marți, 28 aprilie 2009

Un virus de mare porc!
Bizar, acest virus al gripei porcine! E de porc, corcit cu un virus asemănător gripei aviare de tip asiatic, doar că porcul mexican e bine, mersi! Nu tuşeşte, nu-i curge râtul, şi în general nu de gripă va da colţul! Mai mult, cei atinşi sunt tinerii din mediul urban, care văd porcul viu doar în poze sau la televizor. Citiţi mai multe aici şi aici.
Întrebarea este: s-a jucat cineva, cumva, cu focul, prin vreun laborator, delocalizat în Mexic, că mâna de lucru e mai ieftină şi autorităţile mai uşor de corupt? Iar acolo cineva a scăpat vreun experiment de sub control? Dacă e aşa, cred că a venit vremea să strângem material probator pentru o carte neagră şi pentru un proces al capitalismului, aşa cum s-a făcut şi în cazul comunismului. Nu din motive de simetrie, ci de igenă socială, ca să zic aşa. Pentru că este la fel de imoral să ucizi oameni din cauza convingerilor lor sau pentru maximizarea cu orice preţ a profiturilor.

42 de comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Observati ca virusul circula numai cu avionul, e imbuibat si obisnuit cu luxul, nu gluma.
Oare cine va furniza scannerele de detectare a turistilor "infierbantati" de pe aeroport?:)

pacos spunea...

Virusurile astea sunt niste nucleoproteide (adica un material genetic este "invelit" intr-o proteina). In mod normal, organismul uman capata imunitate la unele dintre ele, fie pe cale naturala, fie cu ajutorul unor antivirale. Virusul asta arata de parca cineva s-ar fi "jucat" cu acizii nucleici a trei virusuri diferite, combinandu-le. Daca e asa si "cineva" a extras practic acizii nucleici, inseamna ca n-are proteina, deci nu prea se poate ajunge la imunizare.

Constantin Gheorghe spunea...

Pacos, după cum sună ceea ce spui tu, sună de rău, nu de bine! Deci, s-a jucat sau nu cineva? Te întreb fiindcă pari să pricepi bine despre ce este vorba.

pacos spunea...

Orice mutatie aparuta la un virus nu poate fi decat de rau. Ca sa intelegeti mai bine, virusurile traiesc numai in organisme vii. Daca gazda moare, moare si virusul. Cu alte cuvinte, moartea gazdei nu survine decat atunci cand se intampla niste "accidente" (adica un virus fie trece de la o specie la alta, devenind letal pentru noau gazda, fie apar niste mutatii letale pentru noua gazda). Aceste "treceri" pot fi si naturale, dar pot fi si "ajutate". Numai ca in acest moment nu cred ca cineva poate face afirmatii 100% corecte. Sa stiti ca exista controverse cu privire la aparitia HIV, in sensul ca se crede ca este un derivat al unui virus care pentru maimute este relativ inofensiv (SIV). Ar mai fi de spus doar ca virusurile astea sunt foarte mici, mult mai mici decat bacteriile. Asa ca mastile alea folosesc tot atat cat foloseste frectia piciorului de lemn.

Constantin Gheorghe spunea...

Asta cu masca este mai mult o problemă de ridicarea moralului, pemtru că este nevoie de alt tip de filtre pentru viruşi. Ştiam şi de discuţiile în legătură cu HIV. Întrebarea rămâne: s-a jucat cineva, sau mama Natura ne dă o copită?

pacos spunea...

Ce sanse sunt ca un virus al gripei aviare (H5N1) sa se "combine" natural cu unul al gripei porcine, sa rezulte un virus mutant si acesta sa se "combine" tot natural cu unul din virusurile gripei umane? ordinea poate fi si porc-pasare-om. Daca se raspunde la aceasta intrebare, se raspunde si la intrebarea dumneavoastra.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Stati calmi! E o noua teapa menita sa induca panica in randul populatiei globului.

Anonim spunea...

un articol interesant aici
http://www.capitalcentury.com/1976.html

Karakas spunea...

