joi, 2 aprilie 2009

Cum te face "Academia Caţavencu" ucigaş

Jurnalist deontolog în exerciţiul funcţiunii

Crema(căcănie şi urât mirositoare!) a jurnalisticii româneşti, deontoloagă de nu mai poate, de la "Academia Caţavencu", îl face pe ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, ucigaş, doar pe bănuiala că ar fi fost în maşina de care s-a lipit un cretin, pentru care regulile de circulaţie nu există. Povestea celor din "Caţavencu" o puteţi citi aici.
Acţiunea lor este mai mult decât ticăloasă. În logica în care a fost scris articolul, oricare dintre noi se poate trezi acuzat de orice, doar pentru că am mers pe acelaşi trotuar cu un hoţ sau violator. Chiar dacă Ilie Sârbu s-ar fi aflat în maşină, asta nu înseamnă nimic. Nu el conducea, şi nici nu rezultă că şoferul lui ar fi comis vreo infracţiune la legea circulaţiei. Povestea aia cu viteza de peste 100 de km la oră este o tâmpenie. Dacă avea viteză, Audiul ministrului nu se alegea doar cu o aripă înfundată.
Nu am înţeles ce se joacă aici. Oricum este mai mult decât mizerabil. Din principiu, un demnitar al statului este vinovat, indiferent ce s-ar întâmpla. Presa română a ajuns un cancer al democraţiei, promovând cu sârg principiul prezumţiei de vinovăţie. Sigur că n-o să li se întâmple nimic dobitocilor care mint cu neruşinare. Ei tocmai se asigură că puterea publică va interzice cetăţeanului orice instrument de ripostă împotriva abuzurilor deontologilor din presă, vezi modificările aduse la presiunea lor Codului Penal.
Dar mai cretini decât jurnaliştii "Academiei Caţavencu" sunt cititorii lor. Un dobitoc exclamă pe forum, într-un orgasm "intelectual": "E super ce faceţi voi!" Şi vă mai miraţi de felul în care arată România?

6 comentarii:

Toranaga spunea...

Jegurile astea de la Catavencu merg pe santaj, si asta e traditie la ei. Probabil mai au ei de luat niste bani pentru Freexii la piciorul de lemn al democratiei mioritice sau pentru alte kkturi de ale lor ngoiste, care ocrotesc mediul in schimbul conturilor sau cashului.

Darius cel Tulbure spunea...

Nimeni nu e jeg. Noi nu ştim toată povestea.

Dar în orice caz, dacă gândim în termeni de "jeg", "cremă maronie" etc. nu facem decât să creăm două tabere care cred despre ele însele că sunt (cele mai) bune şi adversara e de rahat. Iar adevărul se pierde. De fapt, el nu e nici măcar în discuţie.

E ca şi în lupta tribală dintre religii. Se luptă pentru multe; niciuna nu are dreptate. Pentru adevăr cică. Numai că adevărul e departe de ele. Foarte departe... undeva aproape de un laborator sau de capul unui învăţat.

Constantin Gheorghe spunea...

Darius, tu eşti atât de tâmpit, scuză-mi duritatea, să crezi că cineva este autorul moral al unei crime, cum spun căcaţii de la "Caţavencu", doar pentru că se află într-o maşină, de care se loveşte un tembel care nu respectă regulile de circulaţie?
Aici nu e vorba de nuanţe, de "să vedem". Poate fi şi culpă comună, dar, pentru Dumnezeu, Sârbu NU se afla în maşină. Şi chiar de ar fi fost în maşină, nu era el la volan. Şi atunci, de ce este criminal?
Poţi scrie orice, doar pentru că ai unde? Jurnaliştii nu au nicio răspundere?

Darius cel Tulbure spunea...

Bineînţeles că nu! Însă pare-se că nu ai înţeles ce am vrut să spun. Ai adăugat însă printre epitete, încă unul - "tâmpit".

Nu m-am referit la articol, în schimb nici dumneata şi nici comentatorul Toranaga. Voi v-aţi legat de întreg ziarul!

Poate întreg ziarul e responsabil pentru articolul ăsta insidios, dar deocamdată, el este semnat de Mircea Toma si Silviu Apostol. Restul e speculatie.

Eu nu prea citesc Catavencu. Discutia e de principiu. De ce nu am folosi atunci termeni de genul ăsta legat şi de Realitatea, şi de Cotidianul (îs acelaşi trust), şi de Gândul, de Evenimentul Zilei etc etc.? Ce mai rămâne? O presă de căcat, o clasă politică de căcat, o economie de căcat, într-o ţară de căcat... Că cam aşa gândeşte şi poporul.

Constantin Gheorghe spunea...

Câtă vreme nu voi vedea o reacţie a jurnaliştilor împotriva unor astfel de comportamente ale colegilor lor, voi generaliza. Cu atât mai rău pentru jurnaliştii oneşti. Dacă nu au puterea de a se desolidariza de lichele, n-au decât să tacă şi să înghită.
Şi cred că, în cazul în speţă, poporul are toate motivele să gândească aşa cum o face. Nu că ar avea întotdeauna dreptate! Dar dacă elitele se comportă aşa cum o fac, el, poporul, în cine să se recunoască, în cine să creadă?

Toranaga spunea...

Ma sprijin pe argumente solide si pe faptul ca stiu cum cer sponsorizari, pe principiul deja enuntat. Uneori participa la "investigatiile" preluate in plic inchis, chiar daca ulterior la ivanciuci se mai renunta, dupa ce si-au facut datoria.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...