joi, 23 februarie 2012

Băieţii deştepţi: începuturile




Actualul stat român este dator circa 300 de milioane de euro urmaşilor unuia dintre cei mai mari hoţi, care a jefuit statul român ca nimeni altul: Nicolae Malaxa. Aveţi aici un articol referitor la Raportul pe care Alexandru Ottulescu, guvernatorul BNR, îl prezenta generalului Antonescu, în 1941, unde se detaliază modul în care individul a spoliat statul, cu largul concurs al...statului! 

Am să citez din articolul lui George Damian, postat pe "Bucureştii vechi şi noi": "Aproape fiecare cuvânt din raportul B.N.R. constituie o lovitură devastatoare. Din primele rânduri aflăm că firma lui Nicolae Malaxa funcţiona în baza unor credite care reprezentau 236,6% din mijloacele proprii – firmă pe datorie.
Cel mai mare creditor al lui Malaxa era B.N.R. cu 83,7% din întreaga finanţare a firmei. Mai mult decât atât, Malaxa beneficia de o relaţie specială cu B.N.R.: contractele sale de împrumut prevedeau că dacă Malaxa nu îşi încasa banii pe comenzile de stat urma ca perioada de creditare să îi fie prelungite. Un creditor cu adevărat special: dacă nu avea bani, era în mod automat amânat.
Acelaşi raport constata că deja nu mai era clar dacă statul era clientul întreprinderilor lui Malaxa sau Malaxa era clientul statului: 98% din comenzile fabricilor Malaxa erau comenzi de stat (66% comenzi de armament, 32% comenzi de material rulant pentru CFR).
Surpriza experţilor B.N.R. a fost enormă atunci când au calculat ratele de profit ale lui Malaxa în cadrul contractelor lui cu statul: acestea se situau între 236% şi 1.140%. De exemplu fabricarea de armament l-a costat pe Malaxa 182 milioane lei, iar acest armament a fost vândut armatei române cu 1,65 miliarde lei – rată de profit de 910%. Experţii contabili constatau sec: „firma N. Malaxa beneficiază de o rentabilitate excepţională”.
Nicolae Malaxa a avut grijă să pună deoparte aproape o treime din profiturile contractelor cu Armata: 390 de milioane de lei (adică 1,4 milioane dolari) într-un cont la Chase National Bank din New York. Chiar dacă făcea afaceri cu naziştii şi se întâlnea cu Hermann Goring, Nicolae Malaxa îşi punea banii în America.
Experţii B.N.R. au mai constatat că Malaxa practica dubla contabilitate şi multe din operaţiunile sale financiare erau mascate şi greu de identificat. Sistemul industrial-financiar al lui Malaxa făcea imposibilă blocarea finanţării de stat – deoarece fără sprijin guvernamental fabricile lui Malaxa ar fi fost închise, ceea ce pe lângă problemele sociale create ar fi dus la o problemă mult mai mare: oprirea producţiei de armament în ajunul intrării României în război."

 Găsiţi aici un articol detaliat despre legăturile lui Malaxa cu statul, şi mai ales despre modul în care a corupt şi a parazitat statul. 

Nu ştie statul actual ce a făcut Malaxa, cum a jefuit banul public? Se lasă jefuit pentru a doua oară? Către cine merg, de fapt, cele trei sute de milioane de euro? Câţi dintre actualii politicieni şi componenţi ai gureşei "societăţi civile" anti-comuniste, care se fac avocaţii "restitutio in integrum", vor fi mânjiţi cu banii ăştia? 

Nu trebuie să discutăm şi despre astea? Apropo: Muţunache nu are nimic de zis? Ce ştiu SRI şi SIE despre mafia "retrocedărilor" şi a "reparaţiilor morale", care a făcut averi impresionante, cu sprijin din afara ţării, dar mai ales din interiorul ei? Ăstea nu sunt atentate la adresa securităţii naţionale?   

6 comentarii:

ANONIMUS spunea...

Unde sunt sursele BNR.descrise de DL.Damian.?!Nici macar nu le numeste.
Pentru cine face raportul BNR-ul.?!Lui Antonescu.?!Dar unde dracu'era BNR-ul pe vremea lui CarolII.In Honolulu?Porcarii comuniste.Malaxxa a dezvoltat fabrica lui la nivelul de varf al timpului.Si in plus a devenit ginerele lui Palade care a devenit primul roman cu Premiul Nobel.(SIC!)

Karakas spunea...

Istoria se repeta. Poate ca oamenii acum inteleg mai bine de ce socilismul a fost atractiv pentru majoritatea saraca.

Anonim spunea...

Pai si ce ne spune "incuscrirea" asta cu statul? Nu seamana izbitor ce ce vedem azi? Care e constanta intre cele doua situatii (exceptand poporul roman)? STATUL! Daca statul are bani de cheltuit, se gasesc oricand clienti politici. Solutia: iesirea statului din activitatile economice.

Nautilus spunea...

Omul nostru a mai făcut 2 lucruri interesante:

- În 1944-1945, a discutat cu reprezentanţii URSS şi le-a vândut un laminor (~12 milioane USD). În mod ciudat pentru epoca jefuirii până la ceasul de la mână inclusiv, guvernul URSS a plătit pentru fabrică bani buni, dolari pe care îi obţinuse cu greu şi de care avea mare nevoie.

- În 1946, în timpul Marii Secete, tot el a oferit (din New York, unde se afla) o garanţie de 3 milioane USD pentru un import de cereale din SUA pentru Statul român.

Sursa: Petre Pandrea.

Ceea ce îl mira foarte tare pe comunistul-chiabur Pandrea şi a considerat a fi demn de reţinut nu a fost faptul că guvernul URSS se arăta excesiv de cinstit cu unul dintre adversarii declaraţi ai comunismului, ci... surpriză, surpriză... faptul că banca a virat banii necesari garanţiei (o sumă uriaşă pentru 1946, când o maşină medie costa 1500-3000 USD) în baza unui simplu telefon, fără tot felul de contracte, convenţii şi formulare complicate.

Ca şi cum atât sovieticii, cât şi bancherii şi omul nostru, acţionau de parcă ar fi jucat un rol.

~Nautilus

Fluieratorul spunea...

Superb. Nu ne spune nimeni nimic despre bocancii si uniformele pentru armata ale d-lui Mociornita, sau de altii? Nu cred ca Malaxa a fost singurul "rege al asfaltului" din vremurile respective. Si cite din marile averi ale lumii Occidentale, mai ales ale pionierilor de peste ocean, mult inainte de prohibitie, nu au ca "dark side" tot traficul de influenta si contractele preferentiale? Asa intra unii in legenda pe usa din dos.

Anonim spunea...

http://www.mediafax.ro/economic/nepoata-lui-nicolae-malaxa-a-continuat-sa-vanda-actiuni-fp-si-a-mai-incasat-11-4-mil-euro-9375474

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...