sâmbătă, 19 decembrie 2009

Prostituţie fără frontiere

Teodor Baconski, ambasador la Paris, fost consilier prezidenţial şi protagonist al unui scandal sexual cu jaccuzi şi personal diplomatic la post, confirmă că i-a fost oferit postul de ministru de externe. Să fie sănătos! Dar după baronii portocalii, după Nuţi, fecioara din Pleşcoi, după generalul de izmene Oprea, alt pleşcar prezidenţial îşi primeşte recompensa. O fi pentru că românii din Franţa au votat bine? Să-i fie de bine!
Bogdan Aurescu nu a meritat acest post. Învaţă şi el ce şi cum funcţionează "recunoştinţa" lui Pulea Vodă. Care se bătea cu cărămida în piept că a făcut România mai mare, după sentinţa Tribunalului de la Haga.
Ce putem spera de la un astfel de guvern, făcut după criterii de fidelitate faţă de cauză şi de grup de interese? Nimic! Cum nu putem spera nimic de la traian băsescu. Este un guvern în dispreţul României şi al cetăţenilor ei.
Se tot bate monedă pe atitudinea UDMR, într-un soi de contrast cu miticismele politicii dâmboviţene. Să fim serioşi! Principialitatea ungurilor este întotdeauna cu limită de timp. Acum n-a durat nici două luni. Cum au putut, au sărit în barca puterii. Că s-au dedulcit şi ei la bani publici, la demnităţi şi la trafic de infuenţă. Faptul c-o fac mai "elegant" nu ţine de cald nimănui! Sunt de-ai noştri, din popor! Inclusiv la capitolul dihonie internă! Prostituţia politică nu cunoaşte bariere etnice!
Problema noastră este una de fond: fără politică şi politicieni NU se poate concepe o democraţie reprezentativă. Şi o bună guvermare nu se poate imagina fără o clasă politică de profesionişti. Iar mai presus de orice, democraţia şi buna guvernare nu pot exista fără un sistem de valori morale extrem de restrictiv şi de auster. Ceea ce nu mai este cazul. Cam pe nicăieri în lume. În numele "compromisului"(altminteri necesar, şi nu doar în politică) şi al "realismului" se petrec cele mai imorale lucruri în politică. Lucruri care îndepărtează cetăţenii de politică.
Doar că această îndepărtare nu vine din faptul că sistemul moral al cetăţenilor este superior celui al politicienilor. Politicienii au ajuns acolo unde sunt cu votul cetăţenilor. În acest fel sistemul de valori morale al politicienilor este validat şi legitimat. Îndepărtarea vine din faptul că "recompensa" aşteptată de cetăţean din partea politicianului nu vine. Recompensa fiind un soi de cooptare a cetăţeanului la sistemul de avantaje al clasei politice: relaţii privilegiate, acces la bani publici, etc. Imoralitatea noastră este mediul de cultură pe care se dezvoltă imoralitatea politicului.
Nu doar capitalismul trebuie moralizat, pentru a funcţiona mai bine, ci şi societatea. Şi asta este cea mai grea sarcină. Pentru că înainte de a cere clasei politice să se schimbe, trebuie să ne schimbăm noi.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...