vineri, 26 februarie 2010

Capitalismul dăunează grav sănătăţii!

Tot felul de idioţi argumentează că dispariţia statului ar duce la dispariţia corupţiei, că ea nu are sens între agenţi economici privaţi, că doar atunci când intră în ecuaţie şi bani publici apare şi corupţia. Şi ce citim noi azi în NYT? Păi, asta!
"Robert Watson, a top ingredient buyer for Kraft Foods, needed $20,000 to pay his taxes. So he called a broker for a California tomato processor that for years had been paying him bribes to get its products into Kraft’s plants. The check would soon be in the mail, the broker promised. “We’ll have to deduct it out of your commissions as we move forward,” he said, using a euphemism for bribes.
Days later, federal agents descended on Kraft’s offices near Chicago and confronted Mr. Watson. He admitted his role in a bribery scheme that has laid bare a startling vein of corruption in the food industry. And because the scheme also involved millions of pounds of tomato products with high levels of mold or other defects, the case has raised serious questions about how well food manufacturers safeguard the quality of their ingredients. Over the last 14 months, Mr. Watson and three other purchasing managers, at Frito-Lay, Safeway and B&G Foods, have pleaded guilty to taking bribes. Five people connected to one of the nation’s largest tomato processors, SK Foods, have also admitted taking part in the scheme...
The scheme, as laid out by federal prosecutors, has two parts. Officials say that Mr. Salyer and others at SK Foods greased the palms of a handful of corporate buyers in exchange for lucrative contracts and confidential information on bids submitted by competitors. This most likely drove up ingredient prices for the big food companies.
In addition, prosecutors say that for years, SK Foods shipped its customers millions of pounds of bulk tomato paste and puree that fell short of basic quality standards — with falsified documentation to mask the problems. Often that meant mold counts so high the sale should have been prohibited under federal law; at other times it involved breaching specifications in the sales contracts, such as acidity levels or the age of the product.
The scope of the tainted shipments was much broader than the bribery scheme, touching more than 55 companies. In some cases, companies detected problems and sent the products back — but in many cases, according to prosecutors, they did not, and the tainted ingredients wound up in food sold to consumers. "
Cu alte cuvinte, băieţii au pus de-o cooperativă pe spinarea consumatorilor, falsificând cu bună ştiinţă produsele alimentare, încălcând legi şi regulamente interne, tot! Şi nu e vorba despre nişte oarecine. Şi nici despre câteva kile de roşii!
Câte produse alimentare nu vor fi fiind falsificate, pline de chimicale, cu toate reglementările şi controalele statului? Şi cum ar fi ele, dacă nu ar mai exista statul şi instituţiile de reglementare şi control? Se vor organiza spontan producătorii pentru a impune coduri de bună-conduită? Să fim serioşi! Kraft e cea mai mare firmă din lume în domeniu, şi a participat la astfel de măgării cu bună-ştiinţă. Bun, au găsit o "oaie neagră". Dar la cantităţile alea, şi la cât de mult a durat mizeria, imposibil ca managementul la vârf să nu fi ştiut. Dar toată lumea a fost fericită, câtă vreme au curs banii!
Mi se va spune că una dintre firmele implicate a dat colţul, fiind, vezi Doamne, sancţionată de "piaţă"! Vezi să nu! A fost cumpărată de neşte băieţi din Singapore, şi e bine-mersi, pe piaţă! Procesează roşii! Nu ştim dacă asta înseamnă că le şi vopseşte. Dar bunele obiceiuri nu se piard niciodată!
Cu alte cuvinte, capitalismul dăunează grav sănătăţii. Place sau nu...

13 comentarii:

Indelible Bonobo spunea...

pentru un libertarian, cazul demonstreaza ineficienta aparatului de control (si a statului). crezi ca da au fost prinsi o data, problema a fost eliminata?

trebuie creat un cadru competitiv in care este interesul producatorului sa nu triseze. "pedepsele" si "controalele" nu functioneaza.

Constantin Gheorghe spunea...

Ce înseamnă "cadru competitiv"? Adică băieţii se ţineau de coţcării pentru că nu era suficientă concurenţă? Sau pentru că asta e natura umană? Nu cumva procesul e invers? Statul s-a făcut "mare" tocmai pentru că derbedeii s-au întins prea mult la caşcaval, în detrimentul tuturor: cetăţeni, comnunităţi, competitori? Şi oamenii au pus mâna pe "par", adică au dat mai multe puteri statului, tocmai pentru a le apăra interesele? Iar acum constată că s-au "împrietenit" lupii şi câinii de pază
Ce ce? Pentru că stăpânii, adică tot cetăţenii, minţiţi de unii precum libertarienii, n-au mai vrut să plătească decent câinii, considerând că se descurcă şi fără? Ei bine, au cam luat-o în mână!

Stefan A. spunea...

