luni, 15 februarie 2010

Mi-e silă!

Mi-e silă de modul mizerabil în care se face politică în ţara asta, de jegul moral care cuprinde rând pe rând instituţiile politice, de felul în care democraţia este golită de conţinut, cu largul concurs al unor legume pe care cu greu le poţi numi "cetăţeni". Sărăcia şi strategiile de supravieţuire nu pot explica pasivitatea cu care românii lasă o mână de sceleraţi să-şi bată joc de tot şi să dreneze seva economiei româneşti, câtă va mai fi fiind.
A dat-o Boc cu oiştea în gard în legătură cu pensiile, riscând o confruntare cu armata, cu poliţia, cu serviciile secrete şi cu diplomaţii? Pe jurişti nu-i mai pun la socoteală, ăştia sunt la cuţite cu Guvernul de ceva vreme, doar că acum au aliaţi. Păi, acelaşi Boc somează Opoziţia să treacă la treabă, pentru a elimina încă de anul ăsta Senatul şi vreo 170 de parlamentari! Şi a mutat atenţia de la pensii la parlamentari. Urmează linşajul mediatic de rigoare, şi se deşteaptă reflexul "şi capra vecinului" din mintea românului, care este mai uşor de prostit ca unul din fundul Africii, care n-a aflat de civilizaţie decât acum vreo două ore.
Are PSD Congres sâmbătă? Nu-i nimic! Punem şi noi o paranghelie portocalie fix în aceeaşi zi, şi-l invităm şi pe Pulea Vodă! Să le luăm faţa! Îl trimitem şi pe Lăzăroiu la Realitatea Tv, să le spună proştilor din PSD pe cine-şi doreşte Pulimea Sa şef peste pesedei. Evident, pe Geoană!
Pesediştii o duc tot într-o păruială, că nici ei nu sunt mai breji! Inflaţie de candidaţi, acuze aruncate cu lejeritate, manipularea voturilor, Conferinţe judeţene de formă, în care baronii locali au făcut ce-au vrut. Păruială e şi la PNL, dar Congresul lor fiind ceva mai departe, încă n-au pus mâna pe par.
Statul este pur şi simplu paralizat. Spectrul licenţierilor pluteşte deasupra capului tuturor funcţionarilor publici, dar şi a medicilor, educatorilor, a lucrătorilor din serviciile sociale. Gaşca portocalie a monopolizat banul public, şi economia s-a înţepenit.
România se ruinează încet, încet, pentru că nimănui nu-i mai pasă de nimic. Sus, jocuri cretine de putere şi goană după bani publici. Jos, resemnare. Cei care pot, pleacă din ţară. Cei care nu pot, aşteaptă, dar nici ei nu ştiu ce.
A existat în această ţară un număr de indivizi, care au crezut că sunt deasupra mizeriei generale, că afacerile lor ar avea de câştigat dacă statul nu ar exista, sau cel puţin dacă nu s-ar amesteca în economie. Au pus umărul la slăbirea lui. Şi acum sunt cu spatele la zid. Tocmai pentru că statul este slab, sau sunt zone în care el practic nu mai există.
Sigur, statul nu înseamnă doar taxe şi impozite. De altminteri, taxarea în România este printre cele mai mici din Europa. Dar afacerile lor nu suferă numai de pe urma taxării. Slaba calitate a infrastructurilor, slaba pregătire a forţei de muncă, lipsa sprijinului în afaceri, a banilor pentru cofinanţarea proiectelor cu bani europeni, eşecul luptei împotriva corupţiei, justiţia de rahat, toate astea la un loc îi duc spre faliment.
Care a fost răspunsul lor? În loc să se constituie într-o contraputere şi să forţeze statul să se schimbe în bine, oamenii de afaceri au plătit politicieni corupţi, pentru a-şi elimina concurenţii cu mâna statului. Şi unde sunt acum? Poate adversarii lor fac potecă la DNA, dar nici lor nu le merge mai bine.
Nu mai pomenesc de elitele intelectuale. Ele sunt moarte pentru România şi pentru români. Mai afli de existenţa lor când mai au un tremurici anticomunism, spasmul unui hoit intrat în descompunere.
Ne îndreptăm cu paşi mari spre o nouă explozie socială. În societatea românească nu mai există nicio formă de dialog. Nu mai există supape de siguranţă, nimic. De la ce va porni, nimeni nu poate şti. Dar poate fi un incident banal, de genul unui transformator ars într-un cartier popular. Sau un incident pe un stadion de fotbal. Orice...Şi până nu se consumă toată furia şi obida acumulată în aceşti ani violenţa nu se va linişti. Dar nimănui de la vârful puterii nu-i pasă. Se cred toţi la adăpost. Pentru că au bani. S-ar putea să afle pe pielea lor că uneori banii, oricât de mulţi ar fi, nu folosesc la nimic!
PS: Adrian Năstase s-a retras din cursa pentru şefia PSD. Dovadă că există şi partide sinucigaşe.

2 comentarii:

Karakas spunea...

O noua victorie pe calea solidificarii dictaturii populiste! Geoana a vindut la kil interesele electoratului de stinga pentru a satisface baronii locali.

PSD nu mai exista. Exista Partidul Personal al lui Mircea Geoana!

Camil Stoenescu spunea...

Năstase a ratat ultima ocazie de a demonstra că dispune de ceea ce invita pe alții să-i numere. dar Udrea are sâni mișto :)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...