joi, 23 februarie 2012

Toţi sunt la fel!


Susan Bee, După potop

Prieteni, îmi este tot mai silă de ceea ce se întâmplă în ţara asta. Şi, sincer, mă simt tot mai descurajat. Pur şi simplu nu văd vreo şansă de schimbare. Pentru simplul motiv că schimbarea nu mai depinde de noi, de votul nostru, de voinţa noastră.

Să nu mă înţelegeţi greşit: nemernicii care ne conduc acum TREBUIE să plece. De bună-voie, că de nu pleacă după ce lumea pune mâna pe par. Întrebarea este în ce măsură noua putere are libertatea să facă ceea ce trebuie, pentru a scoate ţara asta din rahat. Şi mă tem că nu mai are cum, şi cu ce. 

Noi trebuie să analizăm fiecare lege dintre acelea trecute cu aritmetica aproximativă a cuplului Alma-Cotoi, şi la indicaţia deştului lui Toader. Legi care au schimbat definitiv lucrurile, le-au făcut ireversibile. Gândiţi-vă numai la schimbările introduse de noua lege a salarizării bugetarilor, sau la cele produse de Legea Educaţiei sau de noul Cod al Muncii. Credeţi că vor accepta multinaţionalele sau marii patroni autohtoni revenirea la contractul colectiv de muncă? Dar mai ales credeţi că va lăsa FMI să-i scape din bot prada românească? Nu se vor mai privatiza Hidroelectrica şi alte trufandale din portofoliul public? Nu ne vor mai jumuli privaţii care vor să pună mâna, via FMI, pe banii asigurărilor de sănătate? 

Tocmai în asta constă marea ticăloşie, venită din ura profundă faţă de oameni a lui băsescu: a vrut să facă ireversibile aceste schimbări, pentru a face imposibilă viaţa celor care vor guverna după jigodiile portocalii. De ce a făcut-o? A avut sau nu un proiect? Eu cred că nu! A făcut totul instinctiv, după clişeul cretin al suporterilor rapidişti, "singuri împotriva tuturor!" El era singur, un Sf. Gheorghe luptând cu balaurul naţional. Şi a biruit în tot ce şi-a propus! Dar cu ce preţ?

"Modernizarea statului" a fost doar o scuză, un pretext. Statul român nu este nici mai mic(cheltuielile lui de funcţionare au crescut, şi mă refer la cheltuielile administraţiei centrale, în special), nici mai eficient, nici mai puternic, şi oricum, nu mai serveşte interesul public. Marea realizare a lui băsescu a fost aceea că a permis clienţilor lui politici să captureze, şi să privatizeze statul. Şi asta e o evoluţie ireversibilă. Vouă vi se pare că a reuşit cineva să schimbe contractele băieţilor deştepţi cu Hidroelectrica, deşi FMI parcă ne somase să facem asta? Vouă vi se pare că va reuşi cineva să scape de regii asfaltului? Care acum sunt dublaţi de alţii ca ei, dar din UE? 

Credeţi că nu vom semna Tratatul ăla idiot, referitor la guvernanţa fiscală, care va fi piatra de moară agăţată de piciorul creşterii economice? Acum înţelegeţi de ce jubilează şi băsescu, şi boc, şi spun că au pus capăt "populismului politicienilor"? Ştiu că după ei urmează potopul, şi că, spre deosebire de covârşitoarea majoritate a românilor, ei au ajuns la un liman şi pe ei potopul nu-i priveşte. Şi, sincer, chiar cred că nu-i priveşte, de vreme ce se află la comanda vanelor care ne-au inundat cu nenorociri. 

Iar românii, văzând că nici noii guvernanţi nu schimbă nimic, se vor întări în convingerea lor că "toţi sunt la fel", şi se vor retrage definitiv din viaţa publică. Lăsând drum liber grupurilor de interese care parazitează acum statul, ce-i drept, cu ceva fereală. După, nu se vor mai feri de nimeni şi de nimic...