Corecta concluzia ta. Trebuie sa o spunem cit mai des. De ce doar un proces al comunismului, cind si capitalismul produce victime? Cine ii judeca pe cei care din lacomie au pus pe drumuri milioane de oameni cinstiti, care au respectat legile statului?

Béranger spunea...

«An Israeli health official says the outbreak of swine flu should be renamed “Mexican” influenza in deference to Muslim and Jewish sensitivities over pork.» (sursa)

Constantin Gheorghe spunea...

Ei bine, din tot ghiveciul asta lipsea: corectitudinea politică!

Anonim spunea...

Da, aşa e, cum bine ziceţi şi a subliniat Karakas. Şi în plus, mai dau şi sfaturi altora, ca nişte "înţelepţi" ce sunt!

mary_lou

Béranger spunea...

Baxter, compania care s-a făcut vinovată de distribuirea unui lot de heparină contaminat din cauza unui ingredient făcut în China, şi care a trimis "din greşeală" niscai H5N1 mai multor companii, tocmai ce se arătă dornică să producă un vaccin "antiporcin". Nu era mai simplu să recurgem din nou la Zyklon-B? (Dar nu fabricat în China.)

Béranger spunea...

Sci-Fi: «A container of flu virus samples packed in dry ice exploded on a Swiss train, injuring one person but posing no other risks to humans, police said on Tuesday. The box held vials of swine flu virus, although a different strain than the H1N1 variety that has caused about 150 deaths in Mexico and infected people in the United States, Canada, Spain and Britain.» (Reuters)

pacos spunea...

@anonimul de la 14:12
"it was a brand of flu usually found in domestic pigs and wild swine". E altceva. Acum vorbim de o combinatie cel putin interesanta.

geomarz spunea...

*** Pacos
După ştiinţa mea, viruşii, de cele mai multe ori, nu zboară prin aer cu aripi proprii, ci vehiculaţi de celulele în care trăiesc şi secreţiile în care se află sus-zisele celule. (Chiar domniia ta ne-a informat că viruşii TRĂIESC NUMAI ÎN CELULE).
Deci, măştile oronazale îşi ai şi ele funcţia lor...

geomarz spunea...

***Pacos,
A fost un englezoi, Dumnezeu să-l ierte că-i mort (cam ciudat mod de a muri)...
Acest locuitor al perfidului Albion, a avut o sclipire, cum că virusul, cel de care spui mata (SIV) n-ar fi părintele de drept al lui HIV. S-a dus în nu ştiu care junglă Africană să-şi verifice ipoteza, s-a întîlnit la un colţ de stradă cu un pumn puternic şi ... nu s-a mai întors...

pacos spunea...

@geomarz
Virusurile au marimi diferite, de la 30 nm (nanometri), pana la 400 nm. Cu tot respectul, credeti ca o asemenea masca este utila?

Andrei Gheorghe spunea...

Aoleu, neica pacos.... Pana sa ma omoare gripa era sa ma prapadesc de ras.

Domle, ce se petrece: gripa este o boala care se transmite pe cale respiratorie. Atunci cand tusim/stranutam/vorbim/respiram noi aerosolizam niste particule, niste agregate microscopice formate din: mucus, saliva, celule epiteliale descuamate din arborele respirator, leucocite care ii tapeteaza suprafata, flora orala si in principiu cam orice se gaseste intre alveole si gura/nari.

Acuma, daca avem vre-o infectie respiratorie (bact/vir) si ne certam cu vecinul - nu il bombardam cu agentul patogen in forma lui pura. El este continut de aceste particule infectante.

Ele au diametru variabil undeva intre 5-100 micrometri. In functie de diametru, ele pot persista in atmosfera chiar cateva ore (cele mai mici) pana cand sa se depuna datorita gravitatiei.

Acuma, 5 micrometri are o hematie - picaturile infectante cele mai mici or sa treaca prin masca. Dar cele de 100 nu prea.

