duminică, 8 iulie 2012

Cum a scăzut Funeriu preţul muncii în România



Prieteni, rezultatele la BAC au o explicaţie mult mai terestră decât se bat câmpii pe la tembeliziuni. Prin modul în care au fost formulate subiectele, prin felul în care s-a structurat Legea Educaţiei sub mandatul lui Funebriu,  s-a urmărit un singur lucru: scăderea preţului muncii. Cele două bacalaureate ratate la nivel naţional au aruncat pe piaţa muncii peste 300 de mii de oameni care NU au bacalaureat. Asta le reduce foarte mult capacitatea de negociere a unui salariu decent la angajare.  Asta dacă se angajează în România. Cei mai mulţi dintre ei vor pleca din ţară, mai devreme sau mai târziu, pentru a salahori prin cele străinătăţuri. 


Mai mult, în aceşti doi ani s-a redus dramatic baza de recrutare a studenţilor pentru universităţile de stat şi particulare. Mulţi vor spune că e bine aşa. Nu e bine! Că mai dispar unele fabrici de diplome este una. Dar prin închiderea unor universităţi de stat şi private se îngustează baza de recrutare a personalului didactic universitar, la care, dacă adăugăm criteriile absurde de promovare la gradul de profesor universitar, precum şi pensionarea forţată a profesorilor la vârsta de 65 de ani, avem în faţă şi perspectiva dezastrului învăţământului universitar. Adică încă o scădere a preţului forţei de muncă. 

În fond, ne întoarcem de unde am plecat, în perioada interbelică: analfabetism şi semi-analfabetism, elite intelectuale în domenii mai degrabă teoretice şi simbolice: filosofie, drept, teologie, cu prea puţini ingineri, medici, agronomi, etc. 
Satul se va rupe, ca şi în trecut, de realităţile sociale. Ceea ce va fi o catastrofă.  

Asta e situaţia: în spatele bunelor "intenţii" se ascund interese cât se poate de concrete. Şi întotdeauna se va găsi cineva din politică, bine motivat, care să le promoveze. 

16 comentarii:

Bujold spunea...

Pai inginerii ar trebui sa aiba unde lucra. Clasa mea, absolventa 1982, este formata, practic, doar din ingineri. Cam cati dintre noi mai lucreaza in acest domeniu? Romania nu mai are industrie...la ce sa foloseasca inginerii?

Fluieratorul spunea...

Singurul comentariu pe care pot sa-l fac este urmatorul: anul trecut am avut curiozitatea sa vad ce-as face eu daca as da bacul in anul respectiv, la 27 de ani de la terminarea liceului. Am rezolvat in citeva zile zeci de subiecte dintre cele propuse, la toate materiile, nu numai la matematica si la romana, care se dadeau pe vremea mea.

Si guess what: singura materia la care as fi luat mai putin de 7 a fost genetica, pentru ca nu sint familiar cu termenii. La restul as fi luat cel putin 8, inclusiv la psihologie si logica as fi luat bacul, si eu n-am facut asa ceva in liceu.

Ce-i impiedica pe putzoi sa mearga la scoala si sa invete? N-au altceva de facut. Nu e de vina Funeriu pentru rezultatele astea. Nici macar profesorii nu sint de vina. Cititul O DATA al manualelor rezolva fara jena un 6 sau un 7.

Despre pretul fortei de munca in Romania n-am de gind sa mai discut. Este, probabil, pe masura prestatiei, in majoritatea cazurilor. Intrebati pe oricine: cu romanii se lucreaza greu, cu multe mofturi si motive, in dezordine, cu certuri, cu greseli. Nu intru in discutii de abuzuri, ca si acestea sint destule... Dar pe unde am avut eu de-a face, nepotismul si atitudinea de "merge si asa" e starea de fapt. Nu m-am mirat cind patronii straini, treziti la realitate, si-au mai vazut si de drum.

Pacat de oamenii de treaba pe care ii cunosc, si cunosc destui, si printre romanii de toate nivelurile de pregatire, si printre patronii romani sau straini, sufocati de prostie, fisc si coruptie...

Poate ca ne intoarcem unde ne este locul, si aceasta situatie este rezultatul unui dezinteres general fata de scoala, si fata de munca.

Bujold spunea...

