miercuri, 9 decembrie 2009

Cu orice preţ?

Indiferent de ce va zice Curtea Constituţională a României, mandatul lui traian băsescu va fi extrem de slab. Şi nu pentru că "serviciile" îl vor lăsa din braţe, sau că asfaltangii nu vor mai decarta în curtea PDL. Nu, pericolul vine din altă parte.
Câţi din cei care l-au votat sunt din nucleul dur ar PDL, care l-ar vota cu ochii închişi? Păi, sunt circa 3,1 milioane de votanţi(3.153.640), cei din turul unu. Cu drept de vot sunt în România vreo 18 milioane de oameni. Cu alte cuvinte, susţinătorii NECONDIŢIONAŢI ali lui băsescu, poporul lui, reprezintă cam o şesime din totalul adulţilor. Faptul că a mai adunat vreo două milioane de voturi în plus nu trebuie să-l ameţească. Ăia sunt orfanii diverselor cauze, sau, şi mai grav, sunt pleşcarii, cei care votează cu ăla care dă mai mult.
Anul 2010 va fi crâncen, şi nimeni nu va avea de dat nimic, pentru că nu mai e de unde. Mai mult, în 2010 trebuie plătite datoriile faţă de sponsorii lui băsescu. Ceea ce înseamnă că nimic din ceea ce nu e portocaliu în ţara asta, începând cu primăriile şi terminând cu tot felul de firme, nu va vedea culoarea banilor publici la faţă. Ceaa ce va duce la un uriaş sictir împotriva lui băsescu şi a guvernului PDL. Primii îl vor părăsi pleşcarii.
Dacă violenţa socială va creşte, inevitabil se va ajunge la contestarea puterii. Şi atunci va vedea cu adevărat băsescu dacă îl iubeşte sau nu "poporul". Şi dacă e bine să câştigi cu orice preţ alegerile.
Nu cred că se gândeşte cineva serios, în aceste condiţii, la alegeri anticipate. Pentru că PDL are nevoie de cel puţin două milioane de "pleşcari" pentru a câştiga majoritatea absolută în Parlament. Asta la o prezenţă la vot de circa 50%. La un preţ mediu pe vot de 50 de lei, înseamnă 100 de milioane de lei, adică vreo 25 de milioane de euro. Hai dublu, pentru că şi pleşcarii vor mări tarifele, văzând că se poate! mai sunt sponsori gata să finanţeze comerţul ăsta cu voturi?
Mult mai ieftin este să cumpere circa 50 de parlamentari. Fie cu un dosar scos la momentul oportun, fie cu ceva stele şi tinichele, fie cu un contract pe bani publici, fie cu o sinecură prin administraţie. Şi, mai devreme sau mai târziu, oranjgutanii vor cumpăra ce le trebuie.
De ce credeţi că era aşa de "convins" Tăriceanu de "binefacerile" unei cooperative cu PDL? Păi, ia să vedem? O fi plutind ameninţarea unui dosar la DNA? Ori o anchetă a ANI, ca în cazul lui Ionuţ Costea, cumnatul lui Geoană? Sau o combinată?
România este o ţară fără speranţă. Şi după încă cinci ani cu băsescu se va alege praful de tot şi de toate. Poate că e mai bine aşa. Nu merităm mai mult decât avem. Pentru că nu luptăm pentru mai mult.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...