marți, 10 iulie 2012

Cu ochii la pula lui băsescu



În ţara asta nu mai gândeşte nimeni? Cum poţi găsi într-o decizie a CCR aşa ceva: "Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura  participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente"?

Cum să facă legea aşa ceva? Legea poate, cel mult, să spună clar că Referendumul nu poate fi validat decât dacă se prezintă la vot jumătate plus unui dintre cei cu drept de vot. Dar cum există o decizie pe o speţă identică, din 2007, unde nu este introdus acest prag de validare, băieţii o dau cotită. Aşa că se joacă şi ei cu cuvintele, să înţeleagă proştii ce-or vrea! 

Vă vine să credeţi că soarta unei naţiuni e în mâna câtorva căcăcioşi, vai mama lor cu logica, bunul simţ şi demnitatea, care dau soluţii de doi bani, ce stârnesc confuzie, frustrări şi furie? 

Eu, în locul lui Ponta, i-aş scrie lui Zegrean şi i-aş cere să explice ce a vrut să spună cu "legea care asigură prezenţa la vot". Vrea să introducem obligativitatea prezenţei la vot? Foarte bine! Dar să vorbească limpede, şi să îşi asume responsabilităţi, nu s-o dea cotită, cu ochii la pula lui băsescu, şi la poftele ei!


UPDATE: gândindu-mă mai bine, inepţia deciziei este şi mai evidentă. Nu e doar ineptă, este şi NECONSTITUŢIONALĂ!  Nu ai cum spune: o lege este constituţională condiţionat: dacă afară e cald, dacă secretara lui Zegrean e pe roşu, dacă Nuţica doarme liniştită, pentru că şi-a rambursat împrumutul de 3 milioane de euro. O lege este sau nu este constituţională. Punct! Nu ai cum spune că dacă vin  "X" oameni la vot e constituţională, dacă nu, e neconstituţională. 


Unde să ataci inepţia asta? Cum s-o faci? Cum scăpăm de dobitocii ăştia?

4 comentarii:

ANONIMUS spunea...

Pithya era mai explicita si asta cand lista alegatorilor nu este buna cand dupa atatia ani in care o gramada de cetateni au plecat definitiv,crestere demografica n-am auzit si cu ajutorul lui basescu o gramada de batrani s-au dus la Manitu,plus ca rezultatul recensamantului na aparut inseamna ca vreo 3 milioane apar in plus.Este imposibil ca lista sa fie pusa la punct desi s-a discutat de asemenea probabilitate.Dupa umila mea parere ar trebui ca conducerea forul care depinde de recensamant sa fie"frecata" pana scot rezultatele recensamantului(pentruca il au) si sa faca o ponderare matematica la Nr de alegatori si sa-l anunte dupa ce parlamentul dispune prin Guvern si prin ordinanta de guvern ,cum problema Avocatului Poporului este OK, nimeni nu poate protesta.Altfel ar trebui ca 70% de cetateni sa voteze.Nu ca ca n-ar fi demis sceleratul chior.

cristi spunea...

Excelentă observaţia. Iar decizia nu e doar neconstituţională, ci şi antidemocratică, fiindcă transformă nonvotul - care nu e secret - în vot. Ar trebui să fie imposibil pentru oricine să asigure un anumit rezultat la referendum (sau alegeri) prin absenteism. Ne amintim de situaţia din Parlament de la moţiunile de cenzură unde băsiştilor li se cerea să stea în bănci?

Arogantu' spunea...

De dobitocii astia scapam intr-un singur fel: reforma curtii constitutionale.
1. La modificarea 'constitutiei' se va prevedea existenta unei sectii constitutionale in cadrul ICCJ, cu 9 judecatori desemnati de CSM dintre JUDECATORII cu cel putin 10 ani de practica in instante superioare.
2. Orice decizie a CC va putea fi infrinta de 2/3 din Parlament.

pacos spunea...

In conditiile in care avem art. 146 lit. i din Constitutie, in conditiile in care confirmarea inseamna validare, de ce dracu conteaza atat de mult ordonanta aia? CCR are, oricum, ultimul cuvant. Si d-aia cred c-au lasat-o asa, in coada de peste..

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...