Si acuma, mai este ceva care se cheama Doza Minima Infectanta (DMI). Care se exprima in 10 la puterea "ceva". Printre cele mai mici DMI-uri este cel al holerei - 10 la a 2-a (adica 100). Dar alte infectii ale tubului digestiv necesita 10 la a 10-a sau la a 12-a. O gramada de miliarde.

Spre rusinea mea, nu stiu care este DMI-ul gripei dar aici este soparla cu mastile oro-nazale: sa reducem doza pe care am putea sa o inhalam / dam la altii - in unele situatii cu risc.

Oricum, mastile si alte masuri de igiena nu au mai fost combatute de multa vreme. Poate vre-o suta de ani. Sau mai mult. De ce sa ne suparam pe ele dupa atatia ani?

pacos spunea...

@Andrei Gheorghe
OK. Atunci e inutil sa mai discutam despre faptul ca mastile destinate populatiei sunt departe de performantele celor chirurgicale, ca si cele chirurgicale au o rata de retinere cuprinsa intre 95% (cea mai mica) si 99,97% (cea mai mare), ca aceasta rata de retinere se aplica particulelor mici (de pana la 10 micrometri), in timp ce in cazul virusurilor discutam de NANOMETRI ca ordin de marime. Cum la fel de inutila ar fi si discutia despre activitatea unor virusuri, despre faptul ca inclusiv ochii si mainile ar trebui protejate, despre biohazard, despre cine si unde colecteaza aceste masti, potential infectate, s.a.
In rest, ma bucur ca am reusit sa va distrez.

Anonim spunea...

Si eu stiu ca mastile exista ca sa nu ne trimitem propriile secretii incarcate de diverse catre ceilalti... Probabil ca nu toate picaturile posibile trec prin masti, si cu stit mai putin un virus by itself. Cred ca astfel impactul se reduce, nu se elimina, si cu aceasta probabilitatea de a infesta in jur scade, dar nu dispare cu totul. Nu sint specialist, dar nu sitn nici paranoic peste masura. Nu exista nimic in viata asta care sa nu prezinte riscuri, dupa parerea mea, traim cu tot felul de riscuri si potentiale pericole. Eu stu insa un lucru: pina sa-mi cada drobul de sare in cap, am ceva de facut. Si daca pina la urma tot imi cade, asta e, inseamna ca n-am stiut/n0-am putut sa tin propriul risc sub control.

Andrei Gheorghe spunea...

Pacos
Da, recunosc, am scris un mesaj mai lung si scortzos. Dar am incercat sa il fac suficient de explicit: particule infectioase si doza minima infectanta.

Virusii nu plutesc prin aer singuri singurei cu NANOMETRII lor ca ordin de marime cu tot. Iarasi, nu se intampla 1 virus - zdrang! - infectie.

Si dupa stirea mea, virusurile gripale de la care a pornit povestea nu sint nici leptospire si nici niscai ebole ca sa patrunda prin pielea intacta sau d-zeu mai stie ce.

De asemenea, virusurilor gripale nu le prieste deloc in mediul extern. Supravietuiesc putin, mai ales la temperatura mai mare. Din cauza asta epidemiile de guturaiuri apar iarna.

pacos spunea...

@Andrei Gheorghe & anonim
E ultimul, ca nu e cazul sa facem chat aici.

H5N1 adica subtipul asta de virus are o caracteristica: ramane activ pe suprafata contaminata cam 30 zile la 0 grade Celsius si cam 6 zile la 37 grade Celsius. Prin urmare, la temperaturile astea, normale, ramane activ in mediu cateva saptamani bune. De aici si pericolul major, de-aici si clasificarea lui ca fiind inalt patogen. Si da, chiar pluteste prin aer.

Acum, numai pentru tine Andrei

Ai dreptate cu Ebolavirusul: contaminarea se face la contactul cu mucoasele si/sau epiderma. Dar am avut impresia ca vorbim despre virusuri. Leptospira este.....o bacterie. Asta e.

geomarz spunea...

