luni, 30 iulie 2012

Ocaziile ratate se răzbună!



Prieteni, mărturisesc, sunt trist. Pentru că ieri am avut ocazia să trecem dincolo de vorbe, să înfăptuim ceva. Am ratat-o lamentabil. Dar nu am de gând să blamez pe nimeni, pentru că, în fond, a căuta vinovaţi nu foloseşte la nimic. Asta e: vorbim prea mult, şi facem prea puţin. E o realitate, care vine din istorie, din lipsa educaţiei civice, din modul pervers în care înţelegem democraţia, ca pe domnia bunului-plac. 

Principalul motiv al eşecului este incapacitatea noastră de a înţelege că avem şi responsabilităţi, că de alegerile noastre depinde şi viaţa altora. Egoismul, lipsa spiritului comunitar, căutarea de soluţii de supravieţuire pe cont propriu, toate astea au contribuit la eşecul colectiv de ieri. 

Să ne înţelegem bine: nu este un eşec al USL sau o victorie a lui traian băsescu. Este eşecul celor care au vrut să schimbe ceva prin angajament civic, folosind instrumente democratice. Cei mai mulţi români au ales soluţia facilă: durutul în cur de ce vor alţii. Nu cred că îndemnul la boicot a contat atât de mult. Mintea multora este deja setată pe boicot, indiferent de ce alegere trebuie să facă. Sigur, rămâne neparticiparea la vot a maghiarilor. Şeful UDMR, Kelemen Hunor, tocmai ne-a spus că pe unguri îi doare în cur de români, ei se mobilizează doar când este vorba despre un maghiar. Foarte bine! Acum ştim cum stăm cu adevărat! Adică nu mai avem nimic de aşteptat în materie de relaţii cu minoritatea maghiară. 

Mă veţi întreba ce urmează. Nimic din ceea ce nu ştim. Un dus grav cu pluta, a cărui sănătate mintală se deteriorează rapid, se întoarce la Cotroceni, de pe poziţii de legitimitate egale cu zero, pentru a se certa, ca şi până acum, cu toată lumea. Care va vrea un guvern al lui, cu premier marioneta lui, care să-i facă lui plăcerile. Iar o să apară un soi de UNPR, care va schimba rezultatele alegerilor parlamentare, iar îl vom avea premier pe MRU, cu Neamţu pe post de ministru, iar ni se vor impune tot felul de legi care ne vor atinge grav interesele. 

Probabil că, într-un fel sau altul, va reuşi să spargă USL. Dar nici asta nu contează. Alianţe politice se fac şi se desfac. PDL se va înfrupta din nou din banii publici. DNA va executa în continuare ordinele de la Cotroceni, SRI va asculta în continuare pe cine vrei şi pe cine nu vrei. Intelectualii lui băsescu se vor bucura în continuare de sinecurile lor. Maşina de propagandă băsistă e veselă, şi mai violentă ca oricând. Iar băsescu mai puternic decât oricând! De ce să fi schimbat această minunată ordine a lucrurilor? Mai ales când trăim atât de bine!

Ocaziile ratate se răzbună. Noi tocmai am ratat o mare ocazie... 

10 comentarii:

Valentin Berceanu spunea...

Nu stiu, probabil ca ma voi duce in continuare la vot. Dar sunt sigur ca batrinii pe care i-am vazut ieri toata ziua, atit in persoana cit si la tv, cei care abia isi tirsiiau picioarele dar mergeau cu incapatinare spre sectia de votare, cred ca ei nu vor mai veni vreodata... Si voi avea mereu lacrimi in ochi cind ma bvoi gindi la ei. De asemenea voi avea numai flegme si dispret pentru multii tineri pe care ii cunosc si care au stat ieri departe de cabina de vot.
Dupa momentul asta pierdut, vine potopul.

Karakas spunea...

Delirul unui om deja suspect de gindaci pe creier continua:

"Convingerea mea este că cei care au organizat această lovitură de stat, eşuată prin referendum, trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului...Vulnerabilitatea a fost în modul de acţiune a majorităţii politicienilor din Parlament "

Deci, ce propune vechiul, suspendatul si noul Presedinte? Sa-i arestam pe parlamentari? Sa dizolvam Parlamentul si sa facem unul obedient, care "nu da lovituri de stat"? Cit de dus cu pluta poti fi sa spui ca hotaririle unui for democratic sunt "lovitura de stat"?

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-cei-care-au-organizat-lovitura-de-stat-esuata-trebuie-sa-raspunda-in-fata-institutiilor-9910419

Karakas spunea...

Ponta si-a facut, elegant, autocritica. Super, va primi imediat, tot elegant, citiva pumni in gura de la Basescu!

Lucian Sarbu spunea...

Distrugerea speranței este cea mai bună armă a Satanei. Reveniți-vă, ce naiba! Suntem 7,5 milioane! Băsescu e un personaj politic terminat, chiar dacă nu își dă momentan seama. Vedeți presa franceză de azi, deja tonul cu privire la această „victorie” e cel puțin dubitativ. După Viktor Orban, familia politică a doamnei Merkel s-a mai căptușit cu o bubă. Toate astea contează. Jubilarea lor e bucuria nebunilor! Li se scufundă corabia și ei se bucură! Diseară beau șampanie. Ok, putea să fie cvorum, dar e bine și așa. 7,5 milioane de pumni în cap pentru Băsescu și ai lui. Ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat: Băsescu e complet ilegitim. Treaba asta, veți vedea, nu va rămâne fără consecințe.

Scrie opinia ta spunea...

Eu nu inteleg ce se intampla cu USLul dupa votul de ieri.

