marți, 28 februarie 2012

Le-am făcut un bine?



Înţeleg că România a blocat acordarea statutului de candidat la aderarea la UE Serbiei, sub motiv că nu acordă un tratament corect vlahilor, mă rog, românilor din Serbia. O fi bine, o fi rău? Le-am făcut cu adevărat un bine vlahilor? Întreb şi eu. Pentru că sârbii s-au umilit destul, ca şi noi, la timpul nostru, dar mult mai crunt, vezi Kosovo,  pentru dubioasa onoare de a fi acceptaţi în-un club care e pe ducă. Şi unde biletul de intrare costă cât nu face.

Sigur, sârbii au destule bube în cap la acest capitol, al raporturilor cu minorităţile. Dar şi minorităţile s-au pişat cu boltă în capul lor, profitând de conjunctură.

Eu cred că nu ne-am făcut un prieten, procedând astfel. Şi nici vlahii nu o vor duce mai bine. Să nu uităm cât de umiliţi ne-am simţit noi, şi cât de mult îi urâm pe unguri, pentru şantajul permanent la care suntem supuşi din 1990 încoace, cât nu ne place intervenţia Budapestei în favoarea ungurilor de la noi, mizeriile pe care ni le-au făcut -ezi aderarea la Consiliul Europei, drepturile colective - şi continuă să ni le facă. Sârbii de ce s-ar bucura de gestul nostru "prietenesc"?

O politică externă coerentă, nu făcută după cum îi tună unuia sau altuia, o politică la fel de coerentă în privinţa românilor din afara graniţelor ne-ar fi scutit de astfel de probleme. Dar ce ştiu eu? Băse e numai unu'!

2 comentarii:

Luigi spunea...

Dupa colapsul URSS si razboiul civil din Iugoslavia, influenta in Estul Europei a fost reimpartita intre Germania si SUA. Germania a luat grupul Visegrad plus Slovenia si Croatia. SUA a luat Balcanii de Est, inclusiv Romania. Balcanii de Est au fost atasati Turciei mai vechiului aliat al SUA - formand un cap de pod american cu care SUA bate in 3 directii : UE, Rusia si Orientul Mijlociu.
Serbia se zbate sa iasa din no man's land. Aliatul sau natural - Rusia, conteaza doar ca a treia putere din zona. De iure, Serbia este singura tara nealilipta vreunei tabere, iar acest statut nu mai poate continua.

Sa nu uitam ca basescu este omul SUA. Sunt sigur ca in spatele deciziei de astazi este SUA, care castiga timp in cazul unei situatii gri.

Decizia de astazi, modul las in care ministrul de externe roman Diaconescu nu a dorit sa explice public pozitia sa pretextand ca pierde avionul, evidentiaza maniera dezonoranta in care Romania a ajuns o simpla unealta in mana SUA.

Daca Romania ar fi dorit sa rezolve situatia vlahilor din Timoc, ar fi intreprins un sir de actiuni, asa cum face Ungaria pentru ungurii din afara tarii lor.
O singura actiune, intreprinsa in conditiile si in maniera de fata, arata ca rezolvarea situatiei vlahilor din Timoc nu este un scop, ci un mijloc.

ANONIMUS spunea...

Serbia culege ce-a semanat.Razboiul cu toate Republicile Yugoslaviei au fost urmarile unei istorii de care doar Sarbii s-au bucurat ca tara hegemona.Nu s-a uitat ca deputati sarbi au impuscat in plin parlament ,deputati minoritari intre cele doua razboaie.Sa nu uitam ca dupa 1918 Banatul nostru a fost ocupat de sarbi si au fost ucisi 5000 de oameni nevinovati ,impuscati ,spanzurati,loviti de catre Armata Sarba Regala.Franceji au reusit sa-i faca sa elibereze Banatul furand o parte cu romani majoritari.Asa ca lasati asa zisa prietenie cu Sarbia.Pe vremea lui Ceasca ne-au golit "Alimentarele"si cand dupa 1989 am trecut la Sarbi cu afaceri,sau purtat ca niste animale la vamile lor.
Europa s-a aliat intre tari prietene inainte de comunism.Noi ne-a ramas Polonia si Marea Neagra.La
SUA ne-am aruncat ca prostii,ne punand vreo cerere si facand doar servicii,cine-i prost sa-ti ofere ceva fara sa faci vreo cerere?! .Inainte aveam legaturi ,bune cu UK,Daca vrem sa ne stim prietenii, sa ne uitam unde aveau inainte de comunism ,tarile interesate in titei.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...