***
Pacos,
Leptospira este o bacterie, dar trece prin piele, asta zicea Andrei Gheorghe.
Cît despre HIV înalt patogen, senzaţia mea este că nu-i chiar atît de inalt patogen.
Dar era vorba de gripa porcilor...
Două observaţii
1. Niciodată măsurile minime de igină nu au stricat nimănui.
2. Aşa cum zicea şi Andrei Gheorghe, un virus nu înseamnă infecţie. Pentru realizarea acestui deziderat este necesară o încărcătură adecvată de germeni patogeni definită de DMI (doza minimă infectantă).
Pe scurt, măştile cu pricina, ar putea avea un oarecare efect protector...
Mata spui că nu-i suficient...
În Europa au fost două mari flagele infecţioase prin scolul 14 (dacă nu mă înşel) Cima neagră care a executat cam 2/3 din populaţie şi unul tot de ciumă, parcă, prin secolul 17 în Londra care a rezolvat vreo 20% din populţie.
Cu o drastică reducere a biuodiversităţii u mane ulterioare.
Şi, la începutul secolului 20 a fost vestita gripă spaniolă care a lăsat în urmă cîteva zeci de milioane de morţi.
De atunci, mai nimic de o asemenea amploare.
Specific pentru vremurile acelea era faptul că igiena avea mari lacune. Se spunea că ajung două îmbăieri. Una la naştere şi alta la înmormîntare...

Andrei Gheorghe spunea...

Nu ma consider un maniac al ultimului mesaj, dar:

"H5N1 remains infectious after over 30 days at 0 °C ( 32.0 °F) (over one month at freezing temperature) or 6 days at 37 °C ( 98.6 °F) (one week at human body temperature) so at ordinary temperatures it lasts in the environment for weeks" Wikipedia

Nu prea vad unde ar fi contraargumentul la mesajul meu. Este mult, putin? Antraxul supravietuieste ani de zile. Mai este si vorba despre virulenta microorganismului dupa 5.8 zile la 37 °C sau 29.5 zile la 0 °C.

Da, leptospira este o bacterie. Si un exemplu didactic de ganganie care strabate tegumentul intact.

Antraxul este tot o bacterie. Nu vad de ce sa il supunem la discriminari.

Acuma, nu sint medic infectionist. Am si lacune, si m-as bucura daca as gasi pe cineva care sa ma mai lamureasca in unele locuri. Dar hai sa fim seriosi - nu dumneata esti aceasta persoana si in mod sigur nu cu articolele din wikipedia.

pacos spunea...

Desi am spus ca nu mai intervin, era cazul. Pentru ca e un pic mai greu sa intelegi ca, indiferent de sursa, in aceste situatii, rezultatul e acelasi. Cam ca 1+1=2, indiferent cine il scrie. Si ca oricine il scrie, daca il scrie bine, e OK. Nu intentionez sa dau lectii si nici sa te lamuresc. Prin urmare:
http://www.who.int/csr/resources/publications/influenza/GIP_2005_5Eweb.pdf - despre mastile faimoase
http://www.who.int/csr/resources/publications/influenza/Mask%20Clarification10_11.pdf - tot despre masti
http://www.wpro.who.int/NR/rdonlyres/04FA6993-8CD1-4B72-ACB9-EB0EBD3D0CB1/0/Advice10022004rev08112004.pdf - despre masurile de decontaminare si de protectie
http://www.osha.gov/Publications/3323-10N-2006-English-07-17-2007.html#AppendixD - despre inactivarea si activitatea unor virusuri
http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/labstudy_2004_10_29/en/print.html - despre activitatea virusului in mediu
http://www.cidrap.umn.edu/cidrap/content/influenza/avianflu/biofacts/avflu_human.html#_Environmental_Survival_of - despre H5N1 cam tot
Sper ca aceste surse sa satisfaca exigentele dumneavoastra.
Ar mai fi si ceva resurse online: New England Journal of Medicine, Medscape, Microbes, Pasteur Institute din Franta, Centrele Nationale de Gripa din Bucuresti si de la UMF Iasi, s.a. Wikipedia e si ea o enciclopedie foarte buna, pentru ca nu denatureaza si respecta sursele. Altfel, ai dreptate. Ar trebui sa fim seriosi.

geomarz spunea...

