miercuri, 24 februarie 2010

Elitismul, noul totalitarism

Victor Ciutacu are un articol furios, pe care îl aprob fără nici cea mai mică reticenţă. Da, România a apucat-o viguros pe calea neofascismului, sub impulsul elitelor intelectuale care şi-au găsit, într-un final, liderul: traian băsescu.
Întrebam, cu ceva ani în urmă, discutând despre acelaşi subiect, cine ar fi democratizat România, imediat după sfârşitul războiului, dacă nu ar fi apărut paranteza "comunistă"? Făceam trimitere la elitele intelectuale interbelice, copleşitor de extremă-dreapta. Cine ar fi fost "democraţii"? Cioran? Eliade? Vulcănescu? Gyr? Ţuţea? Mă rog, lista e lungă!
Elitele interbelice, cu trecutul lor fascist, sunt modelul actualelor elite intelectuale. Am fost uimit de rapiditatea cu care le-a fost ocultat trecutul, şi de modul în care au ajuns "lecturi obligatorii" pentru noua generaţie de intelectuali. Mai mult, intelectuali de valoare, care nu au nicio vină în ceea ce priveşte existenţa totalitarismului comunist, sunt puşi la index doar pentru că sunt de stânga, deşi opera lor este o pledoarie pentru democraţie, toleranţă, solidaritate, respect al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
Avem o mare problemă. Elitismul este un nou totalitarism. Şi nu avem o reacţie viguroasă din partea nimănui. Cvasitotalitatea "jurnaliştilor" este formată din decervelaţi, care habar nu au de nimic, şi sunt total lipsiţi de valori morale şi politice, intelectualii care nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în facultăţile umaniste, adevărate pepiniere pentru elitele neofasciste, tac, pentru că riscă linşajul mediatic, iar clasa politică, aflată sub presiunea acestor elite, tace, tot de teama linşajului mediatic. Ce a fost campania aia pentru Referendum a lui băsescu, cu sloganul: "de ce le e frică, nu scapă!", dacă nu linşaj? Cine era în echipa lui de campanie? Iar românii habar nu au pe ce lume se află, şi ar striga din nou, isterizaţi, " jos iudeo-nasonii!", dacă le-ar cere-o Pulea Vodă!
Unde ne sunt elitele intelectuale liberale? Liberale în sens larg, elitele care, indiferent de angajamentul lor politic, să se ridice în apărarea democraţiei şi a valorilor umaniste? De ce tac? De ce nu le pasă de ceea ce se întâmplă? ele nu au o datorie faţă de cetăţeni? Faţă de viitorul acestei ţări?
Sunt poate primul care a scris, în presa românească, la începutul lui 2006, după schimbarea de "sex" politic a PD, că băsescu şi partidul lui sunt un pericol, pentru că evoluează pe coordonatele neofascismului. Timpul mi-a dat dreptate. Din păcate. Distrugerea pluralismului politic este, practic, o realitate. Vedeţi ce se întâmplă la PSD, dar şi la PNL. Vedeţi cum Guvernul se substituie Parlamentului, cum instituţiile statului sunt acaparate de portocalii, pentru a fi folosite fie pentru distrugerea democraţiei, fie pentru drenarea resurselor publice în buzunare private.
Nu e departe vremea când vom saluta, obligatoriu, cu "Heil băsescu!" Graţie elitelor intelectuale, care au reuşit să pervertească democraţia şi să facă din ea o fantosă...

7 comentarii:

Stefan A. spunea...

Poate asistam la o reeditare pe teritoriul national a peronismului de pe alte meleaguri ?
Cit priveste PSD , PNL, s.a.m.d., cine zice ca sint partide politice ?
Sint TOATE gasti politice cu un UNIC interes . Cel propriu !

ama spunea...

Din elita intelectuală interbelică, nu am citi cu plăcere Cioran, Eliade şi Ţuţea. Radu Gyr mi-a plăcut pentru poeziile lui, dar pe ceilalţi nu prea i-am gustat...
Cît priveşte partidele politice contemporane, nici unl nu este mai breaz. Cum spune, mai sus, jupînul Ştefan, găşti politice şi atîta tot...

Florin spunea...

Care elite intelectuale? Niste oportunisti mizerabili? Elitele intelectuale ar trebui sa educe poporul în spiritul marilor idealuri umaniste nu sa profite de sinecuri grase si atât.
Radu Gyr a fost poetul legionarilor. Chiar a facut parte din " elita " intelectuala! Educatie nu gluma. Caderea în neofascism nu a început în 2005 ci odata cu accederea la putere a taranistilor in 1996. Atunci au revenit la putere vechii legionari ( si nu au fost putini )sub masca democratizarii tarii. I-a sabotat Basescu dar le-a continuat opera pe culmi marete.
Fereasca Dumnezeu de ceea ce va urma.

Gabi spunea...

Mai striga si altii, dar la ce bun. Deocamdata, nu ne aude nimeni. Monopolul cultural instaurat dupa 90 nu poate fi pus in pericol de cateva voci (sau condeie)...
http://www.gabrielacretu.ro/unde-se-ascund-intelectualii.html
Uite, si eu ii caut pe cei adevarati...

asybaris spunea...

Cu tot respectul, asta cu legionarii o zicea si Iliescu in 90. De ce vorbim? De un curent politic din anii 30? Cam cati legionari in viata ar mai fi la noi? Sa nu confundam notiunile, Patapievici nu e Cioran, GDS-ul nu e cuibul AXA. Si in alta ordine de idei, legionarii au fost foarte bine recuperati de securistii comunisti.
Nu stiu unde e pericolul neofascist, ca nu-l vad. Ati uitat ca la noi nu exista ideologii?

Anonim spunea...

Bertrand Russell, “Impactul Ştiinţei În Societate„:
“În mod gradat, prin reproducere selectivă, diferenţele congenitale dintre conducători şi conduşi vor creşte până când vor deveni specii aproape diferite. O revoltă a plebei ar deveni la fel de negândită ca şi o insurecţie organizată a oilor împotriva practicii de a mânca carne de oaie. “
“Dieta, injecţiile şi interdicţiile se vor combina, de la vârstă foarte timpurie să producă acel tip de caracter şi tip de credinţe pe care autorităţile îl consideră dezirabil şi orice critică serioasă a puterii va deveni imposibilă psihologic.“

Bertrand Russell, 1953:
“Cred ca subiectul cel mai important (politic) este psihologia maselor… Vom arata ca familia împiedica dezvoltarea individului… Desi acestea vor fi studiate în sistemul de educatie, ele vor fi aservite obiectivelor clasei guvernante… Populatia nu va cunoaste felul în care i se inoculeaza convingerile. Când tehnica se va fi perfectat, fiecare guvern care a educat generatii de oameni în acest fel va putea sa controleze întreaga populatie în mod eficient si sigur, fara a fi nevoie de armate sau politie… Propaganda educationala, cu ajutorul guvernului, va putea sa obtina rezultate într-o singura generatie.
Exista însa doua puternice forte care se opun unei astfel de politici: una este religia, iar cealalta este patriotismul… O societate stiintifica nu poate fi stabila decât sub conducerea unui guvern mondial.“

Camil Stoenescu spunea...

să nu exagerăm, totuși. legionarismul și neofascismul sunt moarte de mult. iar partidele noastre își bat singure cuie în talpă - nu e nevoie de o conspirație sau dictatură pentru asta.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...