joi, 12 iulie 2012

Independenţă şi iresponsabilitate



Încă de ieri mi-a fost clar că afacerea "CSM" este o făcătură penibilă a DNA. Ea a avut două ţinte: eliminarea unui posibil candidat la funcţia de Procuror General al Republicii, şi intervenţia în procesul politic în favoarea lui traian băsescu, pentru a-i demonstra afirmaţia că miza referendumului este "independenţa justiţiei".

Din păcate, băieţii s-au grăbit, şi au făcut greşeli grave. Prima greşeală priveşte colajul de interceptări. În care au vrut cu tot dinadinsul să-l includă şi pe Victor Ponta. În acest fel au confirmat ceea ce se ştia: că liderii politici ai USL sunt ascultaţi şi fără mandat, interceptarea lui Ponta fiind din februarie, cum am intuit bine ieri. A doua mare greşeală este aceea că au confirmat existenţa, atât în cadrul CSM, cât şi în Procuratura Generală, a unui grup de indivizi, legat de Macovei şi de băsescu, grup care acţionează ilegal, prin abuz de putere, pentru a controla justiţia, şi pentru a proteja grupuri de infractori economici din aria de influenţă a PDL.

Acest grup este disperat acum, pentru că există mari şanse ca oamenii lui să nu mai rămână la conducerea CSM, a Procuraturii Generale şi a DNA. În care ţară un om ca Blejnar ar mai fi rămas în libertate? E doar un exemplu. Şi din disperare încalcă legea, pentru a-şi elimina competitorii. Pentru asta folosesc interceptări ilegale. Sunt ferm convins că la DNA există o structură care face ascultări şi filaje în deplină ilegalitate. Şi atunci când vor să folosească datele obţinute, fac o cerere de interceptare la SRI, pe care o aprobă un judecător din gaşca lor. De altminteri acest lucru este dovedit de refuzul sistematic al DNA de a prezenta înregistrările brute. 

Titus Corlăţean este un cârnat timorat în funcţia de ministru al Justiţiei. Nu va face nimic pentru a cerceta abuzurile CSM şi ale DNA. De fapt, nu va face nimic ca ministru. Alt mecanism de control în privinţa justiţiei nu există. Pur şi simplu avem o ceată de derbedei, care, odată instalată la butoanele de control ale justiţiei, nu mai poate fi înlăturată. Aceşti indivizi au privatizat justiţia, şi fac ce vor. Iar până acum au făcut destule pagube democraţiei, pentru că, în lupta lor pentru putere, au atacat grav politicul. Să ne înţelegem: corupţie e peste tot. Lupta împotriva corupției este o prioritate. Numai că justiţia este foarte selectivă în acţiunile sale. Inclusiv în combaterea corupţiei din propriile rânduri. 

Parlamentul este singura instituţie care are suficientă legitimitate pentru a pune sub control cursul periculos al Justiţiei, şi în special abuzurile Procuraturii, care se crede deasupra legii. Cea mai periculoasă moştenire a "epocii băsescu" trebuie înlăturată cât mai repede. Independenţa justiţiei este una, iresponsabilitatea ei e alta. Şi în acest moment justiţie se comportă abuziv şi iresponsabil.      

7 comentarii:

Anonim spunea...

Probabil ca ai auzit de separatia puterilor in stat, dar, cand justitia a "atacat grav politicul" mafiotard, cand El Insusi a ajuns la mititica, Parlamentul este singura institutie care trebuie sa "puna sub control cursul periculos al justitiei".

Normal ca trebuie, se strange latul si asta nu e permis, cum sa ajunga mafiotii la puscarie, cand ei trebuie sa voteze cu doua maini?!

Sa fie naibii controlata odata justitia aia, sa nu-si mai faca de cap in tara asta, ce, nu suntem noi la putere?!

AristotelCostel spunea...

Pai, mai securist ratat sau prostovan de succes, basescu e la putere. Din moment ce o controleaza prin santaj securist, ce doresti sa ne transmiti?

pacos spunea...

Prietene anonim, daca tot vorbim de astia care vor sa distruga principiul separatiei puterilor in stat, daca tot vorbim de independenta lu' madam Justitie, sa ne aducem aminte si de faza aia antologica, in care onor presedintele suspendat se duce la CSM sa prezideze sedinta de alegere a consiliului si, la plecare, ii ureaza succes in alegeri unuia. In acel moment, ala nu-si depusese, inca, candidatura. Sau fazele in care, prezent la emisiuni tv, cita din dosare aflate in lucru. Sau fuga lui Hayssam si faza cu "preacinstitul" Yassin. Si multe altele.

