sâmbătă, 18 februarie 2012

Populismul soluţiilor simple virează spre fascism


Prieteni, azi nu aveam chef de scris. Nici acum nu am. Dar m-a pus dracu' să citesc presa portocalie. Care devine pe zi ce trece tot mai jegoasă şi mai extremist-fascistă, în esenţa discursului ei. Asta în indiferenţa ABOSLUTĂ a celor care, chipurile, reprezintă "mecanismele" de auto-reglementare ale breslei. Aţi auzit voi vreun diftong pe tema asta din partea CRP? Mai există tâmpenia asta?

Sunt furios dintr-un motiv foarte serios. Este vorba despre presiunea mediatică iresponsabilă în favoarea semnării Tratatului Fiscal, sau cum pizda mă-sii s-o mai fi numind acum, că îşi tot schimbă numele. Tratatul este forma cea mai periculoasă şi mai extinsă a populismului soluţiilor simple. Este cretinism în stare pură să reduci cauzele actualei crize economice şi financiare la "indisciplina" fiscală a statelor, şi să spui că, dacă vei impune disciplină teutonă în domeniu, ai rezolvat totul.

Prevederile Tratatului nu rezolvă nimic, ci doar adâncesc criza. Înainte de a produce asemenea tâmpenii, UE şi guvernele naţionale ar fi trebuit să producă o analiză extrem de serioasă şi aprofundată a cauzelor crizei. Care îşi are particularităţile ei în Europa, ce se văd în felul în care a evoluat criza în ţările din sudul Europei. Acum vedem că tensiunile şi disparităţile dintre Nord şi Sud se regăsesc şi în Europa, cu toate eforturile ţărilor din sudul Europei de a-şi reduce diferenţele de dezvoltare faţă de Nord.

Ştiu că recent Ion Iliescu şi-a luat porţia de înjurături, inclusiv din partea zdrenţelor din beciurile PDL, care postează peste tot pe unde se poate, când a spus că, de fapt, UE ar trebui să fie mult mai îngrijorată de creşterea  decalajelor de dezvoltare între ţările membre şi să aloce mai multe resurse reducerii lor. Sunt de acord cu aprecierea fostului preşedinte, referitoare la faptul că elementul central al crizei îl reprezintă aceste decalaje de dezvoltare, care au consecinţe în toate domeniile, care golesc ţările din Sud şi din Est de mâna de lucru calificată şi de creiere, care le fasonează ca pe nişte pieţe pentru desfacerea produselor din ţările dezvoltate, chiar dacă asta se face via  China, care ţin salariile foarte jos, pentru a maximiza profitul, care urmăresc să distrugă ce a mai rămas din serviciile publice.

În fond, extinderea UE nu a fost decât o acţiune imperialistă, îmbrăcată în aparenţe altruiste, a nucleului dezvoltat al UE, care astfel a deschis noi pieţe, şi a reuşit să menţină un nivel de prosperitate suficient pentru a-şi păstra coeziunea şi stabilitatea interne. Acum nu urmăresc altceva, doar se pliează pe criză.

Ştiu că sună "comunist", dar acest Tratat este tot un instrument imperialist, care va duce la mărirea decalajelor de dezvoltare dintre nucleul dezvoltat al UE şi periferia imperiului. În aceste condiţii, în loc să belim ochii la ce semnăm, noi nu găsim nimic mai inrteligent de făcut decât să-i demascăm drept anti-europeni şi duşmani ai poporului pe cei care îndrăznesc să pună în discuţie Tratatul, să emită dubii în legătură cu Tratatul, şi cu graba cu România să-l semneze.

Că EvZ şi RL sunt plide de imbecili care scriu la comandă, pe marginea unor subiecte pe care nu le stăpânesc, e una. Că un individ precum Cristian Preda, cea mai odioasă lichea portocalie, se apucă să-l atace pe Adrian Năstase, numindu-l "ideologul anti-european al USL", ţine deja de demenţă. Am intrat într-o altă dimensiune! 