Fiul meu a promovat anul acesta. Doar pe baza de invatatura....

ANONIMUS spunea...

Scoala Romaneasca trebuie sa reinvie de la anul intai de scoala si daca toata lumea ,belferime si copii sa inceapa scoala cu specialisti si s-o ia serios.Daca nu ,ramane doar o mimare de scoala cu imposibilitatea de a citi si scrie corect.Cand te multumesti cu 500 de cuvinte invatate si jumatate interjectii ce dracu'sa faci.Daca treisfertul de tineret n-au citit o carte ,roman,etc...la ce te poti astepta.Fizica se preda atat de matematicizat incat nenorocitul nu intelege ce citeste.Matematica care este o unealta care ar trebui sa usureze invatarea altor cunostinte si stiinte este predata de oameni fara har si pur si simplu elevii nu-i inteleg rostul.Istoria este ori impanata de date,si prost predata incat nu intelege elevul o trecere normala de la omul primitiv la zilele noastre.Invata ca sa multumeasca profesorul in loc sa inteleaga cine si de unde vine.Elevul ar trebui sa invete cum se invata si unde te poti indrepta pentru a se instrui,in loc de a invata degeaba o gramada de cunostinte de care nu-ti aduci aminte dupa ce ai luat bacul.Profesorul fara har nu e decat un birocrat care bifeaza ceva.Dar cu scoala si cu razboiul e nevoie decat de un lucru;bani,bani,bani.Daca acesti tolomaci care conduc toata tara nu-si dau seama ca invatamantul te ridica s-au te ingroapa.De bugetul invatamantului depinde de a deveni oameni s-au nu.Toate tarile care au prosperat au dat invatamantului un buget decent,Koreea de Sud,Singapore,Japonia,si alti tigrisori asiatici au prosperat.Noi vrem sa facem minuni cu 3% dintr-un cacat de buget.La ce ne putem astepta?!

Constantin Gheorghe spunea...

Bujold, felicitări! Fiul meu a terminat acum şase ani la Vianu. Eu n-am trecut pe acolo. Soţia a fost pe la şcoală. El a terminat în primii zece la examenul de capacitate, în Bucureşti. A dat examen de admitere la liceu. Nu pot spune că a făcut risipă de energie cu învăţatul. Dar a învăţat zi de zi. Profesorilor le-a păsat de ei. A terminat Automatica, la Calculatoare. Lucrează la o mare firmă de soft. O să-şi dea şi examenul de masterat. Şi fără drame inutile. Fără toceală. Mai cu picioare în gips de la fotbal.
Ce vreau să spun? Există o clasă de mijloc în România, care înţelege să ofere copiilor o educaţie solidă, chiar în sistemul public, dând exemplu pozitiv. Faptul că n-am trecut pe la şcoală nu înseamnă că nu mi-a păsat de el. Dimpotrivă. I-am spus clar că nu învaţă pentru mine, nu învaţă pentru maică-sa. Învaţă pentru el. Şi de el depinde ce viitor va avea. E mai simplu decât pare, dar extrem de complicat.

Bujold spunea...

Constantin - absolut corect. Multumesc si felicitari si tie. Fiul meu se duce la Cibernetica, in ASE.
In acelasi timp in cazul fiilor nostri vorbim de invatatura. Din acest motiv trebuie, totusi, sa atragem atentia ca multa lume se lamenteaza, dar cu invatatura o lasa mai moale.

Bac etnobotanic spunea...

Daaaaa, exact!
Subiectele au fost prea grele, plus ca in mod cu totul scandalos, nu s-a putut nici copia.
Domne, deci bacalaureatul ar trebui privatizat si organizat doar de universitatea de privata Spirache Haret. Iar subiectele sa se faca pe baza programei Antena 123, ProTV, Taraf TV, Acasa TV, OTV, Etno si MTV.
Sa vezi atunci promovabilitate.

Valentin Berceanu spunea...

