vineri, 13 iulie 2012

O reacţie demnă




Un prieten, a cărui lipsă din spaţiul virtual o regret sincer, îmi trimite această scrisoare: 


"Dragă Comisie Europeană,

Cerințele matale pleacă de la premisa că Statul lui Traian Băsescu era unul ideal, în care curgea lapte și miere, iar justiția mergea unsă, dar au venit dictatorii Victor Ponta și Crin Antonescu să întoarcă România în cele mai negre neguri — nu este clar dacă pe culmile comunismului sau ale fascismului.

Ei bine, ca cetățean european care sunt oripilat în egală măsură atât de inexistența unui stat de drept pe meleagurile României, cât și de tupeul de tip sovietic cu care Uniunea Europeană își impune punctul de vedere în teritoriile ocupate, am a vă face următoarele observații.

1. Reinstaurarea atribuţiilor Curţii Constituţionale de a verifica inclusiv constituţionalitatea deciziilor adoptate de Parlament este o aberație de care ar trebui să vă fie rușine. Nu doar că ani de zile Curtea Constituțională a funcționat fără a putea verifica deciziile și hotărârile Parlamentului, fără ca cineva să obiecteze (nici Curtea, nici onor Europa), dar Constituția însăşi prevede această limitare! Articolul 67 prevede că „Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni”, iar Articolul 146 atribuie curții Constituționale competențe în pronunţarea asupra constituţionalităţii legilor, fără a face vorbire de hotărâri şi moţiuni.

Recunoaște, dragă Comisie Europeană, că cerințele matale sunt scrise direct de Traian Băsescu!

2. Reinstaurarea regulii majorităţii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumătate plus unu din numărul celor înregistraţi pe listele electorale) este o aberație, dragă Comisie Iosif Vissarionovici Stalin! Comisia de la Veneția în persoană (să citez în engleză de dragul dumitale) grăiește în documentul CODE OF GOOD PRACTICE ON REFERENDUMS, adopted by the Council for Democratic Elections at its 19th meeting (Venice, 16 December 2006) and the Venice Commission at its 70th plenary session (Venice, 16-17 March 2007): „It is advisable NOT  to provide for: a turn-out quorum (threshold, minimum percentage), because it assimilates voters who abstain to those who vote no.” De asemenea, majoritatea statelor care te constituie, dragă Europă, nu au nici o regulă de cvorum față de numărul de înscriși pe listele electorale. Pe deasupra, pe listele electorale din România sunt trecuți destui morți, ceea ce face valoarea acestora nulă — mai puțin, firește, dacră dorim să facem referendumurile nefuncționale în România.

Recunoaște, dragă Comisie Europeană, că nu democrația în România te preocupă, ci Traian Băsescu. Dacă te-ar fi preocupat democrația, ai fi cerut Parlamentului României să continue implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția prin extinderea eliminării cvorumului de participare la toate tipurile de referendum, nu doar la cel de față. Da, Victor Ponta a fost prea prost ca s-o facă, dar speram ca tălică, dacă tot te-ai deranjat să te îngrijorezi, să gândești mai bine.

3. Renunţarea la folosirea de ordonanţe de urgenţă în cazul unor decizii care afectează statutul instituţiilor fundamentale ale statului ori Constituţia şi în situaţii care nu prezintă urgenţă mi se pare o cerință de bun-simț. Dar cum se face că nu te-ai îngrijorat, dragă Comisie, când guvernele României au emis 796 ordonanțe de urgență din 2007 și până acum? Nu ți se pare că te-ai trezit cam târziu?

4. Conformarea imediată în faţa tuturor deciziilor Curţii Constituţionale ar putea iarăși să pară o cerință justificată, dar ce ne facem când Curtea Constituțională încalcă ea însăși constituția, arogându-și competențe pe care nu le are? Să ieșim cu pușca în mână, să facem revoluție? Iată, Constituția nu prevede un cvorum pentru referendum, nici Comisia de la Veneția nu îl recomandă, dar Curtea se pune de-a curmezișul. Iarăși, cum am mai menționat, Constituția nu dă Curții atribuții în a verifica actele parlamentului care au alt statut decât acela de lege, dar Curtea nu acceptă să i se retragă atribuții care îi fuseseră adăugate prin modificări la o lege.

5. Angajamentul autorităţilor publice de a respecta independenţa sistemului judiciar nu sună rău în principiu, dar în ce calitate ceri matale, Comisie Europeană, ca guvernul unui stat suveran să-și ia angajamente publice ca răspuns la cererile nejustificate ale tălică?

Cât despre evitarea criticării acestor decizii judiciare, câtă vreme un simplu cetățean poate critica o decizie judiciară, cred că și una din puterile statului poate critica deciziile altei puteri a statului. Fără critică și fără dezbatere, nu putem ajunge decât la dictatură, mai cu seamă că justiție și dreptate nu sunt întotdeauna sinonime.

6. Numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul majorităţii partidelor politice este, să fiu scuzat, o vrăjeală. Avocatul Poporului, calc după Ombudsman-ul din alte țări, este o instituție care nu a funcționat niciodată în România! Niciodată Avocatul Poporului nu a intervenit în sprijinul interesului public! Ar trebui ori să desființăm această instituție, ori să o reformăm radical — în ambele cazuri însă, nu e treaba matale („none of your business”). Ah, uitam: Avocatul Poporului ar trebui să se bucure de sprijinul populației, nu al partidelor. El ar trebui votat după cum se votează președintele statului. Încă o dată însă, asta ar trebui să fie o dezbatere internă, națională.

7. Mai dorești dumneata, Comisie Europeană, ca nici o numire să nu fie făcută în posturile de procuror general şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub actuala preşedinţie. Cât de debilă trebuie să fii ca să nu observi că aceste instituții nu au avut nici o contribuție la stârpirea corupției în România? Pentru că te-ai făcut că nu vezi ani de-a rândul, acum te faci că-ți plac persoanele puse de Traian Băsescu la cârma acestor jeguri de instituții. Rușine, Dinu Patriciu! Scuze, rușine, Comisie Europeană!

8. Aici este clar că Traian Băsescu, cu gândul la Adrian Năstase, a ajuns să-ți ceară ca nici o graţiere prezidenţială să nu aibă loc în cursul actualei preşedinţii. Te-ai gândit, băi, ștoarfă europeană, că poate există și alți nedreptățiți de justiția strâmbă a acestei țări, care să merite grațierea? Cu ce drept stalinist vii tu să pui: „Niet! Dacă nu semnează Traian Băsescu, niet!”?

9. Nu comentez alte trei cerințe de-ale lu' matale, Comisie a Comisarilor Poporului, am în schimb alte cerințe către Uniunea Sovietică Europeană pe care o reprezentați. În primul rând, dacă ai putea, să nu ne mai impui niveluri minime ale taxelor și accizelor, ale prețurilor la utilități sau alte mărfuri, câtă vreme nu impui și un salariu minim. Veniți voi, membri ai Comisiei Europeană, să trăiți cu un salariu minim românesc: nu ați putea avea ce mânca decât dacă ați locui în același apartament cu mă-ta sau cu tac-tu, băi imbecililor! De-abia cu un salariu mediu ce se mai poate supraviețui, dar dacă ai de plătit și o chirie... nici cu acesta!

Cum zicea președintele meu interimar, „legile României se fac în România”. Capisci?

Marș acasă, politrucilor!

Un cetăţean scârbit! 

12 comentarii:

ANONIMUS spunea...

O singura atentionare,apropos de justitie.Cele doua otrepe
Morar si Kovesi sunt singurii specialisti din Romania?! Dece li s-a
prelungit mandatul de doua ori si jumatate.Dece oare???Dece oare????
Nu cumva pentruca cei doi maimutoi executa imediat si la timp tot ce le comanda Basescu.Pai sigur ca da.Ca n-o fi observat ce desteapta este Lulica si Morar.Curios este cum dracu a observat Dl.Gitenstein Von Lobby,daca nu cumva Monica(ptiu)i-o fi facand cate vreo felatie minunata, ca nu stii ce talente are Monicuta?!.I-l urmaresc pe Scelerat si te minunezi ce scoate pe gura.Auzi, ca sau facut prea multe urne in Afganistan ca unul sa fie sef de urna si unul sa voteze.Dupa dobitocul incaltat sunt 16 oameni in Afganistan si cum nu-i trece prin cap un idiot martial ca "comandantul de butoi" nu-si da seama ca intre-un teatru de razboi nu-ti aduci ostasi cu regimentul sa voteze ca s-a ia in crestet vreo bomba.Tampit de se cutremura omul.Cred ca sa scrantit.

Anonim spunea...

Bravo !

Valentin Berceanu spunea...

Chapeau bas prietenului dumneavoastra! Ajunge direct la mine pe facebook.

Karakas spunea...

Semnez!

Intelectualul spunea...

Foarte frumos spus. Numai cuvinte de lauda.
Il cunoastem si noi, cumva, pe autor?

Karakas spunea...

Comisia Europeana a devenit Komisariatul European? De cind isi incalca Comisea Europeana mandatul, cerind Presedintelui unei tari membre sa nu gratieze pe nimeni? Cu ce drept impune Comisia Europeana ca Guvernul sa nu faca schimbari in institutiile statului care cad sub autoritatea sa?

Astazi pentru mine UE a murit. Nu mai este decit o unealta in mainile unor imperialisti.

Thai Refugee spunea...

Foarte bine a scris prietenul dumneavoastra! Subscriu in totalitate. Ba mai mult, eu as traduce-o si in engleza si as transforma-o in petitie online ca sa poata si "boborul" sa se exprime vizavi de indicatiile pretioase venite de la Bruxelles.

Anonim spunea...

Daca se pune de R E F E R E N D U M nici fulgii nu ramane din Uniunea Europeana si asta o stiu baietii de o multime de timp !!!

Anonim spunea...

Comisia Europeană dezminte că a înaintat o listă de cerinţe Guvernului Ponta

... Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey, a declarat pentru România TV că Executivul român este conştient de problemele pe care le-a ridicat forul european în legătură cu situaţia politică din ţara noastră.

