sâmbătă, 13 februarie 2010

Chiar nu ne facem bine!

Dan Popa scrie pe blogul său despre câteva aspecte ale crizei economice din 1929-1933 în România. Foarte bine scris şi documentat. Şi o demonstraţie a valabilităţii afirmaţiei că "orice soluţie naşte noi probleme". În context Dan Popa analizează şi măsurile luate de guvernele vremii pentru ieşirea din criză: împrumuturi externe, conversia datoriilor agricultorilor, stimularea producţiei interne, subvenţii la export, protecţionism, comenzi de stat pentru armată. Să nu uităm şi de concesionarea unor bunuri şi servicii publice, gen chibrituri(nu râdeţi!), reţeaua de telefonie, drumurile.
Măsurile nu pot fi judecate la adevărata lor valoare, pentru că a urmat războiul, în 1939, cedarea Basarabiei şi Bucovinei, a Cadrilaterului, etc. Nu ştim ce s-ar fi întâmplat cu datoriile externe. Nu ştim dacă am fi avut şi dezvoltare, după cei trei-patru ani de creştere economică, maximul fiind în 1938. Dar, atenţie: acel maxim venea după patru ani de criză şi după problemele legate de recopnstrucţia post conflict, după primul Război Mondial. Era un maxim care nu spunea prea multe, pentru că am avut şi atunci, cum am avut şi în ultimii ani, creştere fără dezvoltare. Satul românesc a rămas tot în starea de subdezvoltare. Eram grânarul Europei doar pentru că ţăranii nu consumau. De fapt, Dan aminteşte de ceea ce scriam şi eu: ţăranii cumpărau alimente, şi pentru asta luau credite! Citez: "Până şi cei mai săraci dintre săteni au împrumutat bani dar pentru a cumpăra alimente în perioadele critice ale anului, în lunile de dinaintea recoltării, când rezervele lor din recolta precedentă erau epuizate, pentru care au plătit, un DAE de până la 50% "
De ce zic că nu ne facem bine? Uite ce comentează un flăcău la postarea lui Dan Popa: "draga domnule Popa la fel de interesant ar fi sa descrieti si cum RO a iesit fulminant din criza in perioasda interbelica, cu ce bani s-a construit Micul Paris, pe ce pedale a apasat guvernul respectiv in acei ani de aur ai tarii". Ce să mai comentezi? Mai bine te duci şi-ţi tragi un glonţ în cap!

2 comentarii:

Anonim spunea...

http://www.jurnalul.ro/stire-politic/pd-l-da-o-mana-de-ajutor-udmr-la-regionalizare-535631.html

ama spunea...

Nu este prea limpede cine să-şi tragă glonţul.
Părerea mea este că ne referim la comentator....

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...