M-ati plagiat neintentionat ;). Am facut si eu o constatatre similara dupa sesiunea de toamna a BAC-ului de anul trecut (http://vahleeb.wordpress.com/2011/10/11/romanisme-clasice/) totul plecind de la nedumeririle boului Vlad Petreanu(pentru ca jurnalist a facut tot posibilul sa nu mai poata fi numit) vizavi de cerintele lui Ponta fata de ministerul educatiei sa gestioneze cumva situatia.
In alta ordine de idei, si eu am absolvit Vianu, promotia 2001. Cum v-ati inteles cu madam Morar? Pun pariu ca e o PD-ista din cea mai abjecta categorie. Eu n-am putut s-o suport. Aproape ca m-a dat afara din liceu intr-a 12-A. Noroc cu oameni ca doamna Cherciu, care ma cunostea si mi-a tinut partea.

Anonim spunea...

Poate spun o banalitate, dar, zau, asta-i realitatea : cine a invatat a luat, cine nu, nu.Subiectul la limba si literatura romana nu a fost deloc dificil.Va spune un profesor.
Fiul meu a terminat acum vreo zece ani laSf.Sava.A urmat ASE-ul si astazi lucreaza intr-o firma serioasa si este si platit bine. A fost un parcurs normal, al unui elev care a invatat, ca asta era treaba lui la varsta aia.

Constantin Gheorghe spunea...

Valentin, nu eu am terminat la Vianu, ci fiul meu. Sincer, NU cunosc niciun profesor de la Vianu! Din motive pe care nu le discut aici. De fapt, pe care nu le voi discuta niciodată public. Deci nu pot aprecia ce şi cum. Dar amintirile mele despre profesorii de la Ion Minulescu, din Slatina, mă îndeamnă la recunoştinţă pentru că şi-au făcut datoria exemplar.

Valentin Berceanu spunea...

A inteles ca era vorba de fiul dumneavoastra. Ma gindeam ca poate v-a povestit cite ceva, atita tot.
@bujold: daca intra la informatica economica, in anul 4 sa caute cusrul facultativ de SAP. Oamenii care il sponsorizeaza angajeaza, si daca isi joaca mina cum trebuie va fi aranjat oe viata.

Dragos Bora spunea...

Ceva interesant din Germania:

http://m.rfi.ro/articol/presa-internationala/avem-nevoie-ucenici-nu-doar-academicieni-die-welt

Fluieratorul spunea...

Eurostat: in 2011 mai mult de 94000 de cetateni romani s-au stabilit legal in Germania. Nemtii, spre deosebire de noi, au nevoie de oricine stie sa faca ceva.

Dragos Bora spunea...

Da, corect, asta am vrut sa subliniez si eu. Si-am vazut pe acolo niste scoli profesionale de-ti pica fatza... Uf!

vgeorgicas spunea...

Fiul meu a invatat in liceu, a luat bac-u fara probeleme, a intrat la medicina prin concurs si in rezidentiat de asemnea prin concurs. Lucreaza ca rezident si NU este bine platit si nici nu are perspectiva sa fie vreodata.
Fica mea a invatat in liceu, a luat bac-ul, a intrat la arhitectura prin concurs si media de la bac si din liceu. A termniat arhitectura lucreaza in domeniu si NU este bine platita si nici perspectiva de a fi nu exista nici pentru ea si nici pentru cel putin 2/3 din colegii ei.
Ma inteb, de ce mi-am obligat copiii sa invete si nu se se descurce in viata?

Anonim spunea...

Nu are legatura cu pretul muncii aceasta metoda.
Sa spunem ca termina liceul si lua si bacul. Cu bac si doar liceu se putea angaja tot in meseriile manuale laudate de Basescu. Posturile pe care traditional le puteai ocupa doar cu liceul cum e cea de functionar se ocupa acum cu diplome de economist.
Guvernul in opinia mea incearca desfiintarea liceelor tehnice, doar pentru profilul lor. Adica nu vad de ce ar fi impietati in invata la materiile de cultura generala ce se dau la BAC pentru ca au materii de specialitate. Materii de specialitate exista si la alte licee, cum ar fi licee sanitare, economice, sportive.
Iar in legatura cu ideea ca nu se vor mai pregati ingineri, agronomi, medici, va inselati. Facultati tehnice, de medicina urmau si cei cu licee teoretice, nu doar cei cu licee tehnice, sau sanitare(de unde se zice ca elevii nu mai iau BAC-ul). De fapt nu stiu nici un medic care sa fi facut liceul sanitar.
Toata ideea e sa ii faca pe liceeni slugi.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...