vineri, 20 iulie 2012

Scrisoare concetăţenilor mei

Stimaţi concetăţeni, 

România se află la o răscruce. Duminica viitoare trebuie să facem o alegere, şi nu una foarte simplă. Înainte de a răspunde cu "Da" sau "Nu" la întrebarea Referendumului de destituire a preşedintelui României, trebuie să ne întrebăm nu doar cu ce a greşit traian băsescu, ci mai în legătură cu ce am greşit noi, de am ajuns în această situaţie. 

traian băsescu este produsul nostru, al lipsei noastre de spirit critic, al superficialităţii cu care judecăm lucrurile, al lipsei noastre de solidaritate. Cariera lui traian băsescu s-a construit pe aceste lipsuri ale noastre. Într-o ţară normală, cu cetăţeni conştienţi de responsabilităţile lor, traian băsescu nu ar fi fost posibil. Ştiu, îmi veţi da exemplul Franţei, cu Nicolas Sarkozy. Da, şi Sarkozy este un populist agresiv, precum băsescu. Dar spre deosebire de noi, francezii nu i-au mai acordat un al doilea mandat. Pentru că le-a înşelat încrederea, şi aşa ceva nu rămâne nesancţionat într-o democraţie. 

Într-o ţară în tranziţie, care traversează o gravă criză de identitate, traian băsescu, cu obsesiile lui, cu lipsa lui de proiect, cu aplecarea lui spre autoritarism, cu gândirea lui totalitară, nu a făcut decât să amplifice criza, introducând în dezbaterea publică teme parazitare, irelevante, pe care le-a crezut suficiente pentru a-şi menţine susţinerea unui public. 

În momente delicate pentru societate, când trebuia construit profilul european al României, după aderare, adică un nou proiect naţional, care să înlocuiască proiectul euro-atlantic, epuizat odată cu aderarea la UE şi la NATO, traian băsescu ne-a servit "condamnarea comunismului", lupta cu mogulii, cu "băieţii deştepţi"-pe care i-a protejat cu sârg!-ne-a oferit un festival al rusofobiei, a pus relaţiile României cu Franţa şi Germania în situaţii delicate. 

Şi-a construit la Cotroceni un guvern paralel, controlat de interese private, interese pe care le-a promovat peste capul guvernului legitim. A construit un univers kafkian în politică, folosindu-se de serviciile secrete. A şantajat, a ameninţat, a mituit cu posturi şi demnităţi, a făcut şi desfăcut majorităţi guvernamentale, a inventat partide. Şi-a răsplătit protejaţii cu ministere care au gestionat miliarde de euro. A folosit DNA şi ANI pentru a-şi elimina adversarii politici. A controlat justiţia, prin numiri şi demiteri. 

A justificat toate astea prin nevoia de a moderniza statul. Acum statul român reformat a devenit o ficţiune, este nefuncţional şi ineficient, risipeşte resurse şi îşi umileşte cetăţenii. Statul român este unul al darwinismului social, favorizând banul în detrimentul meritului. 

A reuşit să-şi construiască un cerc de intelectuali, cu evidente simpatii de extremă dreapta, cărora le-a oferit sinecuri bine plătite, în schimbul unei "ideologii" care să justifice acţiunile lui arbitrare şi nedemocratice. Ei sunt cei care au susţinut, public, aşa zisa austeritate-care pe ei nu i-a lovit!-tăierile de salarii şi pensii, demantelarea protecţiei sociale, reformarea sistemului educaţiei publice, care are efecte dramatice asupra copiilor şi tinerilor, mai ales asupra celor provenind din mediile defavorizate. 

S-a folosit de instituţii ale statului, precum CCR, pentru a-şi construi un regim de imunitate şi impunitate. A schimbat, cu mâna PDL, un partid pe care nu l-a părăsit, în realitate, niciodată, legile, pentru a face imposibilă demiterea sa. A prezentat lumii, folosindu-se de aceleaşi instituţii, o acţiune legală şi constituţională, suspendarea sa de către Parlament, drept o lovitură de stat. A condus cea mai virulentă campanie anti-românească în străinătate, pentru a şantaja poporul român cu "excluderea din UE", dacă votează pentru demiterea lui. 