Da, Parlamentul trebuie sa faca ordine. Modificand Constitutia. Si asa cum CCR si Avocatul Poporului au capitole separate in Constitutie, tot asa ar trebui sa aiba atat CSM cat si ICCJ. Toate astea ar trebui sa fie acolo, cu organizare, cu atributii, cu procedurile de alegeri si nu numiri, cu criterii de eligibilitate, cu tot, inclusiv bugetele aferente. Pentru ca sa nu mai fie nevoie de legi noi de organizare si functionare, lasate la mana majoritatii simple a Parlamentului, oricare ar fi aceasta.
Si orice modificare sa nu poata fi facuta decat cu o majoritate de 80%. Asa sigur vom scapa si de personaje care cer CSM reperarea onoarei in timp ce pe sub nasul lor se scurg informatii din dosare aflate inca in faza cercetarii penale si, in egala masura, vom scapa si de alte personaje care cred ca-si pot propti protejatii in posturi cheie din justitie, pentru a fi ei insisi protejati mai tarziu.

Karakas spunea...

Am citit motivatia CC privind concluzia lor ca trebuie sa fie exprimate jumatate + 1 din cei inscrisi pe lista. Nu cred insa ca este o concluzie rationala.

In primul rind, din cite stiu, pentru a fi ales ca deputat sau presedinte, trebuie sa fi votat de jumatate + 1 dintre voturile exprimate. Nu se organizeaza alte alegeri daca sunt prezenti mai putin de 50% din cei inscrisi pe liste. De ce s-ar face acum o exceptie?

In al doilea rind, vorul nu este obligatoriu, deci nu ai cum sa asiguri o prezenta de 50% + 1 din cei inscrisi pe liste.

In al treilea rind, aceasta hotarire este ridicola in cazul unor modificari statistice serioase in ce priveste demografia (prin migratie de ex).


PS: Corlatean nu poate in contextul actual sa faca nimic "revolutionar", mai ales in contextul asta acum, cu UE pe capul USL ca i-au schimbat pe Blaga, Antonescu, Basescu...cred ca vor fi schimbari mai tirziu, dupa alegeri.

http://www.mediafax.ro/social/motivarea-ccr-trebuie-indeplinita-aceeasi-conditie-pentru-toate-tipurile-de-referendum-9852832

Fluieratorul spunea...

Nu inteleg de ce ramine in functie madam Kovesi dupa ce, a n-a oara, se publica pe surse transcripturi din interceptari. Indiferent ale cui. Indiferent daca interceptarea a fost legala sau nu. Aparitia publica pe surse indica o utilizare ilegala si abuziva a unor probe.

ANONIMUS spunea...

Corlatean nu poate face nimic si nici nu era cazul fara a face mari stricaciuni daca s-ar amesteca , in acest timp.Cred ca sta si moare de ras vazand ce fac inteligentii de Morar si Kovesi.Dupa 29.iulie,o sa-i termine pe cei doi exact subalternii s-ai pentruca odata se termina mandatul pre si reprelungit de vreo 2 ori in bataia de joc al Constitutiei,si normal Corlateanu
o sa gaseasca in toata tara asta doi procurori care sa-i schimbe pe cei doi indispensabili si sa-i accepte Dl.Antonescu.Morar si Kovesi cu ajutorul fostilor colegi vor da cu subsemnatul si mirare ar fi sa nu faca ceva puscarie pentru ce-l putin "abuz grav in serviciu"daca nu o sa se gaseasca si politie politica ,si sute de capete de acuzare.eu n-o vad pe Dna.Kovesi jucand Baschetball,si nici Morar facand pe avocatul."Hodie mihi cras tibi"spune latinul Astazi mie, maine tie ar fi trebuit sa se pazeasca cei doi netoti care s-au crezut intangibili si eterni.Si n-o sa-mi para rau.

cristi spunea...

În momentul ăsta nu se poate face nimic, trebuie să treacă referendumul şi după aia mai vedem. Dacă rămâne băsescu atunci am pus-o rău de tot, şi nici n-are rost să mai vorbim de chestiile astea. Tot ce contează e să plece dementul, că după aia se rezolvă - sau măcar se poate rezolva. Aşa că la vot!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...