miercuri, 3 februarie 2010

Ce mică-i lumea!

Sunt tentat să adaug "lumea proştilor!" În fond, dacă economia se globalizează, modurile de consum se globalizează, de ce nu s-ar globaliza şi soluţii sau argumentele proaste sau false, că nu-i tot una, cel puţin pe alocuri?
Ce-mi veni? Păi, laburiştii intenţionează să schimbe sistemul de vot în Marea Britanie, care este uninominal de tipul "primul intră". Nu contează că primul poate lua şi 1o% din voturi, iar restul de 90% rămân nereprezentaţi. Ei vor să introducă un sistem complicat, de genul celui în care există în Republica Irlanda. Adică, dacă într-o circumscripţie sunt 5 candidaţi, li se cere votanţilor să-i aşeze în ordinea preferinţelor, după care, dacă nu există niciun candidat cu numărul de voturi cerut pentru alegerea directă, urmează un transfer de voturi, eliminându-se mereu ultimul, până când cineva face 50% plus unu din voturile exprimate. Cu alte cuvinte tot o redistribuţie, ca şi în sistemul nostru, pe care portocalii îl vor schimbat după modelul "primul ia totul". Ce-i drept, nici pesediştii nu sunt străini de prostia asta, care deja funcţionează la preşedinţii de consilii judeţene.
Şi vine WSJ să se indigneze şi să argumenteze împotriva ideii de a schimba actualul sistem de vot din Marea Britanie, pe motiv că nu e cazul, de vreme ce funcţionează de mai bine de două sute de ani. O fi funcţionând, dar cum?
Întâmplarea face ca unii dintre laburişti, cărora li se adaugă liber-democraţii, al treilea partid, care, ca şi PNL, ia destule voturi(25% parcă, la ultimele alegeri), dar mandate mai ciuciu, au fost mai radicali şi cer un sistem proporţional pe liste, ca în Italia. Şi ce ne văd ochii?
"While advocates of proportional representation claim it is more democratic than first-past-the-post, this is an illusion. PR favors parties over politicians by giving the former the ability to rank their candidates on lists, thereby rewarding the faithful and punishing those who stray from the party line.
Proportional representation is, moreover, a recipe for Parliamentary gridlock, as large parties are continually held hostage to the demands of fringe parties, on whom they must rely for their majorities. That is, in fact, the goal of a PR system—if small parties can safely be ignored, then what is the point?"
Nu vă sună cunoscut? Mai ales asta cu eliminarea de pe liste a celor care nu sunt de acord cu linia partidului. Păi, dacă nu sunt de acord cu partidul, de ce ar intra în Parlament sub culorile lui? Doar pentru a se "alege"? Ce-am făcut noi cu "uninominalul"? Un măreţ grup de oportunişti, care au fost cumpăraţi cu neruşinare de majoritate, şi joacă scena "trezirii conştiinţei"?
Idiotului care scrie astea: "First-past-the-post has served the United Kingdom well for two centuries, while Continental Europe's experiments with proportional representation systems have, for the most part, met with failure or capture by special interests", i-ar recomanda o vizită în Republica Absurdă România. Şi după aia să vorbească!
Orice sistem poate fi "capturat" de interese speciale. I se pare că în Marea Britanie parlamentarii nu au fost cumpăraţi de afacerişti, pentru că sunt aleşi într-un anumit fel? Ei bine, ce mică-i lumea proştilor!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...