De opt ani de zile am asistat pasivi la creşterea unui monstru politic, care, încet, încet, a distrus totul în jurul lui. A distrus orice încercare de a partidelor de a promova noi lideri. Pe aceia pe care i-a considerat o ameninţare directă, a încercat să-i elimine, într-o formă sau alta. În PDL a promovat tot felul de nulităţi, pentru a putea controla partidul. A demonizat partidele, a demonizat Parlamentul, a demonizat mecanismele democratice. 

A venit vremea să ne recunoaştem greşelile în raport cu traian băsescu. Puterea corupe. Puterea absolută corupe absolut. Noi i-am netezit drumul spre puterea absolută. E momentul să-i oprim drumul spre puterea absolută. Venind la Referendum şi votând pentru destituirea lui. Abia după scoaterea lui traian băsescu din scena politică putem să începem să reconstruim încrederea, dialogul şi solidaritatea. În fond, tot ce ne desparte este traian băsescu. Fără el ne va fi mult mai bine!

7 comentarii:

ANONIMUS spunea...

Daca "bizonul"nationale se lasa inselat si acum si alege sa ramana inert,sa-si suga berea si sa se holbeze in" sticla"si in data de 29.Iulie ,apai o sa aibe ce merita.Patru luni de lupta politica ,si doi ani de coma pentru toata lumea,o stare de rau economic si nici un progres social cu acest non combat intre Basescu si Guvern.Iesiti toti in aceasta duminica si spuneti "DA",imposturii,minciunii,rautatii,lipsa de mila si intelegere fata de cei slabi si saraci,a impilarii si securismului si santajului ca mod de politica, a invrajbirii intre oameni,a incurajarii risipirii banului public pe spinarea noastra.Este destul!!!!Votati "DA"si votati toti.Dumnezeu sa ne ocroteasca!!!Treziti-va oameni buni!

Doru spunea...

Indubitabil mai bine ...
Respectul meu pentru aceste rânduri!

ddanilov spunea...

29 iulie va fi o zi a judecatii.A judecatii poporului roman asupra lui basescu si a judecatii istoriei asupra poporului roman.Avem ocazia sa scapam in mod democratic de un rau,de un sistem corupt si criminal.Daca ne putem ridica la nivelul momentului si sa spunem "DA" la apelul istoriei,putem sa speram ca mai suntem inca o natiune treaza.Daca nu vom merge la vot,si in felul acesta vom permite sobolanilor sa scape,inseamna ca nu suntem in stare sa ne unim impotriva unui rau care ne ameninta.Inseamna ca suntem o adunatura de indivizi,exact asa cum vor pedelistii,dezorganizati si instinctuali,corigenti la istorie si fara memorie.

Fluieratorul spunea...

Deh, intelectualii daca ar avea simpatii de dreapta as zice sa au convingeri. Eu cred ca sint pur si simplu oportunisti, care se imbraca in convingerile la moda asa cum se imbraca pitipoancele in haine la moda, ca sa fie vazuti, placuti si luati acasa.

Probabil ca in 10 ani de-acum incolo vor trai din "convingerile" contrarii...

p.j. spunea...

,,traian băsescu este produsul nostru, al lipsei noastre de spirit critic, al superficialităţii cu care judecăm lucrurile, al lipsei noastre de solidaritate. Cariera lui traian băsescu s-a construit pe aceste lipsuri ale noastre."
Adevarat!

Isailă spunea...

Toată stima pentru Fluieratorul. Excelentă caracterizare a „'telectualilor dă drapta” care l-au împins pe Băse spre extremism. Au fost mai multe găști. Nu trebuie uitată cea de americanoizi (Dragoş Paul Algică), dar nici aceea de dinozauri feseniști de la BNR.

Ando spunea...

DA ! Ajunge !

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...