7 comentarii:

Arogantu' spunea...

Vezi aici !

Daca afirmatia lui Stan privind falsificarea datelor macro-economice are baze reale - mai sint sanse de revenire, cu politici inteligente promise de USL.

Shadow spunea...

Aici aveti dreptate ca legile proaste si-au facut deja efectul. Si ce e si mai nasol este ca cei care vin nu vor putea decat sa "creasca impozitele" pt a finanta "statul" ca pana la schimbarea opticii si implementarea unei alte politici fiscale din ceva tot trebuie sa scoata statul bani. Alea nu se fac de pe o zi pe alta cum au facut ei legile. Nu mai discutam ca nici scaderea de tva si nici a contributiilor care sa dea o gura de oxigen firmelor private romanesti nu se mai poate face. Limitarile si constrangerile au devenit extrem de "stramte" iar de "jucat" nu mai e unde sa se "joace".

Arogantu' spunea...

@Shadow: Prietene, in momentul in care obiectivul Guvernului nu va mai fi 'servirea clientelei' - totul va fi posibil !
De cind cu bascularea ZIUA ne-am cam pierdut, dar eu nu mi-am schimbat opiniile !
Aviz interceptorilor SRI !
Carora le adresez traditionala urare romaneasca: HEIL SIKTIR !

ANONIMUS spunea...

Sunt convins ca nu se pot face schimbari peste noapte,dar se pot trimite la puscarii toti hotii care au profitat de puterea portocalie,pentruca au crezut ca sunt eterni si au lasat urme usor de descoperit.Toti acesti ticalosi trebuiesc jumuliti de banii furati si trimisi bugetului.Macar avem o mica placere vazandu-i in puscarii.
O schimbare morala este necesara,iar daca noua putere uita,trebuiesc facute presiuni cetatenesti fara precedent.Se poate!!!!!Un exemplu este "Piata "si miscarea civica.

Shadow spunea...

@aro

eu zic ca esti prea optimist. Politicile de "crestere economica" singurele "inteligente" in actualul context nu se mai pot duce cu constrangerile bugetare ale fmi si cele existente deja in legislatie. Schimbarea lor dureaza, rezultatele dureaza sa fie masurate. Si nu am asa o impresie ca usl are pregatite "politici inteligente". S-a ajuns la un "break event point" de unde foarte greu si in timp lung se mai poate "returna" situatia.

Singura masura ar fi "politici inteligente" cu depasire de deficit (niet de la ue) si accesarea fondurilor europene tot "inteligent" dar mai ales cu acoperire mare (macar 80%).

Fluieratorul spunea...

Tabloul e foarte fain. Si baietii sint toti la fel. Credeti ca daca ies USL si Crin Antonescu, acestia nu vor mai face sluj la Bruxelles? Poate ca se va fura mai putin in tara, dar credeti ca in situatia actuala, cind nu se produce nimic si tara practic nu are venituri reale, vor fi bani de reparatii pe la pensii si salarii? Credeti ca toti aceia care cer reparatii sint si indreptatiti sa le obtina? Credeti ca nu se va privatiza sanatatea?

Ce anume din ce s-a intimplat in Romania de dinainte de PDL, sau de dinainte de Basescu, ar trebui sa ne faca sa speram la "altceva"?

Intrebarea din urma chiar nu e retorica.

Anonim spunea...

Asa mai pe romaneste iti spun:hai sictir!! si sugi p**a dobitocule.Ba voi v-ati tampit la cap sau sunteti pe statele de plata a ciumei rosii!!
Ce bine a fost pe vremea PSD-ului nu?
Cand s-a furat tara asta bucata cu bucata,cum incearca careva sa schimbe lucrurile cum sariti tot in sus.Nu v-a convenit ca Funeriu a impus un bac corect? Ca a aratat ca sistemul e putred? Nu va convine ca justitia a avansat cat nu o facuse in 20 de ani? Pentru reaua-vointa si manipulare asta iti doresc:sa sugi p**A!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...