Dacă nu mă înşel, sursele ca New England et company, cer abonament... Domniia ta are ?
Dacă da, dă-ne şi nouă ID-ul şi passwordul.
Ţi-am fi recunoscători.

geomarz spunea...

Am avut răbdarea să verific vreo trei din sursele de mai sus, alea cu www...
Nimic extraordinar. Şi nici una nu zice că măştile cu pricina nu-s total ineficiente...
Măsurile de bun simţ şi de igienă minimă sînt la mare preţ...
Mai văzi şi altele, dar se referă la FOCARELE de infecţie şi la lucrătorii DIN focare.
Tot nu pot pricepe de ce este domniia ta atît de panicos. Şi pornit împotriva măştilor...

Andrei Gheorghe spunea...

Nu pot sa spun decat ca imi creste inima sa vad ca aceasta polemica a noastra v-a facut sa mai cititzi cate ceva. Dar ma intristeaza faptul ca nu prea v-a ajutat.

De exemplu:
"Available evidence suggests that transmission of human influenza viruses probably occurs
largely through exposure to respiratory large-particle (> 5 μm in size) droplets. Therefore,
the use of surgical masks is considered beneficial..."

Ceea ce sustine ce povestesc eu si infirma poezia ta cu virusii zburatori.

Iar geomarz face o constatare extrem de pertinenta! De ce esti asa de suparat pe mastile oronazale - ca nu au nu stiu cate straturi si nu stiu ce materiale?
De asemenea, picaturile infectioase si DMI-ul te lasa rece - ba chiar iti produc indignare.

Te-am prins. Lucrezi la o firma de aparatura medicala.

geomarz spunea...

@Andrei Gheorghe
Nu aparatura, bre, negustorie cu consumabilele numite masti.
Si, atunci cind nu este cunoscut interlocutorul, onorabil este, sa nu se foloseasca persoana a doua singular.
Se evita cu grija aceasta adresare...
Altfel ajungam la marlanii neintentionate....

pacos spunea...

geomarz
Buna gluma. Dar NEJM ofera acces la toate articolele (in rezumat) unele dintre ele putand fi citite integral si gratuit, pentru Medscape e suficient sa te inregistrezi, celelalte fiind publice. In esenta, un focar inseamna locul de unde se raspandeste infectia. In cazul nostru, fiecare subiect bolnav constituie un focar. Si daca tot vorbim de asta, te-as ruga sa-ti reamintesti cam cum erau achipati cei care faceau decontaminarea. Daca ai citit pana la capat ghidul WHO, nu mai e cazul sa mai discutam despre cam ce inseamna protectia in cazul unei epidemii. Nu sunt panicos, iar in privinta mastilor citeste cu atentie ceea ce a scris Andrei.

Andrei, hai ca poti mai mult. Cuvintele cheie sunt, in ordine: probably si large particle. Iar ultima fraza se traduce cam asa: se recomanda utilizarea mastilor CHIRURGICALE (adica cel putin N95, recomandat WHO, CDC si NIOSH). Pentru ca permit o ajustare mai buna pe fata si pentru ca materialele de filtrare utilizate nu permit patrunderea unor particule mai mari de 5 microni. Protectia asigurata de celelalte masti, ca sunt cu 2 sau 3 straturi, ca sunt cu filtru de hartie sau carbune, ca sunt cu ajustare metalica sau elastic, este de pana la 70%, in cel mai bun caz. Sigur, e mai bun decat nimic, dar mult mai putin eficient decat mastile chirurgicale. Si sa stii ca exista o mica diferenta intre a pluti si a zbura, chiar daca pentru tine inseamna acelasi lucru.

Andrei Gheorghe spunea...

Pacos, stii cum se spune: toata lumea este experta in politica, fotbal si medicina.

