marți, 17 iulie 2012

Dor de URSS



Prieteni, ştiu că voi fi înjurat pentru ce voi scrie acum, dar nu-mi pasă. Este o realitate, pe care nu am cum s-o ocolesc. Da, e adevărat, în epoca stalinistă URSS a făcut mult rău românilor şi României. Da, a inspirat şi a susţinut aici un regim totalitar, opresiv, care a trimis oameni în închisoare, unde mulţi au murit. Pe alţii i-a condamnat la moarte sub diverse pretexte şi i-a executat. Nu trebuie să uităm astea. Nu avem dreptul moral s-o facem.

Este însă la fel de adevărat că niciodată URSS nu a umilit public România şi românii, cum o face UE, nici măcar atunci când Ceauşescu dăduse liber manifestărilor rusofobe şi juca şi cartea americană, şi pe cea occidentală, şi pe cea chineză. 

Această umilire este nejustificată. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile este o încercare fără precedent de a pune cu botul pe labe o naţiune care nu mai poate suporta guvernarea abuzivă şi cleptocrată a unui partid, şi a unui preşedinte, faţă de care aceeaşi UE  a dovedit, timp de opt ani, o suspectă toleranţă. 

Bruxellesul trebuie să gestioneze o parte-egală pentru toţi-a suveranităţii naţionale, cedată de cei 27 de membri, pentru a face posibil un proiect integrator. În loc de asta, Bruxellesul foloseşte această cedare de suveranitate pentru a promova o agendă privată, aparţinând unor state, care se îndepărtează de proiectul comun, şi vor o altă Europă, a unor state care nu sunt egale în drepturi şi obligaţii. Este proiectul unui soi de Imperiu Interior, în care relaţiile sunt de tipul centru-periferie, iar unele state sunt mai egale decât altele. 

Noul guvern a atins interesele agendei private, care îl cuprind şi pe băsescu, sluga perfectă. Împotriva noului guvern s-a pornit, din afară, cu sprijin din ţară, o campanie virulentă de denigrare, dar şi de ameninţări cu represalii, unele chiar puse în aplicare. Tonul ultimativ al Bruxellesului poate naşte reacţii neaşteptate, mai ales în Est, unde sunt multe răni neînchise, şi unde deziluziile sunt serioase în legătură cu UE. 

Estul a visat la o Uniune democratică, unde toţi sunt egali. Şi au dat peste un URSS şi mai al dracului, care foloseşte fără ruşine şantajul, ameninţarea, umilirea publică, pentru a-şi atinge obiectivele. Obiective care sunt, de obicei, de natură economică. Ţările din Est sunt mulse şi tunse fără prea multe menajamente, sunt discriminate, puse la colţ, li se inventează tot felul de bube în cap. 

Pe drumul ăsta UE n-o să ajungă nicăieri. Revolta naţiunilor nu este prea departe. Cu atât mai mult cu cât la lista umiliţilor se adaugă şi Italia, şi Spania, naţiuni mari, cu o istorie şi europeană veche şi cu un înalt simţ al demnităţii naţionale. 

Bruxellesul nu va putea gestiona o revoltă a naţiunilor vexate de o birocraţie ineptă şi suficientă, arogantă, carepromovează interese care nu au nimic în comun cu proiectul european. Umilirea României este un non-sens. Mai ales că nu despre democraţie şi stat de drept este vorba, ci de încercarea de a scoate din rahat un individ profund nedemocrat, dar foarte folositor celor care vor să conducă Europa într-o direcţie pe care cetățenii europeni o resping.

Dacă tot e să avem un Mecanism de Cooperare şi Verificare, care să privească naţiunile membre, de ce nu am avea, simetric, un MCV care să privească practicile Comisiei Europene, pentru început? Comisia este mai presus de orice suspiciune? După cum se comportă, nu. Şi nu e cazul să ni se facă dor de URSS!   

14 comentarii:

Vasile spunea...

Aşa cum am bănuit, acceptarea diktatului de la Bruxelles de către Ponta nu a folosit la nimic. Atacurile vor continua ca şi cum nu s-a întîmplat nimic, euro va continua să se aprecieze.
Sunt sigur că înainte de referendum cetăţenilor li se va sugera că dacă nu votează cum trebuie nu îşi vor mai lua salariile. S-a întîmplat deja în Grecia.
Acum se vede că ar fi fost mai bine ca Ponta să respingă solicitările inepte ale Bruxellului explicîndu-le că România e stat suveran şi să organizeze referendumul după OUG.
Aşa măcar eram siguri că scăpăm de Băsescu!
Capul ce se pleacă, sabia îl taie!

Cît priveşte, uniunea în care toţi
au drepturi egale, numai tîmpiţii au putut crede în aşa ceva.
Noam Chomsky avertiza încă din 1993 (How the world works) că Cortina de fier a căzut pentru ca Europa de vest să îşi refacă imperiul colonial.

Alex Chirita spunea...

Domnule Gheorghe daca aveti o idee despre cum am putea sa facem ca 50.000 de oameni sa vada si sa inteleaga lucrurile astea eu va ajut neconditionat. Doar ca nu sunt sigur ca numarul este suficient.

Virgil Fătu spunea...

De monarhie ar trebui să vă fie dor, nu de URSS!

pacos spunea...

Diktat sau nu, nu se aude decat vocea denigratorilor si a atotputernicilor UE. Unde dracu sunt ceilalti europarlamentari romani? aia care ar trebui sa fie cei mai vocali acum in Parlamentul UE? unde sunt? de ce nu scot niciun cuvant?

