marți, 7 aprilie 2009

Revoluţia tembelă
Ceea ce se întâmplă la Chişinău nu are nimic de-a face nici cu democraţia, nici cu anticomunismul. Văd că tot felul de cretini, pe la televiziunile româneşti, exultă de fericire. Numai că la Chişinău este o luptă oarbă pentru putere, între grupuri cu agende diferite, cu interese diferite. Degeaba se duc acum la consultări cu Voronin liderii partidelor de "opoziţie". Anarhia, odată pornită, nu mai poate fi oprită.
Ce legitimitate poate avea o nouă putere, oricare ar fi ea, care se va instala după violenţe, prin negarea unor alegeri pe care observatorii străini nu le-au găsit viciate? Ce putere îşi începe mandatul prin incendierea Parlamentului şi a instituţiilor statului?
Ideea de "revoluţie" a degenerat în aşa hal încât acum pare un eufemism pentru răfuieli între clanuri politice. Care cum i se scoală, mai pune de-o "revoluţie". Şi atunci, ce rost mai au alegerile?
În plus, tembelii ăia care jefuiesc Parlamentul şi Preşedinţia moldovene au arborat deasupra lor drapelele UE şi ale României, de parcă asta ar justifica ceea ce fac. Asta ne mai trebuia, să fim arătaţi cu degetul drept iniţiatorii şi susţinătorii violenţelor din Moldova.
Dacă în decembrie 1989 în România nu existau forţe politice sau civice structurate, capabile să negocieze un transfer paşnic de putere cu PCR, la Chişinău nici vorbă de aşa ceva. Există şi pluralism politic, şi alternative, şi mecanisme legale şi constituţionale. Dar nişte unii au decis că e vremea lor. Şi au pus de-o haiduceală. Pe spinarea moldovenilor, indiferent de culoarea lor politică. Li se părea că nu sunt suficient de săraci, pesemne...

14 comentarii:

tony spunea...

Din pacate,va iesi cu varsare de sange.

Desmond spunea...

Apai nici cu un general de militie sovietic nu prea cred ca era democratie...oricum, toata mafia din Chisinau e controlata de militie care e controlata si ea de la Moscova, de militia superioara. Pacat ca de tras ponoase trag aia care s-au dus la miting din convingere.

Andrei Gheorghe spunea...

Mda, este trist. Acum am ajus de la asa numita "manifestatie de sustinere" din piata universitatii. Mi se pare o mascarada, nu inteleg cine este in spatele ei si nu imi dau seama cum ii ajuta asta pe oamenii din moldova. Cu atat mai putin relatiile romano-moldovenesti. Pana la proba contrarie, parlamentul de acolo a fost ales prin vot popular. Din ce stiu, partidele au reprezentanti la circumscriptii. Daca au constatat nereguli, de ce nu s-au adresat justitiei? Sau organismelor internationale?

Karakas spunea...

Pai deja s-a gasit un analist rus sa spuna ca treaba a fost pregatita si platita din Romania. Iar Voronin da un comunicat de presa in ruseste, ca sa se inteleaga bine al cui vasal este. Imi este profund antipatic Voronin pentru ca e parte din generatia care a spalat pe creier pe moldovenii de peste Prut. Si a mai fost si general sovietic, deci stim cui a jurat credinta.

Probabil cea mai buna solutie era acceptarea organizarii de noi alegeri, in cazul in care au existat probe de frauda masive.

Darius cel Tulbure spunea...

Cam mulţi tembeli, cam mulţi...

geomarz spunea...

După un martor ocular, susţinătorii din Piaţa Universităţii din Bucureşti, nu aveau nimic în comun cu studenţii...

Anonim spunea...

Bai nea Gheorghe,

Te rog mult, schimba 1898-ul ala in 1989, asta e singura eroare faptica ce ma deranjeaza, restul sunt doar parerile matale...

Eu, unul, nu tin cu rusii orice ar fi.

F for Flower

Constantin Gheorghe spunea...

Băi, nea Floricel, eu nu ţin cu ruşii! Dar dacă ne merge cum ne merge în relaţiile cu Moldova e tocmai pentru că avem acest demers rusofon cretin, dovadă şi comentariul tău. Anti românism vs rusofobie. Cam atât ne duce mintea, în general. Asta e! Podul de floricele dintre proşti...

Constantin Gheorghe spunea...

Rectific, rusofob, şi cretin, Floricel! Hai, pa! Vizitele scurte, în ceea ce te priveşte, sunt cele mai plăcute!

Anonim spunea...

Nea Gheorghe,

Rogu-te tine comentariul asta pentru matale, n-are rost sa agasam publicul.

Nu-ti face griji, nu mai calc pe-aici. Mi-am scuipat de trei ori in san cand am aflat ca esti din clanul Iliescu, adicatealea parerile matale se explica, cum ar veni, prin faptul ca pledezi pro domo. Voi ramane ca intotdeauna politicos si imi voi purta discutiile cu alti oameni de stanga, mai putin interesati de beneficii materiale directe pentru promovarea ideilor lor politice.