Eu inteleg ca tu asa percepi problema. Dar daca cineva ar deveni doctor in medicina si biologie dupa ce il iei pe sus si ii dai sa citeasca ziarul si un articol din wikipedia - ar fi fost desfiintzata de mult facultatea si anii de rezidentiat. S-ar da examene din trei in trei luni. Eventual tot din Wikipedia.

pacos spunea...

Andrei, ai perfecta dreptate. Dar numai in privinta politicii si a fotbalului. Cu medicina e mai greu, acolo chiar trebuie sa inveti, in fiecare zi. Sa intelegi ceea ce citesti, sa interpretezi corect anumite lucruri. Si, sunt ferm convins, ca si cel care citeste numai articole din wikipedia reuseste fara probleme sa faca distinctia intre un virus si o bacterie. Asta numai pentru ca n-a invatat la timp si temeinic biologia de-a IX-a si de-a XII-a. Si mai grav e ca a trecut prin facultate si rezidentiat fara a reusi sa invete care-i una si care-i cealalta.

Andrei Gheorghe spunea...

Am dat leptospira ca exemplu de patogen care traverseaza pielea intacta.

Daca imi aratzi negru pe alb ca eu as fi spus ca este virus - promit sa inghit tastatura.

Andrei Gheorghe spunea...

Tu, pe de alta parte, esti cel care incurca marfa cu ambalajul - fara sa realizezi.

geomarz spunea...

Dragul meu Pacos.
Rezumatul nu-i tot una cu Full text.

geomarz spunea...

De aceea revin cu rugămitea. Zău că mi-ar prinde bine un abonament on line la NEJM. Recunoştinţa va fi, de asemnea, veşnică...un timp oarecare.

pacos spunea...

geomarz
Asa e, nu-i tot una, dar cel mai ieftin abonament e 100 USD. Si mai trebuie sa fac o precizare: nu ma ocup cu consumabilele.

Andrei, ce sa fac, imi recunosc limitele. Fiind constient de ele, cred ca asa este corect, fata de mine si fata de ceilalti. De aceea, cu tine inchid aici discutia. Pentru ca e clar ca vorbim limbi diferite.

Andrei Gheorghe spunea...

Ai dreptate despre limbile diferite. Tu esti genul urmator de persoana:

"Domnule cutare, ar fi bine sa facetzi analizele cutare si cutare."
"De ce?"
"Pentru ca exista riscul sa avetzi cancer."
"Eu? Nu se poate. N-am cancer."
"Nu spun ca avetzi, dar este o posibilitate si ar fi grav sa o lasam neinvestigata"
"Dar de unde stiti dvs sigur ca eu am cancer?"
"Nu se poate sti sigur in momentul acesta, dar dupa ultimele evenimente, este si cancerul una dintre variante."
"Deci dvs sintetzi convins ca eu am cancer".


In general aceasta specie este pusa sa semneze o hartie cum ca nu vrea, i se mai explica odata ca sa se vada daca a inteles ce semneaza apoi este lasata sa faca ce vrea.

Pacos, te-am salutat.

pacos spunea...

Prietene, habar n-ai despre ce vorbesti. Mai ales in domeniul asta. Faci analizele (markeri tumorali, antigeni specifici, biopsii, coloratiile specifice) si numai atunci cand ai certitudini ai obligatia, ca medic oncolog, sa vorbesti cu pacientul, sa-i explici de ce sufera si apoi sa alegi impreuna cu el calea de urmat, explicandu-i toate optiunile si riscurile.

Andrei Gheorghe spunea...

Pa pa, Pacos! :D

geomarz spunea...

Amice Pacos,
Exemplu real.
85 de ani. Anemie cronică feriprivă,se identifică o nişă de tip ulceros pe faţa anterioară a D1. Continui investigaţiile. De ce ? Ce-i spui pacientului (familiei)? Aşa mi s-a năzărit, mie, să te trimit la colonoscopie de amorul artei ? Că este şi foarte bine tolerată !
NB.1. Gestul a fost benefic.
NB.2. Atitudinea lui Andrei Gheorghe este cea corectă.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...