joi, 23 februarie 2012

Dacă ne dorim conducători mai buni




"Seriozitatea morală în viaţa publică este ca pornografia: greu de definit, dar uşor recognoscibilă. Descrie o anumită coerenţă de intenţie şi acţiune, o etică a responsabilităţii politice. Politica este arta posibilului. Dar şi arta îşi are etica ei. Dacă politicienii ar fi pictori, cu FDR pe post de Tiţian şi Churchill drept Rubens, Attlee(fost prim ministru laburist între 1945 şi 1951) ar fi Vermeerul acestei profesiuni: precis, reţinut şi multă vreme subestimat. Bill Clinton ar putea aspira la culmile lui Salvador Dali(şi s-ar putea simţi flatat de comparaţie), Tony Blair la statutul şi avariţia lui Damien Hirst

În domeniul artelor, seriozitatea morală se referă la economia formei şi la reţinere estetică, precum în lumea din Hoţii de biciclete...Bogăţia de resurse pe care o folosim serveşte doar să ne protejeze împotriva sărăciei produsului la fel şi în politică, unde trăncăneala neîncetată şi retorica grandilocventă maschează o abisală lipsă de substanţă.

Opusul austerităţii nu e prosperitatea, cu luxe et volupte. Am pus comerţul interminabil în locul scopurilor publice şi nu ne aşteptăm la aspiraţii mai înalte de la liderii noştri. La şaizeci de ani după ce Churchill putea oferi doar "sânge, trudă, lacrimi şi sudoare", după 11 septembrie 2001, propriul nostru preşedinte de război - lăsând la o parte moralismul debordant al retoricii sale - nu a fost în stare să ne ceară decât să continuăm să facem cumpărături. Această viziune sărăcită asupra comunităţii - "unitatea" asigurată de consum - e tot ce merităm de la cei care ne guvernează. Dacă ne dorim conducători mai buni, trebuie să învăţăm să cerem mai mult de la ei şi mai puţin de la noi înşine. Un pic de austeritate n-ar strica." 

Tony Judt, Cabana memoriei, Editura Polirom, 2011, paginile 37-38  
  

5 comentarii:

Mircea Hamza spunea...

Funia scurta de la gatul premierului Ungureanu la http://mirceahamza.com/?p=1901

Andreea spunea...

Extraordinar pasajul, extraordinar de lucid regretatul Tony Judt. Va recomand din suflet ultima lui carte, cartea testament, Ill Fares the Land, inca netradusa in romana. Dezvolta exact ideea din pasajul citat, ca am pierdut capacitatea de a gandi critic si de a exprima cu incredere scopurile societatii in care traim. Analizeaza situatia actuala a stangii, care a inghitit pe nemestecate in utimii douazeci de ani promisiunea neoliberala a prosperitatii care va picura cumva, se va rasfrange peste toate categoriile sociale prin solutia miracol a liberalizarii. Si atentioneaza ca pietele nu au capacitatea de a guverna o societate, asa cum credem: "the market cannot define collective ends".

Ne reaminteste si ca economia e o stiinta sociala, si ca teoriile economice nu au voie sa devina dogme: "behind every cynical banking executive sits an economist assuring them and us from a position of unchallenged intellectual authority that their actions are publicly useful and should in any case not be subject to collective oversight."

Ma opresc aici din logoree si va recomand Ill Fares the Land din toata inima.

Ken spunea...

Iata, din pacate, se confirma ce spuneam cu cateva zile in urma cand am avut dificultati cu postarea -- intentia manipulatorilor din umbra (Blogary, Neamtu, Noua Republica sau cum s-or mai fi numind, plus papa Volo) sa introduca in Constitutie printr-un fel de santaj varianta lor la The Pledge. Se cazneau la treba asta de cateva luni inainte de demisia lui Boc.

“Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat, într-un interviu acordat Ziare.com, că Băsescu ar fi dispus să demisioneze, aşa cum îşi doreşte Opoziţia, pentru ca la începutul lui 2013 să se organizeze alegeri parlamentare şi prezidenţiale.
El a susţinut că preşedintele ar face asta doar cu condiţia unui acord cu Opoziţia asupra modificării Constituţiei pe mai multe puncte, de la scurtarea mandatului şefului statului până la implementarea deciziilor referendumului din 2009.
În opinia sa, actualul premier Ungureanu ar putea fi candidat la alegerile prezidentiale din 2013, considerand ca el e cel care isi asuma "modernizarea statului", dar cu alte instrumente decat Traian Basescu.
"Dacă actuala Opoziţie, care oricum vrea să scape de Traian Băsescu, va decide să accepte acest aranjament, cred că e plauzibil. Deci modificarea Constituţiei contra demisiei preşedintelui Traian Băsescu", a spus Lăzăroiu.”
http://www.cotidianul.ro/lazaroiu-basescu-dispus-sa-demisioneze-173887/

Am nevoie de un antiemetic puternic … Ugh!!

ANONIMUS spunea...

Acest cadavru politic are tupeul de a face conditionari?!Dupa ce USL-ul vine la putere ,primul lucru trebuie trimis aceast imfam in tomberonul istoriei,si apoi , maturat pe faras dus la Rahova ,inchis cu lacatul si cheia aruncata.Sa vrei la un stat cu
peste 20 mil.de cetateni un parlament unicameral este curata nebunie.Daca nu respecta Constitutia, ar trebui ca populatia sa-l scoata de la Cotroceni.Iar Labaroiul ar trebui trimis la Marcuta.
Realmente am impresia ca tipi si-au pierdut uzul ratiunii.Stiind ce-i asteapta,si inevitabilitatea viitorului isi pierd mintile de groaza.

Fluieratorul spunea...

Pai noi nu vrem austeritate, vrem "instant gratification", avem dreptul la asta, ba chiar toti au o datorie fata de noi cu asta, mai ales aia care n-au mincat salam cu soia...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...