marți, 24 iulie 2012

Devalorizare în vreme de referendum



Bun, aş vrea să ştiu şi eu ce joacă Isărescu şi de ce. E clar pentru toată lumea că leul a fost supra-apreciat în toţi aceşti ani, şi că asta a avut un preţ: se zice că BNR ar fi cheltuit pentru susţinerea leului peste zece miliarde de euro. Din banii împrumutaţi de la FMI, în principal. 

Ni s-a spus că aceast efort a fost în favoarea românilor "cu rate" în valută. Pe lângă că e profund imoral să obligi pe toată lumea să plătească pentru cei care au riscat şi au luat credite în valute, nici nu este adevărat. Scăderea dramatică a puterii de cumpărare a tuturor românilor a dus la creşterea dramatică a restanţelor de plată către bănci. Ele bat undeva spre 5,5 miliarde de euro. Sigur, cu leul devalorizându-se, ele vor creşte în continuare. Şi atunci ce-am făcut?

Se uită un lucru: politica monetară nu o face guvernul, o face BNR. Până la un punct devalorizarea poate conveni Guvernului, pentru că aduce, în teorie, ceva mai mulţi bani la Buget. Dar are şi inflaţia limitele ei. 

Aşadar, BNR trebuie să ne explice de ce a ţinut leul supraevaluat în plină criză. Economic, această decizie nu are sens. Mă tem că explicaţia este legată de relaţiile vicioase ale BNR cu băncile străine. Ca şi modificarea Codului Muncii, şi supraevaluarea leului a micşorat costurile de exit din România ale unora. 

Faptul că Isărescu profită de "criza politică" pentru a devaloriza leul este o mare măgărie. Pentru care ar cam trebui să plătească. Nimeni nu-i de neînlocuit, nici măcar Isărescu. Să se ia de mânuţă cu băsescu, şi să ne lase! 

7 comentarii:

Lucian Sarbu spunea...

Eu cred că are legătură cu obiectivul imbecil de a adopta euro din 2014. Din 2007 încoace s-a tot susținut prostia asta, că trebuie să intrăm în euro la 1 ianuarie 2014, și presupun că BNR-ul a încercat cu seriozitate să îndeplinească obiectivul, iar una din condiții era / e ca leul, cu nu știu câți ani înainte de adoptarea euro, să varieze numai în anumite limite. Acum, cu obiectivul oficial abandonat, leul va varia mult mai liber, ceea ce nu e deloc rău, pentru că el trebuie să fie în primul rând o expresie concretă a economiei românești, nu a aspirațiilor cosmopolite ale birocrației de la București.

Și creditacii? Vai de curul lor. Isărescu le-a zis de mai multe ori să nu se împrumute în euro, dar ei, nu și nu. Asta e.

Florian spunea...

Dar daca este adevarat ce se barfea in targ cu ceva ani in urma, ca Isarescu poarta haina pe dos, cu epoletii pe dinauntru? Si daca devalorizarea abrupta a leului are rostul de a-i oferi munitie colegului de la fosta manastire Secu, aflat acum la ananghie?

chien spunea...

Cum adica nu a avut sens economic "in toti acesti ani" sa apere leul de devalorizare? Dar de cand in Romania exista numai banci si oameni cu credite in valuta? Se platesc cumva in pietricele importurile, care au pondere mare tocmai in exporturi? Sau pentru salarii nu era de ajuns o inflatie de aproape 8% cat era in 2010, in recesiune crunta, de mai trebuia si un curs de 8 lei sa ne puna capac? Companiile care au luat credite in valuta pentru productie meritau si ele un euro de 8 lei, ca sa ne ducem naibii de tot? Cred ca atunci ati fi fost primul care ar fi infierat BNR ca nu apara leul, nu-si indeplineste mandatul si tradeaza tara. Sau cine stie, poate atunci ar fi fost de lauda BNR, ca sapa guvernarea PDL!!

originar spunea...

Forte interesant articolul.
Mi-a placut "Ca şi modificarea Codului Muncii, şi supraevaluarea leului a micşorat costurile de exit din România ale unora." Adevarat grait.

Karakas spunea...

"Traian Băsescu: Cei care au organizat lovitura de stat trebuie să răspundă în faţa justiţiei"

Sigur, sa arestam tot Parlamentul. Gindire de "democrat". Domnule intelectual Liiceanu, nu va infioara nimic din zicerile astea?

http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/138036-Traian-Basescu-Cei-care-au-organizat-lovitura-de-stat-trebuie-sa-raspunda-in-fata-justitiei.html

Ando spunea...

Tare mi-e(frica) ca are dreptate Florian !
Se fac jocuri scarboase si cam pe fata!
Adica, uite ce se intampla cu leul daca e, vezi Doamne,"instabilitate politica"in tara.

vgeorgicas spunea...

Nu mi-a palcut niciodata Isarescul. De peste 20 de ani este in fruntea unei institutii nationale, singurul care a supravietuit atit e mult in fuctie. Asta ma face sa ma intreb ce sfori a tras dinsul in scop propriu pe spinarea romanilor?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...