Când a fost întrebat de către România TV despre lista celor 11 cerinţe ale Comisiei Europene la care guvernul premierului Victor Ponta ar fi urmat răspundă punctual, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Grey a răspuns: "Am văzut ştirile publicate de Hotnews şi Radio France Internationale. Nu există o declaraţie oficială a Comisiei Europene. Guvernul României este pe deplin conştient de problemele pe care le-am ridicat şi nu voi comenta altceva."

"Am văzut listele pe Hotnews şi RFI, care includ şi nume. Nu este adevărat. Nu voi comenta mai mult decât am făcut-o, foarte clar, ieri, prin acel comunicat", a adăugat Grey.

http://www.pesurse.ro/#/2012/07/13/comisia-european-dezminte-c-a-naintat-o-list-de-ce/

Ken spunea...

Aproape ca as baga mana in foc spunand ca "lista" cu pricina a fost intocmita de catre gaska Macovei-PREDA-TRU. Are toate "amprentele stilistice" romanesti si precizia milimetrica a poftelor oranjgulii, plus, un subtextual ranjet ca v-a(m) tras-o iar!
Votul masiv (pe 29 si la toamna) va fi singura replica si palma dura pe care romanii o mai pot da nesimtirii si fatarniciei UE-iste.
O lectie insa cred ca ar trebui invatata din tot scandalul.
MAE, viitorul ICR, europarlamentarii, adevaratii jurnalisti, atatia cati vor mai fi fiind prin tarisoara, au nevoie imperativ sa cultive relatii cu presa majora din strainatate, nu doar cand ajungem intr-un impas. E nevoie de (re)construirea imaginii tari, dar mai ales de intretinerea ei cu profesionisti. Daca am fi avut corespondenti de presa nepartinitori, ar fi existat, normal, sansa dreptului la replica, cel putin, o prezentare a punctului de vedere alternativ in media straina. Asa insa, ICR-ul, care prin natura activitatilor are legaturi in media pretutindeni, a atacat letal la foc continuu, din toate punctele cardinale.

Béranger spunea...

Îhâm, îl cunoașteți.

N-am găsit nicăieri pe situl Comisiei Europene nici o listă de cerințe către Guvernul României.

Din două una: ori RFI este în totalitate deținut de Băsescu, ori Barroso este de-o teapă cu Băsescu: dă neoficial, pe surse, scrisori de intimidare pe care nu și le asumă în mod oficial.

Barroso, acest Băsescu european.

Fluieratorul spunea...

"Problemele" noastre cu UE au aparut numai cind s-a manevrat iesirea din sistem a unor persoane de la virf in Romania, intr-un timp foarte scurt, si UE s-a sesizat cu "fortarea" institutiilor.

Fortarea si abuzarea institutiilor de catre persoane si grupuri nu este un lucru nou pe la noi, doar ca "inaintasii" au avut ceva mai multa rabdare, n-au facut rocada in zile/saptamini, ci in luni si ani, cu balada la vioara despre cite eforturi se fac in justitie, marca Monica Macovei. Facindu-se de fapt exact nimic. Incredibil ce impact are aceasta persoana in afara tarii, si cit de convingatoare este in anumite cercuri, stiind cit de puternic este face-lift-ul istoriei ei personale. Pe coridoarele puterilor centrale, se pare ca ambalajul este mai important decit marfa, si grupul decit coerenta convingerilor si calitatea lor, ceea ce este, pentru noi ca omenire, un lucru foarte trist.

Justitia nu a fost si nu este independenta in tara asta, a fost tot timpul atirnata, interesata si incompetenta. Institutiile statului la fel. UE face pe imaculata cind spune ca Romania era prea "imatura" in 2007, la aderare. Stiau ce e Romania, si stiu si acum, interesele sa traiasca.

Le dau tuturor o veste, pe care am mai dat-o: interesele celor de afara vor fi servite de cei de la virf in Romania in acelasi fel, indiferent de culoarea si orientarea lor. Asa isi cumpara ei tronul, asa au facut-o in toata istoria. De vinzare sintem noi, poporul roman, si nu intereseaza pe nimeni ca o ducem bine sau rau, atita timp cit platim, consumam si ne comportam ca o turma. Pareri proprii sa n-avem.

Am observat de citiva ani (de prin 2007 incoace) ca e tot mai greu sa am o parere proprie, neutra sau alta decit pro-Basescu, in Romania regimului basescian, spre chiar imposibil in ultimii 2-3 ani. Am luat replici obraznice la adresa persoanei mele in fata si in scris, de la oameni care gindesc pe un bit. Foarte multi, neasteptat de scoliti, unii dintre ei.

Fiind lucrurile asa, am ales solutia individuala si sint la un metru de intrarea in noul meu viitor. Sper ca solutia individuala sa ma aleaga si ea pe mine pe termen lung, si sa ma ocup in viata mea in mod exclusiv cu alte discutii decit politica dimboviteana, in care am pierdut deja mult prea mult timp.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...