpla in Romania in acelasi fel ca cineva care este aici zi de zi. Este inevitabil, atunci cind esti departe, se ramii cu niste repere care isi pierd actualitatea si sa raportezi stirile pe care le vezi de departe sau discutiile pe care - eventual - le ai la telefon la acele repere, devenite insa, din nefericire, desuete. Mi mi se pare foarte clar - ca sa spunem lucrurilor pe nume - ca diaspora a votat cu Basescu utind ca el a fost la putere in ultimii cinci ani si ca reactie puternica impotriva PSD, care pentru ei este acelasi partid din anii '90. Nu uitati ca cei mai multi dintre cei plecati gindesc inca in acei termeni, nu au cum percepe evolutia lumii politice, nu au cum simti pulsul real al tarii. Deci, ca sa inchei, sigur ca nu se pune problema de a se retrage dreptul la vot, insa nu poti sa nu te gindesti/analizezi aceasta situatie care nu cred ca poate avea solutie. Este pur si simplu ceva ce trebuie acceptat...

Adrian Năstase spunea...

Nici cei care au rămas în ţară nu văd toţi lucrurile în acelaşi fel, nu gândesc la fel, nu înţeleg la fel, deşi trăiesc în mijlocul aceleiaşi realităţi.
Fiecare om are adevărul lui şi trebuie să ne acceptăm unii pe ceilalţi cu tot cu adevărurile personale.

Anonim spunea...

ai mai scris odata ca-n vest nu se folosesc emulgatori si ti-am dat de citit ca sa vezi singur ca totul este otravit.
eu maninc citeva feluri de mincare pt ca nu am ce din cauza otravurilor.desigur ca nu pot evita totul insa macar citeva.mezeluri nu maninc deloc pt ca nu exista carne in ele sau amesteca tot felul de gunoaie. iti mai dau de citit si cere la arte documentarul intitulat odiseea mincarii pina in farfurie si vezi tu acolo daca se folosesc sau nu nenorocirile in mincare.trebuie sa renunti la lozinca cu vestul luminos care ne da noua de toate si neaparat bune ca s-a dus!!! europa libera ne-a mintit iar toata chestia cu vestul este o mare teapa deoarece este doar o hazna imputita o mare de laturi.
vin-o in vest si maninca sa-ti fie bine! :))))


despre otravuri in mincare cosmetice etc

http://www.greenpeace-magazin.de/index.php?id=3491
http://www3.interscience.wiley.com/journal/113432756/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0
http://www.sylt-gesund-leben.de/texten/soja.htm
http://www.biotonus.de/Gefahrliche_Inhaltsstoffe/gefahrliche_inhaltsstoffe.html
http://www.harmonisches-fengshui.de/produkte/gefaehrlicheinhaltsstoffe.htm#Potentiell
http://www.cosmosun.de/index.php?id=24
http://www.wissen-und-leben.de/Themen/Gesundheit%20und%20Ernaehrung/inhaltsstoffe.html
http://www.solution4life.de/Informationen/Gefahrliche_Stoffe/gefahrliche_stoffe.php
http://www.myheimat.de/sehnde/die-unbekannten-e-nummern-lebensmittelzusaetze-die-gefaehrlich-sein-koennen-d56789.html

lista scandaluri alimentare in vest
http://www.khd-research.net/Food/LM_Skandale_2.html
http://www.umweltruf.de/ticker/news_druck.php3?nummer=7443

despre alimente falsificate
http://www.news.at/articles/0928/35/245957/skandal-schummelschinken-nach-kaeseimitat-schinken-markt
http://www.welt.de/muenchen/article2174429/Milch_mit_Schimmel_und_illegalen_Zusatzstoffen.html

geomarz spunea...

Mascarada că cei din afară au ales preşedintele R este de rîsul curcilor.
De cînd un transfug, sau unu care lipseşte din ţară de ani buni şi care (cel mai adesea nu şi-a găsit nici acolo un loc onorabil ci numai acela de slugă preplecată), unul care a ales să NU trăiască în R ştie ce-i mai bine pentru R.
Astora nici nu ar trebui să li se dea voie să voteze. Dacă ar fi avut minte, nici nu ar fi votat.
Precum Obama, care, dacă ar fi avut minte (precum NU are), ar fi refuzat mascarada aia de premiu Nobel pentru ce ! Pentru pace, la cîteva zile după ce a mai trimis 30 000 de soldaţi în Afganistan al doilea războipe rol pe care-l are de o veşnicie de acum, SUA.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...