Ca o ultima precizare, am avut dintotdeauna o aversiune profunda fata de Iliescu, aversiune a carei amplitudini nu este egalata decat de dispretul meu imparatesc (desi democratic) pentru acelasi personaj. Nu l-am votat pe acest batranel nefast, care se indreapta catinel catre moarte si uitare, nici macar atunci cand candida impotriva lui Vadim...

Sa-mi fie cu iertare nea Gheorghe, nu cred ca esti un om de stanga; cred ca esti un om destept care trage niste pacatoase de foloase de pe urma unei etichete, care isi apara un clan. A fi de stanga, in acceptiunea mea probabil naiva, inseamna a sustine in mod autentic interesele celor multi si prosti, si nu pe cele ale unei maini de arivisti (sic!) de partid.


Avem o singura viata. Ce facem cu ea?

Cand se termina, ne mai putem privi in ochi?

Iata tot ce voiam sa spun.

Cu respect,

F for Flower over and out.

Constantin Gheorghe spunea...

Floricel, NU sunt din clanul Iliescu. Nu există aşa ceva! Nu sunt nici membru PSD, nu am fost membru PCR şi nu-mi place să fac parte din partid. Orice partid!
Da, sunt un om de stânga! Am fost şi înainte de 89. Şi atunci şi acum am luat şuturi de la cam aceiaşi oameni, atunci dedicaţi ceauşismului, acum vopsiţi în liberali, ţărănişti, monarhişti, social-democraţi.

Nu trag ABSOLUT niciun folos de pe urma colaborării cu Ion Iliescu. Nu am avere, trag mâţa de coadă pe un salariu de căcat, pentru că nişte idioţi ca tine mi-au pus eticheta de "om al lui Iliescu". Şi cred că misiunea lor divină este să-i pedepsească pe aceia care au demnitatea să stea alături de el, mai ales atunci când nu este nimic de câştigat. Mă onorează încrederea lui. Punct! Este alegerea mea, îmi asum consecinţele.
Este ca şi mine un om de stânga, care are un proiect de stânga.
Nu am nimic să-mi reproşez din ceea ce am făcut în aceşti ani. Asta e tot!

geomarz spunea...

*** Floricelule imperial
Nu se face să te bagi într-o discuţie şi să dai, vorba aceea, "cu muci-fasole".
Eu mă consider de stînga şi mai am şi simpatii comune cu gazda acestui sit.
Spune-mi mie un sit de stînga mai pertinent şi o să-l vizitez şi pe acela...
Cît despre Iliescu, fiecare crede ce vrea... Oricun, dînsul face parte din istoria românească...

Anonim spunea...

Post post scriptum,

Nu vreau sa fiu malitios in mod gratuit si nu vreau sa ranesc pe nimeni, in special un partener potential de discutie. Drept pentru care, nu mi se pare politicoasa eticheta de 'idiot', chiar daca sunt unul, trag nadejde ca macar in sensul dostoevskian al cuvantului. Eu unul n-as eticheta un interlocutor in acest mod si pretind, pe cat se poate, sa fiu tratat cu respect. Nu sunt un cetatean roman tipic din acest punct de vedere; ceea ce conteaza sunt ideile (ielele), si nu preaplinul sau preaputinul meu cerebral.

In ce priveste raspunsul de mai sus, jos palaria daca spui adevarul. Bravo! Daca nu, tu te stii mai bine decat un strain ca mine (e viata ta).

In lumea asta incerc doar, vorba unui parlit de profesor de filosofie de-ai mei din liceu, de acum un sfert de secol, sa nu fiu ceea ce numea el 'un ticalos'.

Cu gandurile mele cele mai bune,

F for F


p.s. mai omule, de ce a trebuit sa publici toata telenovela asta? :)

Karakas spunea...

Nu vreau sa ma bag unde nu-mi fierbe oala, insa pentru ca s-a amintit aici de "clica" pro-Iliescu: sunt o sumedenie de indivizi care chiar urasc alti indivizi, ca-s ei politicieni, vecini sau concurenti la iubirea cuiva. Nu i-am inteles niciodata pe oamenii astia pentru ca eu nu pot sa-i urasc nici pe politicienii care ii dispretuiesc. Nu pot sa-l urasc pe Basescu - scuze nu pot sa sa adaug "dl.", ca nu e - desi cred ca multele sale lipsuri au afectat negativ Romania pentru multi ani incolo. Nu-l urasc pe dl.Constantinescu, dar cred ca a fost un Presedinte slab. Prin comparatie cu Basescu insa sclipeste. Domnului Iliescu i-am apreciat viziunea si strategia politica, si mi se pare ca a fost cel mai bun Presedinte al Romaniei pina acum, cu toate lipsurile sale, ca oricine altul. Mai ales ca a functionat in perioada cea mai grea de tranzitie in anii '90. Dl Iliescu a avut o viziune de stinga pentru Romania, insa nu a putut sa o fructifice pentru ca Romania era telecomandata din alte parti sa mearga pe drumul reformei dure de dreapta: restitutio in integrum (deci distrugerea cooperativelor si implicit a agriculturii), privatizari accelerate si vinzarea activelor statului pe nimic catre actorii altor state etc.

In orice caz, dupa 4 ani Basescu nu are nici o mostenire pozitiva de lasat pentru Romania. Sunt curios in cite volume o sa isi publice memoriile...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...