marți, 21 aprilie 2009

Ce se joacă?
În anii 90, când guvernul Văcăroiu începuse relansarea economiei României, fără ca FMi să fie de acord cu asta, lucru evident(nu ne pedepsiseră destul pentru faptul că Ceauşescu plătise datoriile în avans!), împotriva României a început un adevărat război mediatic, intern(prin intermediul jigodiilor din aşa-zisa "societate civilă", multe dintre ele fiind acum în structurile de decizie ale statului) şi extern. Puţini au înţeles atunci miza.
Mai mult, cei din opoziţie, în frunte cu ţărăniştii(care şi-au luat pedeapsa, dispărând de pe scena politică) au supralicitat, promiţând celor de la FMI că vor accepta ORICE condiţii, numai să ajungă la putere. Şi au ajuns. Preţul? Îl ştim. Distrugerea agriculturii de tip industrial, cu pierderi de bază materială de peste 15 miliarde de dolari, falimentarea la ordin a Bancorex(apropo, de ce nu mai vorbeşte nimeni despre aşa-zisele "credite neperformante"? Nu cumva pentru că, de fapt, ele erau performante, şi până la urmă au fost plătite, graţie, ce-i drept, şi sulii în coaste a AVAS?), dezindustrializare, privatizări sălbatice şi fără orizont, şi o contracţie cumulată a PIB undeva între 25% şi 30%.
Nu ştiu dacă vă mai amintiţi grotesca scenă a conferinţei de presă a lui Ciorbea, după semnarea acordului cu FMi, şi complementar cu BM, când ne anunţa, la măsurile de acompaniament social, înfiinţarea unor cantine sociale unde să se împartă "supa săracului".
Acum, iar ne-au prins la înghesuială. Şi ne-o plătesc pentru decizia lui Tăriceanu de a le spune "pa!" Indivizii ne vor urmări cu ura lor multă vreme de aici înainte. FMI a devenit o instituţie dementă, scăpată de sub orice fel de control, care nici măcar jocurile americanilor nu le mai face.
Ultima ispravă a FMI este declararea României, alături de Bulgaria şi Letonia, drept cea mai periculoasă economie emergentă din lume! Asta după criterii aparent "ştiinţifice". Putem discuta slăbiciunile economiei româneşti. Dar nu ele contează cel mai mult, ci faptul că, graţie programului economic scelerat impus în anii 1997-2000, FMI a reuşit să distrugă economia naţională a României. Economic, România NU mai există. Riscurile nu sunt ale României, ci ale celor care controlează acele bucăţi din ea, bănci străine şi multinaţionale, bucăţi care contează şi sunt expuse la criză.
În plus, deşi nu am mai avut un acord cu ei după 2005, tot veneau pe aici în inspecţie. Şi nu păreau cine ştie ce agitaţi de starea economiei româneşti, mă rog, surogatului de economie. Acum ce vor? Să luăm mai mulţi bani de la ei? Să alunge investitorii, pentru a nu ne putea plăti datoria, motiv să impună condiţii şi mai dure statului român? Nu înţeleg politica FMI, şi nici ce joacă. Fac presiuni pentru a obliga guvernul Boc să accepte noi condiţii în Acord, peste cele din "Scrisoarea de intenţie", prin acest şantaj mediatic? Iar ajungem la "supa săracului?" Că boul de Ciorbea nici de asta n-a fost în stare!
Dacă nebunii ăştia de la FMI primesc mai multă putere, cu astfel de abordări pun de-o revoluţie anticapitalistă la scară globală, ce n-au visat neam de neamul lor Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao şi compania!

9 comentarii:

tony spunea...

Acum vad ca si UE vrea sa dea FMI 100 miliarde dolari imprumut.Din banii astia putem primi si noi, care suntem in UE. Acum ce sa facem,sa radem sau sa plangem?

Constantin Gheorghe spunea...

Tony, e de plâns! Banii trebuie daţi înapoi, ceea ce n-ar fi o noutate, şi repede! De unde îi dai, când tu nu ieşi din recesiune anul ăsta, sau, şi mai grav, nici anul viitor? De undeva iei banii: de la programe sociale, de la investiţii publice. Şi de ce? Ca să nu dea faliment nişte bănci care au spoliat şi statul, şi sistemul privat?

tony spunea...

Ce ziceti de faptul ca Basescu a spus ca e posibil ca pensiile si salariile sa fie platite din banii de la UE? Chiar e dezastru cu incasarile la buget?

Constantin Gheorghe spunea...

