miercuri, 8 februarie 2012

O lume nebună, nebună, nebună după fleacuri


Prieteni, poate v'oţi fi plictisit de atâta politică ineptă. S-o dăm şi pe altceva. Care, sincer, mi se pare la fel de inept: industria aplicaţiilor pentru smartphones, tablete şi reţele sociale a creat, din 2007, 500.000 de locuri de muncă, la nivel global. Este ceea ce se numeşte acum App Economy".

Nu sunt ipocrit: chiar am două telefoane dăştăpte, o Dudă şi un HTC. Pentru Dudă nu mi-am încărcat nicio aplicaţie. Nu ai de ce: Duda e făcută pentru altceva. Pe HTC am vreo zece aplicaţii încărcate, dintre care şi motanul ăla masochist, căruia îi place să fie luat la palme, pe care l-am încărcat să văd de ce a făcut presa scandal că un deputat se juca aşa ceva pe o tabletă în Parlament. Dintre ele folosesc doar vreo trei, legate de procesarea foto. Restul nu ştiu ce-o fi fost în capul meu! 

Ce dracu mestecă ăia 500.000 de pălmaşi, fraţilor? Consumerismul a ajuns şi în realitatea virtuală? Da, să editezi nişte texte, să procesezi nişte fotografii, să faci o prezentare, să pierzi ceva timp într-o gară sau într-un aeroport, să vezi un film, dar pentru asta există deja programe. Să găseşti mai uşor nişte informaţii, fie. Nişte hărţi, la fel. Dar de aici până la valul de aplicaţii inutile şi inepte e cale lungă. 

Sigur, băieţii dovedesc creativitate, mulţi chiar fac avere. Dar sunt prea puţine perle în mormanul de rahat al aplicaţiilor. Şi, cum spuneam, suntem 7 miliarde şi înainte de a încărca aplicaţii tembele, oamenii trebuie să mănânce, să se îmbrace, să aibă un acoperiş deasupra capului. 

Un comentariu:

Luigi spunea...

Daca te gandesti la economie ca la un sistem inchegat (acolo unde e), rolul aplicatiilor si al serviciilor mobile este de conectare a personalului angajat in afaceri, a partenerilor, consumatorilor, a celor care lucreaza impreuna dar nu sunt fizic aproape. In loc sa vorbesti, sau sa dai fax, sau telex sau sa trimiti porumbei voiajori, poti sa schimbi date mult mai eficient.

Poti sa te gandesti la interconectarea prin aplicatii mobile ca la o bucla de feedback in care orice muritor are sansa sa o zica pe a lui. Bineinteles, cu conditia sa existe un sistem gazda care sa tina cont de respectivul.

La emisiunea de tehnologie de la Vocea Americii, marti seara, prin 1987, spuneau ca videotelefonia s-a inventat nu pentru divertisment ci pentru ca partenerii de afaceri doreau sa se priveasca in ochi inainte de a face un business. Cum aia au 3000 de km. de la coasta la alta, li s-a parut lor ca ar merita sa faca un telefon la care sa te si vezi, fara sa mai mergi miile alea de km.

Asa ca treaba este pargmatica, in principiu. Doar ca la noi - copistii formelor fara fond - lucrurile se fac incepand cu sfarsitul. Mobilitatea este necesara daca faci bani din ea, altfel e o treaba de imagine sau o zabava moderna.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...