Singura vina a romanului e ca are o INTREAGA clasa politica nevolnica. Unii jepcari si hoti, altii, poate, mai putin jepcari si hoti dar, in mod cert, fara demnitate, fara cojones. Aia e. Si, pentru toata mizeria din aceste zile, la dracu cu toti.

baietel cuminte spunea...

asta-i chiar buna. EU admonesteaza si critica Romania. Nu crezi ca a venit timpul ca romani sa-si puna casa in ordine. ce vrei sa ne mingaie pe cap si sa ne zica "nu-i nimic cocoselu', continue sa-ti faci de cap". Romanii sint corupti pina la oase, si nimeni nu are nici o datorie sa accepte abuzurile unei natiiuni primitive si tribaliste)

Anonim spunea...

Nu stiu cum poti avea tupeul sa afirmi ca URSS nu a umilit romanii si Romania. Din 1944 si pana la retragerea trupelor sovietice, exact asta s-a intamplat in fiecare zi, la toate nivelele statului, de la inalti functionari la omul simplu care isi vedea fata violata de soldatii sovietici si statea neputincios sub amenintarea armei.

Tu crezi ca toti suntem prosti si nu mai stim istorie, ca sa poti tu sa mistifici cum ai comanda.

I satzic spunea...

@16:10
,,Tu'' crezi ca ai inteles spiritul postarii la care faci referire?
Daca acesta este nivelul cred ca trebuieste sa cititi pe alte bloguri.

Karakas spunea...

Comentariile politice ale Comisarului Reding sunt de neacceptat.Ea trebuia fie sa isi dea demisia fie sa fie inlocuita. Comisia Europeana nu are nici un mandat sa interfereze politic cu partidele si politicienii din Romania, si din nici o alta tara.

Romania este o democratie recunoscuta si acceptat de si in UE. Fragila, dar stabila si tinara. Nu a fost nici un puci, nici o lovitura de stat ci demersuri legale ale unui Guvern legal. Sprjinul vadit al INSTITUTIILOR UE pentru Basescu este ceva nou, care nu s-a intimplat pina acum, si ar trebui sa sperie celelalte state mici membre si nemembre dar care vor in UE.

ANONIMUS spunea...

Aveti dreptate Dle Gheorghe doar ca Rusii au facut la fel si sunt si mai rai.Nici Nemtii nu au fost mai buni,insa acum n-o sa impuste pe nimeni.Cand este vorba de tari puternice sunt toate la fel .Americanii au avut macar bunul simt s-a faca din "Zaharel" si "Ciomag"teza de real politick.Dar decat sa traim in genunchi mai bine am murii.DA,DA,DA,DA,DA si iar DA!!!!

Radu Humor spunea...

Păi cum să nu-ți amintească UE de URSS ?!
Mai ales că atunci când se întâmplau în România crimele și celelate grozăvii ale regimului comunist, URSS si reprezentantul ei adus la putere în România erau conduse de aceleași elite aflate acum în fruntea UE. E drept că acum prin urmașii lor !
Chiar nu vede nimeni că țarcul acesta artificial în care sunt adunați laolaltă nemți, francezi, polonezi, spanioli, portughezi, etc este condus de o mână de ovreiași șmecheroși, care au început să-și dea în petec ?!
Amestecul acesta obraznic și impertinent în treburile interne ale unui stat membru ( mde, doar Băsescu le-a promis că renunță la suveranitate ;) ) reprezintă o crimă la adresa democrației, mai ales că este făcut în timpul unui act democratic, constituțional, în care poporul este chemat să decidă !
Intervenția drastică în favoarea uneia dintre părți încalcă toate tratatele internaționale.
Până la urmă ăuteau să aștepte rezultatul și apoi să-și expună pdv, că doar n-a fost o lovitură de stat așa cum se plâng căcăcioșii ăștia !
UE și-a arătat fața hidoasă ( și nu mă gândesc doar la Merkel !)și trebuie să primească peste ea ceea ce merită !

I satzic spunea...

@ANONIMUS 17 iulie 2012, 20:39
,,Dar decat sa traim in genunchi mai bine am murii.DA,DA,DA,DA,DA si iar DA!!!!"

Nu vreau ,,sa ma risc".Puteti fi mai explicit? Caci oricum,mai devreme ori mai tirziu ,,muriim'' toti.Inclusiv ,,COMANDANTI DI NAVI''.

Anonim spunea...

Iaca caca. Iesi din UE cu toata natiunea daca asta vrei. Probabil ca spiritual esti mai aproape de Bielorusia oricum. Mare, imensa megalomanie sa iti inchipui ca te tine cineva cu forta.

Cind ti s-au scufundat vapoarele e vina lumii ca nu e asa cum crezi tu ca ti se cuvine sa fie.

Un om normal spunea...

@ Karakas: Da domle,sa-si dea Reding demisia ca si-a permis sa se mire despre cum Ponta si Antonescu s-au pisat pe Constitutie si pe institutiile statului de drept. Scrie-i si lui Krugman daca esti în forma, si la postacii aia basisti de pe la Washington Post. Mai suge la teava aia de plumb ca-ti prieste.

Ca paranteza, celor care urla ca "Traian Basescu a facut la fel cu institutiile timp de opt ani", am sa le raspund ca asta e o comparatie imbecila. Între cele doua e aceeasi diferenta ca între o masina oprita prin bagatul în zid, si o masina oprita cu ajutorul frînelor din dotare. Punctul de vedere al pontanacilor e ca în ambele cazuri ele sînt oprite. Nu cred ca trebuie sa mai explic de ce e o tîmpenie, nu?

Intelectualul spunea...

Catre Basescu-Fan-Clubul care a produs cateva postari:
O sa am o singura placere mai mare decat sa il vad pe gurul vostru plecat de la cotrocenti. Sa va aud pe voi urland, zbierand si bocind dupa el ca niste maimute ce sinteti.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...