marți, 10 iulie 2012

Ţara teatrului absurd



Bun, între timp m-am lămurit şi eu ce şi cum cu Legea aia a Referendumului, declarată constituţională de CCR. În materie de Referendum, de când a primit problema asta în braţe, invariabil, CCR a răspuns: "E constituţional cum vreţi voi, bibicilor! Vreţi cu prezenţă 120%, treaba voastră!" Aşa avem cel puţin trei variante de criterii de validare a rezultatelor, TOATE constituţionale! 

Problema este acum după ce act legal se organizează referendumul pe 29 iulie. PDL ar vrea să se desfăşoare după Legea supusă azi controlului de constituţionalitate. Le convine, absenteismul joacă în favoarea lui băsescu. Problemă: Legea e doar un proiect. Trebuie promulgată. Dar nu înainte de a se modifica, în Parlament, ceea ce este de modificat, la sugestia CCR. Aşadar, legea se duce la Cotroceni. Antonescu are 20 de zile să se pronunţe. Ca să se pronunţe, trebuie să-şi ia un consilier juridic, pentru că Deaconu a plecat, din câte ştiu. Să zicem că se rezolvă. Şi cu un efort susţinut, o trimite la Parlament în câteva zile. 

Ca să se discute trebuie convocată sesiune extraordinară. În plină campanie(şi vacanţă parlamentară) cine dracu vine la muncă? Dar să zicem că vin nişte năuci, mai ales din PDL. Punem pariu că până în septembrie nu se strânge de cvorum? 

Rămâne OUG aflată acum în vigoare. Care reia, până la virgulă, prevederile actului legal după care s-a desfăşurat Referendumul de destituire din 2007, şi care a fost declarată deja constituţională. 

Dileala asta legală o să ne pună nervii pe moaţe. Dacă tot vrem să "modernizăm statul", atunci să începem prin amenajarea şi simplificarea cadrului legislativ. Fără asta, rămânem ţara teatrului absurd.  

8 comentarii:

Bujold spunea...

Pai n-ai vazut ca la CCR avem niste rabini?

Anonim spunea...

"... avem cel puţin trei variante de criterii de validare a rezultatelor, TOATE constituţionale! "

Exact. Si cum proiectul TREBUIE sa se intoarca in Parlament si, cum PDL nu mai are majoritate nu e scris nicaieri ca trebuie sa devina cu tot chipul Lege. Nu ar fi nici prima si nici ultima data ca un Proiect se face uitat printr-un caset la Parlament (nu vorbesc de Romania). Va spun ca s-a intamplat ... si atunci? Cine isi mai aduce aminte ... ca alte consecinte NU sunt.

Viviana

Anonim spunea...

Si nici nu trebuie sa va mirati de ce se intampla la Bruxelles, ca Martin Schulz il va trada pe Ponta ... normala bucatarie pentru ca toti devin isterici cand aud numai de cuvantul REFERENDUM ce sa mai vorbim de ce s-a intamplat la noi. Se pot salva aparentele (ca de cariere politice nu garantez) cu o masiva partecipare POPULARA ... ar lasa-o mai moale cu barfelile (zise si luari de "pozitie").

Fug ca dracul de tamaie de FRICA unui referendum in UE.

Viviana

Anonim spunea...

Situatia este mai complicata. A se vedea deciziile CCR 180 si 402 din 2007.
Prin decizia 402 legea este declarata constitutionala in urmatoarea forma: "Art.10. – Prin derogare de la art.5 alin.(2), demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat le referendum."

Dar si atunci, reprezentantul UDMR a facut opinie concurenta prin care zicea ca derogarea aia e de forma, ca nu are efect juridic si ca daca nu se prezinta 50% dintre alegatori referendumul nu este validat. Adica ceva de genul presedintele este "demis la vot", dar din cauza ca referendumul nu este valid, ramane presedinte.

Berea la rece, caci o sa fim de rasul curcilor...

Scrie opinia ta spunea...

Corect!


Insa ar mai fi o varianta: CCR nu a zis ca legea in discutie e neconstitutionala ci constitutionala cu amendamentul validarii.

Dupa parerea mea validarea este atributul CCR, parte oricum implicata in procesul demiterii chiar la final cand trebuie sa valideze. Iar CCR s'a exprimat cum valideaza si pe ce criterii.

Asa ca e f probabil sa se mearga fie cu legea constitutionala promulgata, fie cu ordonanta de urgenta (ambele nu vb de validare ci doar de necesarul de voturi pt demitere)

Dupa referendum CCR va trebuie sa valideze/invalideze referendumul si atunci aplica probabil ceea ce a anuntat deja. Caz in care multi s'ar putea sa aiba surprize.

As zice ca USLul sa se mobilizeze la max pt a aduce la vot cat mai multi cetateni. Apoi va vedea ce criterii aplica CCR pt validare.

Anonim spunea...

Bravo Crin Antonescu! Bella sorpresa!
Eu l-as vrea Prim Ministru, serios.

viviana

Anonim spunea...

atentie !

Basescu nu cade singur (adica de la sine).

Trebuie ajutat !

USL, la munca ! ori voi, ori el !

la vot ---> DA

Anonim spunea...

Nu USL-ul trebuieste sa se mobilizeze ,ci toti cei care se considera cetăţeni de drept ai acestei tari.
Ei ar trebui sa mearga la referendum asa cum merg sa-si plateasca factura la curent,caci altfel ramin in intuneric.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...