În această ţară nu se mai poate discuta. Atmosfera este irespirabilă, din pricina acestui partid fascist, care trebuie scos în afara legii. Pentru că a făcut mai mult rău României, în patru ani, decât ruşii în şaisprezece, cât au stat pe aici, după 1944. Nu exagerez cu nimic. 

UE o să moară nu din motive economice, nu pentru că Grecia va da faliment(nu dă!), ci din pricina deficitului de democraţie. În momentul în care vâri cu forţa pe gâtul cetăţenilor aberaţii precum acest Tratat sau ACTA, sau maldăre de "austeritate", doar pentru ca unii să-şi mărească profiturile,  să nu te aştepţi ca ei să te aplude şi să iubească proiectul european.  

7 comentarii:

Bujold spunea...

Fascismul indivizilor se observa si pe aici http://www.logec.ro/2012/02/12/logica-inzapezita-a-guvernului-si-o-solutie-privatizarea-drumurilor/comment-page-1/
N-am a spune nimic altceva....

ken spunea...

Dl Gheorghe, am incercat sa postez si nu merge. Stiti ce se intampla?
Multumesc.
Ken

Ken spunea...

Inca o incercare...
THE PLEDGE (2)


“Norquist articulated out loud a case for Mitt Romney that you hear only whispered by other major conservative leaders. They have reconciled themselves to a Romney candidacy because they see Romney as essentially a weak and passive president who will concede leadership to congressional conservatives:
All we have to do is replace Obama. ...  We are not auditioning for fearless leader. We don't need a president to tell us in what direction to go. We know what direction to go. We want the Ryan budget. ... We just need a president to sign this stuff. We don't need someone to think it up or design it. The leadership now for the modern conservative movement for the next 20 years will be coming out of the House and the Senate.
The requirement for president?
Pick a Republican with enough working digits to handle a pen to become president of the United States. This is a change for Republicans: the House and Senate doing the work with the president signing bills. His job is to be captain of the team, to sign the legislation that has already been prepared.” http://www.thedailybeast.com/articles/2012/02/13/grover-norquist-speech-cpac.html
Prin contrast insa, iate ce zic chiar doi dintre arhitectii politicii economice a presedintelui Reagan intr-un program PBS recent al seniorului Bill Moyer (Moyers & Company):
David Stockman
“”TAXES ARE THE PRICE WE PAY FOR CIVILIZATION ... What [conservative leaders] are saying today is foolish, it's irresponsible. How can anyone believe with the kind of deficit that we have -- a trillion dollars, year after year after year -- that we can keep taxes as low as they are?
Bruce Bartlett
"I think Mr. Bush's (Senior) support for a tax increase in 1990 was an enormous act of courage that no Republican has been willing to show since, and probably never will... I mean, would you want to be a Republican running in a Republican primary, where Grover Norquist comes in and says, 'This guy must be defeated because he violated the pledge, or he refused to sign the pledge'? The members of the Tea Party don't need to know anything else. That guy's history."
http://www.huffingtonpost.com/bill-moyers/reagan-white-house-offici_b_1280120.html
si aici, un interviu televizat la emisiunea “60 Minutes” cu “Marele Inchizitor” Norquist: http://www.cbsnews.com/8301-18560_162-57327816/the-pledge-grover-norquists-hold-on-the-gop/?tag=mncol;lst;2

Ken spunea...

