duminică, 12 februarie 2012

Afară ninge...


Afară ninge. Nu e o noutate. De vreo două săptămâni ninsoarea îşi face de cap, şi ne pregătim pentru al treilea viscol din anul ăsta. Înţeleg că, după el, care va veni luni şi marţi, ar mai fi loc şi de un al patrulea. Să fie primit! Deşi nu-i duceam neapărat dorul!

Ninge, evident, pe toate posturile de televiziune, mai puţin la televiziunea publică, post care preferă să arunce ştirile despre dezastrul umanitar din câteva judeţe pe TVR Info, adică un post la care nu se uită nici dracu. E ăla la care prestează Marean şi Lupea!

Răspunzând preţioaselor indicaţii ale Iubitului Conducător, Mare Reformator şi Machitor, aflat la Predeal, să-şi încarce bateriile(ştiţi voi care baterii!), statul român este foarte ocupat să nu se ocupe de cetăţenii lui. Care sunt invitaţi să-şi poarte singuri de grijă. Iar când nu mai pot, sunt sfătuiţi să se culce în copârşeu, pentru a fi mai uşor de transportat la cimitir.

Reacţia "autorităţilor" este ineptă, jenantă, timpul de reacţie atât de lung, încât e ca şi când n-ar fi. Realizăm că şi statul, şi privatul, sunt la fel de prost echipate, intelectual şi material, pentru a gestiona o criză. Instituţia prefectului a ajuns o pacoste. Prefecţii nu au decât un scop în viaţă: să le dea în cap preşedinţilor de consilii judeţene care nu sunt de aceeaşi culoare(politică) cu stăpânii lor de la centru. Nu înţeleg de ce, de vreme ce în Vrancea lucrurile merg din rău în mai rău, Bucureştii refuză de declare stare de alertă în zonă. Este o luptă penibilă şi absurdă de orgolii, care devine criminală.

Avem nişte decervelaţi în fruntea ţării, care nu au nimic în comun cu oamenii, cu nevoile lor, cu suferinţele lor. Dacă lor nu le iese nimic la afacerea asta, bani sau voturi, dă-i în pizda mă-sii pe tovarăşii cetăţeni! N-au valoare de piaţă!

Un bou ne tot povesteşte ce bună e "societatea de piaţă",  şi cum dictatura pieţei nu există. Să mori tu? Tocmai am văzut cum nişte oameni, care pentru piaţă, dar şi pentru stat, nu valorează nimic, sunt scoşi în afara jocului, lăsaţi să moară. Să ne înţelegem bine: mobilizarea din ultimele două zile nu are nimic în comun cu relaţiile care trebuie să existe între cetăţeni, instituţii, actori economici, într-o societate normală, bazată pe valori morale şi politice ferme. Mobilizarea este rezultatul unei conjuncturi: instituţiile, puse faţă în faţă cu indignarea cetăţenilor, încearcă să-şi dovedească utilitatea, actorii privaţi au găsit un prilej de a-şi mai face puţină reclamă gratis, televiziunile se bat pe rating. Unde este umanismul aici? Mila, compasiunea, solidaritatea, ele unde sunt? 

Niciunul dintre motivele care pun în mişcare lucrurile de vreo două zile nu este unul firesc, un semn de normalitate. Unii vor spune că, în fond, încep să acţionneze forţele pieţei, că ele sunt mai puternice decât statul. My ass! Dacă era aşa, forţele pieţei acţionau de mult: de acum zece zile, de când amărâţii ăia zac în nămeţi. Dar, cum spuneam, ei sunt zero pentru piaţă, nu înseamnă nimic. 

Asta e societatea de piaţă, în esenţa ei abjectă. Şi asta ne aşteaptă de aici încolo.

Afară ninge...

Un comentariu:

ANONIMUS spunea...

Puterea a luat-o una in nas de la preluarea guvernului si acum sunt lati.In situatia in care judete lovite crunt nu se poate aplica situatia de urgenta deoarece imbecilul de Boc a facut praf banii din "rezerva primului ministru"care pentru asemenea situatie trebuia folosita!.Banii s-au dus pe pomeni in vederea alegerilor viitoare,trecerea la putere a primarilor opozitiei etc....Alti bani nu exista.Doar daca scot banii negri pusi deoparte pentru alegeri.Se pare ca nu au alta iesire din impas."Maximus Dementius Senilus" a chemat partidele pentru consultari.Dece?!Pentruca ori cat de idiot este ,a sesizat ca localitatile care au fost inzapezite si care stau in virtutea ca sunt sprijinite de nameti cand se vor topii ,o gramada ,se vor darama.Aproape in totalitate sunt construite din "vaiuga"sau si caramizi arse si nearse.Ceea ce o sa urmeze o sa fie o catastrofa biblica.Dupa padurile taiate in prostie o sa mature intregi sate si comune greu lovite si inainte.
Faptul ca nu o sa urmeze si ploi este doar o speranta ,speranta care conform legii lui Marffy ,nu exista.Dupa un rau vine unul si mai mare.
In aceasta situatie guvernul nu va putea refuza sa nu declare situatia de urgenta,sau chiar de catastrofa.De unde bani?!In mod normal Basescu
va incerca o uniune nationala a tuturor partidelor si amanarea alegerilor anul viitor.Daca Dl Ponta o sa muste ,inseamna ca la intrecut pe Geoana.Sper ca se va gandi ca ori cum nu va poate face nimic dar ca portocalii vor avea proba ca toti sunt o "apa si-un pamant".Invocarea de tot felul de urgente nationale etc...era bine sa se fi gandit acesti briganzi inainte.A ales "Cobra cu ochelari "exact timpul pe care probabil l-a invocat conform studiile pe care le-a facut in Anglia."Fiecare pasare moare pre limba lui"Shalom.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...