Nu ştiu ce să spun. Cum vezi, se publică prea puţine date statistice. Ar fi grav dacă ne-am împrumuta pentru a plăti salarii şi pensii. Poate să se acopere ceva deficite la Bugetul Asigurărilor Sociale. Dar sume mici.
Nu cred într-un scenariu catastrofă pentru economia României, dacă nu se contractă prea mult cererea pe pieţele UE. Până acum lucrurile sunt sub un oarecare control. Ce va fi după, vom vedea.

Darius cel Tulbure spunea...

Foarte comic... nu ce ai spus, ci situaţia. Care situaţie? Păi aia. Că în funcţie de care parte a baricadei ideologice se află, analiştii politici pun "relansarea economică a României" ba pe guvenul Văcăroiu, ba pe al lui Ciorbea, ba pe a lui Năstase, ba pe a lui Tăriceanu. Păi ce dracu să-i faci dacă or venit aşa alternativ guvernele unul după altul? Nu putea în mă-sa să fie numai un guvern ca să ştim şi noi mai clar de ce ne aflăm în rahatul în care ne aflăm?!

geomarz spunea...

Spuneţi :
"...pun de-o revoluţie anticapitalistă la scară globală..."
Oare ?
Măsurile coercitive actuale sînt atît de eficace iar unnicul jandarm mondial atît de sofisticat înarmat...
Nu cred să vedem nimic de acest gen în următorii 20 de ani iar după aceea nu mă mai interesează...

Anonim spunea...

E foarte grav ce va spun, apropo de unde vor lua banii! Am o firma mica, dar am reusit sa o tin, cu greu, pe o linie de plutire din 1994. Ca mine sunt foarte multi contribuabili! Ce vedem noi: la stat exista salarii de zeci de milioane, platite din impozitele noastre si ale angajatilor nostri. In plus, impozitul forfetar si alte masuri luate de dementii astia ne vor termina de tot. Functionarii publici si bugetarii sunt mereu luati in calcul de guverne. Noi, privatii suntem doar vaci de muls. Tratati ca niste paria care nu stim decat sa facem evaziune. Solutia: imi las oamenii (cu unii lucrez de 7-8 ani) in somaj, n-am incotro, ba mai rau, plec si eu, ca patron, in somaj.Prefer sa ma restrang cu cheltuielile la minim decat sa nu dorm noaptea. Pa Pa Pa Pa economie de piata si alte prostii cu care ne-au zapacit de cap in '90. Daca stiam nu plecam, in veci, de la stat! Azi eram magistrat si nu ma durea capul. Sa vedem de unde scoate profesorasul de istorie-filozofie sau drept banul, caci habar n-are de economie. Romania este pe cale sa se prabuseasca! Si o meritam, din plin!
Abia astept revolutia aia!

geomarz spunea...

Anonim,
Micii întreprinzători privaţi NU au cum să supravieţuiască în această lume dominată de monopolismul suprastatal (Capitailsmul monopolist suprastatal).
Sînt firme cu bugete de zeci de ori mai mari decît cel al României cele care fac jocurile globale.
Micul întreprinzător privat a fost, pentru România, un mic pai în ochii populaţiei pentru a nu vedea jecmănirea fără scrupule a acumulărilor de 50 de ani din această ţară.
Jecmănire de către alde don Jiji şi alţii ca el, dar şi de cele mai ciudate firme şi firmuliţe din afară. Numai cine nu a vrut nu a FURAT din România...
Acum s-a ajuns la fundul sacului...
PS. Bugetarii cei mai prost plătiţi sînt profesorii (chiar şi cei de filozofie-istorie) şi cei din sănătate (cei care ar trebui să te îngrijească pe dumneata dacă te îmbolnăveşti)

Anonim spunea...

geomarz,
Cand ma rereram la"profesorasul de istorie-filozofie sau drept" era vorba de incompetentul Boc care habar n-are economie dar are pretentia sa conduca tara in plina criza.
Ma revolta salariile bugetarilor care depasesc 50 de milioane de lei vechi. Intr-o tara ca Romania asta ar trebui sa fie plafonul maxim pentru niste fiinte care n-au luat nici premiul Nobel pentru pace, n-au inventat nici apa calda, nici leacul pentru cancer.E arhisuficient!
Cat despre Jiji nu cred ca este exemplul cel mai elocvent. Avem multi alti clienti care au jecmanit industria si agricultura.Cateva terenuri in Pipera care pana la urma i s-au dat de catre altii (vinovati) nu inseamna nimic fata de jaful generalizat. Citeam astazi ca hotii de la CJ Tulcea isi iau salupa de protocol. Astia ar trebui sa putrezeasca, la propriu, in puscarie. Sa-i inchidem si sa inghitim cheia!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...