THE PLEDGE (1.2) : )

“The Field Marshall in charge of operations is Grover Norquist, founder and president of Americans for Tax Reform (Founded-1985), one of America’s most powerful conservative organizations; their stated goal is to dissect and chop the U.S. government down to size, more precisely to cleave out government handout (welfare) programs, to debase, or totally eliminate, government regulations, and slash taxes to bare bones.” http://www.counterpunch.org/2012/02/17/slash-and-burn-with-grover-norquist/

“[In 2003]During his presentation, Norquist explained why he believed that there would be a permanent Republican majority in America.
One person interrupted, as I recall, and said, “C’mon, Grover, surely one day a Democrat will win the White House.
Norquist immediately replied: “WE WILL MAKE IT SO THAT A DEMOCRAT CANNOT GOVERN AS A DEMOCRAT.”
In a way, Republicans have accomplished that.” http://www.washingtonpost.com/how-grover-norquist-hypnotized-the-gop/2011/06/30/AGYOUlsH_story.html
… ceea ce este si marea opera pe care si-a propus-o explicit Tismaneanu in Romania cel putin, daca nu chair in tot sud-estul Eu, sub titlul de “condamnare a comunismului”.

Ken spunea...

THE PLEDGE (1)

Tratatul/pactul de “responsabilitate fiscala” care se impinge azi cu atata graba pe gatul Romaniei ii face pe multi sa se intrebe cu ingrijorare legitima ce se urmareste si ce implicatii/ramificatii ar avea? Nu cred ca la ora asta cineva stie cu precizie raspunsul complet, fireste, exceptandu-i pe cei care sunt implicati direct in arhitectura acestui pact/program. Putem insa face unele presupozitii …

Va propun deci un set de articole din presa americana (nici foarte lungi, nici foarte greoaie) care cred ca dezvaluie o parte din ceea ce se tinteste prin acest tratat si presupun ca ii va pune pe ganduri pe unii dintre dumneavoastra. De altfel, diverse proiecte ori demersuri controversate in State ori aiurea s-au mai implementat fara ca cineva sa carteasca prea mult in Ro, locul multor experimente.

Unii dintre cititori vor fi stiind cine este Grover Norquist (unul din idolii Tismaneanului, dupa propriile-i afirmatii). Alaturi de (in)faimosii frati Koch si de Tea Party, el este arhitectul documentului cunoscut sub numele de “The Pledge” ( un soi de “juramant” tot de responsabilitate fiscala) pe care mai recent Republicanii si, in particular, aceia care ocupa ori candideaza la functii publice trebuie sa-l semneze daca vor sa mai aiba o cariera in US. Desigur, cativa seniori Republicani din vechea garda care au coloana si un dram de intelepciune au refuzat sa semneze. Acest document contine puncte identice cu cele din mai noul “pact” european (cu privire la taxe, buget, la deficit).
Cine ambuscheaza galagios opozitia cu acest pact in Ro, pe langa PDL si noii guvernanti?! Ghiciti? Ei bine, tot preteni (sic!) de ai Tismaneanului, cei de la Mmme Blogary, In Linia Dreapta & Comp, care in zilele premergatore caderii guvernului Boc dezbateu deja cu patima impunerea acestui pact tutror celor care aspira la functii, si mai mult decat atat, integrarea punctlor lui in Constitutie.

Imi cer scuze din capul locului ca nu voi putea face o sinteza a articolelor, in primul rand, din lipsa de timp, dar nu ma indoiesc ca oamenii care frecventeaza acest blog sunt capabili sa uneasca liniile punctate si sa traga concluziile. E bine de stiut ca, daca a fost posibil si la case mai mari ca o minoritate radical-extremista, violenta si sustinuta subversiv de corporatii (si dinlauntru si dinafara) poate monopoliza spatiul public, infesta sistemul judiciar, poate ideologiza societatea civila dupa chipul sau, poate distruge economic o natiune si nu numai, atunci la unii ca noi, vai de mama noastra …Ma rezum sa redau doar cteva fragmente din aceste articole care merita insa citite integral.

Ken spunea...

Va multumesc ... : )

ken spunea...

Dragi cititori,
In cazul ca va veti osteni sa-mi cititi lungile postari, luati-o in ordine inversa, dupa numere. Am avut dificultati la publicare si a iesit cum a iesit ... : ((

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...