Ponta a iesit cu niste declarati penibile avand in vedere tupeul lui Basescu de a se comporta ca si cum castigase Champions Ligue, pierzand insa cu 14 la 86, cu un referendum pe buza cvorumului.


Va rog sa ii transmiteti lui Ponta ca el nu trebuie "sa apere" cei 8-9 milioane de votanti, ci sa reprezinte REVOLTA celor 8 milioane, impotriva NEDREPTATII. Pana la discutii de coabitari tampite sau ilegalitatea lui Basescu, trebuie reprezentata REVOLTA celor peste 8 mil de votanti prin presiune pe CCR, presiune pe validarea referendumului, pasi concreti in parlament dupa ce CCR se pronunta, sa se vada un plan care sa arate acelor peste 8 mil de votanti ca nu s'au dus la vot pt niste penibili care nu stiu sa'i reprezinte.

Cu Basescu nu exista discutii despre coabitate sau nu, si nici referiri la ilegalitatea lui sau cereri de demisie. Cererile de demisie se fac in strada de catre oameni. Politicienii trebuie sa lupte, nu sa accepte NEDREPTATEA.. Cu Basescu trebuie continuat razboiul, lasand la o parte presiunile puparilor din Europa . Noi ne rezolvam problemele, Parlamentul trebuie sa'l suspende dinnou, schimbata legea ref., vot dinnou in 2 sapt, pe lege fara cvorum.

Vreau sa vad ca USL ne reprezinta, nu vreau sa vad cum Ponta il tradeaza pe Crin, ci continua pana la victoria finala.

Orice alta cale de tergiversari, lalaieli vor face sa piarda suportul celor 8 milioane, iar Basescu sa revina ca un super nesimtit la Cotroceni.

fury spunea...

P.Tutea....Am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de imbecili....!!!!

pacos spunea...

In cifre seci, participarea la referendum este cea mai mare din 1990 incoace. Asta e realitatea.

Peste 7,4 milioane de voturi pro demitere. Nu stiu daca e un esec. Nu stiu daca e o ocazie ratata. Aproape un milion de voturi contra demiterii. Nu seamana deloc a succes. Si ceilalti, dupa cifre, cam 10 milioane.

Ma uit acum la Hrebengiuc si ma minunez. Si pentru ca mi-e sila de prosteli, spun ca a fost ultima data. Pentru mine. Nu voi mai avea treaba cu votul multa vreme de-acum incolo. Sau cel putin pana cand toti astia, care asteapta votul meu, nu fac ceva prin care sa-mi arate ca eu, cel care voteaza, sunt mai important decat cel care absenteaza. Altfel, de ce dracu sa mai vin la vot?
Si ar mai fi o intrebare: cei care sunt la putere azi, cunoscand caracterul personajului suspendat, nu s-au gandit deloc la aceasta situatie?

ANONIMUS spunea...

Nimeni nu poate castiga prin neprezentare,si incitand populatia PDL-ista sa faca un boicot(sabotaj).Dar sa sari in sus de bucurie ca nu s-a facut cvorum cand doar 10,15 sau mai putin dintre portocalii au stat sub pat de frica scazandu-i si pe maghiari cu drept de vot care au ascultat povetele lui Victor Orban.La alegerile locale au iesit in total 56,39% din alegatori.Asa ca ciocul mic .Daca CCR-ul nu tine seama ca acest boicot, in cazul in care s-a asigurat cvorum de 50,1% la insistentele UE ,este ilegal,penal si nu se poate ignora vointa a 8 milioane care au votat ,si a lua in seama boicotul.Nu cred ca judecatorii CCR-ului au curajul sa incite la un razboi civil pe cei 8 milioane de votanti,cu atut mai mult cu cat listele alegatorilor nu este cea declarata ci cu mult mai putin avand in vedere decesele si plecarea din tara a unui mare numar de cetateni.Nu cred ca totul s-a terminat.Faptul ca a lipsit 4,7% ar face ca acesti nerusinati sa taca.

Anonim spunea...

acum sunt convins... dupa scurta frunzarire a presei si reactiilor occidentale - ceea ce s-a intamplat nu sunt "intamplatoare", asa trebuia sa se intample! basexu trebuai sa ramana, acesta este experimentul live cum sa dai cu bocancul in gura democratiei si toata lumea sa aplaude sportul ca fiind OK... Romani, soarta voastra este batuta in cuie si nimic nu o mai poate schimba!!! din pacate!

Dan

Anonim spunea...

Nu romanii au ratat, ci politicienii care i-au tradat! Stiu ca aveti simpatii catre partidul de stanga, dar cred ca aveti si o foarte buna judecata.
De acum vreo saptamana (cand am ascultat stirea ca de 1 aug. se anunta rezultatele referendului populatiei), am banuit ca USL doreste sa impuste doi iepuri dintr-un foc, dar astazi cred ca a vrut sa impuste chiar trei: demiterea lui Basescu, pastrarea unui numar ridicat de parlamentari si relatia buna cu UDMR! Acum vor dori sa sacrifice totusi un numar de parlamentari la alegerile din toamna, ca sa obtina demiterea. Eu personal ma simt inselata mai ales de PSD, avand impresia ca PNL-ul nu prea a fost de acord cu aceste smecherii. Ma simt inselata prin lipsa totala de reactie publica ale institutiile statului roman la amestecul Ungariei in treburile interne ale Romaniei. Eu nu am votat DA la referendum pentru ca USL-ul m-a convins vreodata, ci pentru Romania. Dar ce conducatori politici pot avea grija de Romania asa cum isi doresc atatia romani? In cine sa avem incredere?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...