Statul a ramas o sperietoare doar pentru prostime .
Statul este format tot din oameni si in ultimii 20 de ani acest stat a fost cumparat direct sau indirect de cei cu bani . Aceiasi care finanteaza campanile electorale , partidele sau singurii candidati.
Unicul instinc ramas in capitalismul de azi este profitul .
Nu conteaza cum vine realizat . Important este sa fie tot mai mare!
Daca este necesar , se modifica legi , regulamente pentru a putea marii acest profit .
Cine dracu a auzit de profituri bancare anuale de 20- 25- 30 % cu 30 de ani in urma ? Nimeni !!!!
Cind IBM , in acei ani reusea un 10 % profit erau toti super fericiti .
In ultimii 20 de ani un astfel de profit (10%) a devenit ridicol si motiv de a schimba sefii firmelor.
Vezi ce profit are Red Bull , bautura total chimica si ne mai miram ca se vind porcarii de succes . Chiar daca vinzi c...t, important este sa faci profit amplificind consumul prin publicitate si marketing.

Anonim spunea...

Daca sosul de tomate are mucegai apoi e treaba CONSUMATORULUI sa dea in judecata, respectiv a CONCURENTEI sa aiba grija ca procesul/expertiza e corecta gramatical.

Greu cu logica Gheorghe.

Constantin Gheorghe spunea...

Care logică, bre? De mucegai e vorba, sau despre folosirea coloranţilor? Şi apoi, concurenţa nu face la fel? Că furnizorii sunt cam aceeaşi!
Şi ce fac: îmi amenajez laborator de controlul alimentelor în casă? Voi sunteţi proşti? După aceeaşi logică ar trebui să-mi fac laborator de testat asfaltul, de analizat aerul, etc, etc. Să stau prin tribunale cu anii? Şi când mai trăiesc?

Stefan A. spunea...

In Italia au descoperit sute de tone de suc de rosii din China "imbunatatit" cu coloranti cancerogeni !
Tara asta are un grup special de carabinieri numit NAS (nu e gluma )care se ocupa doar cu descoperirea trufelor alimentare .
Intrebare : stie cineva de ce este interzisa importarea de carne de pui din USA in UE ?
Raspuns : pielea de pe aceasta carne vine spalata cu soda caustica in USA pentru a avea o culoare cit mai atragatoare, alba .
Acesta este capitalismul salbatic, minat doar de profit cit mai ridicat !
Tot in UE este interzisa importarea de piei de incaltaminte tabacite cu procente ridicate de "metale grele".

zamo.ca spunea...

frate gheorghe, panta pe care-ai luat-o nu duce nicaieri.

in primul rand, cine cumpara conserve si se asteapta la calitate? oamenii care cumpara semipreparate o fac cu un singur criteriu: pretul. eu nu mi-am imaginat niciodata ca fructele si legumele cele mai bune merg in conserve, supe, semipreparate, dulceturi.

in al doilea, Kraft este un offshoot de la Philip Morris (acum se cheama Altria). un consumator informat nu cumpara nimic de la ei.

in al treilea, confunzi o gramada de concepte. deci solutia dumitale este - mai multi inspectori?!? chiar crezi ca astfel de abuzuri vor fi prinse? chiar crezi ca semipreparatele susmentionate vor fi vreodata facute din cele mai faine verdeturi? si cele mai scarbavnice unde vor merge?

aceeasi mentalitate de sclav se aplica securitatii. cand CIA a dat-o-n bara cu 9/11 au fost taxati? nu, solutia a fost triplarea bugetelor si oameni care te pun sa te descalti si-ti baga mana-n fund inainte sa te sui in avion. stii care-i rata de penetrare a "securitatii" cu bombe si arme de foc in testele TSA? peste 70%. desigur, semn ca ne trebuie si mai multa securitate.

Anonim spunea...

romanii au visat de cind se stiu ei cai verzi pe pereti si se pare ca nu se vor vindeca. ce discuta ei acolo este un zero total! chiar isi pot inchipui ca-i asculta cineva? toti ii stiu de servitori umili si fara demnitate si asa vor fi tratati.

asta este capitalismul iubit al romanilor! se va desfinta fara sa-i intrebe nimeni! :)))))


http://www.youtube.com/watch?v=U-24miFxc5Q&feature=related

carp popescu spunea...

M-ati facut sa-mi aduc aminte de niste lucruri pe care le-as fi vrut uitate. Fara sa fiu mituit de nimeni, dar sub presiunea sistemului, mai ales ca eram cel mai mic si mai prost din grupurile in care lucram in socialism, pot recunoaste acum niste lucruri care mi s-au intamplat inainte de '90:
1. o teava de inalta presiune dintr-un mare combinat prin care trecea o substanta de care nu as vrea sa imi amintesc a fost data de mine drept buna dupa sudare pentru ca oricum era sub presiune cand am verificat radiografia sudurii. Mult timp am trait cu intrebarea daca a sarit in aer sau nu si daca da, cu ce pret. 40 de atmosfere cu o substanta extrem de volatila!
2. niste avioane au plecat la zbor cu piese pe care eu nu le-as fi pus pe Dacia mea nici batut - pentru ca atunci cand s-au facut hartiile avioanele plecasera din fabrica si cineva trebuia sa semneze hartiile.
Asa ca daca "capitalismul dăunează grav sănătăţii" va urez cu succes un socialism ca acela de mai sus, prin care am trecut si nu as fi vrut sa pomenesc.
Ce omiteti sa spuneti este ca acele rosii si orice materie prima care intra in productie se testeaza si daca nu e buna se arunca. Testarea este in fabrica nu la furnizor, decat daca este asigurata de catre beneficiar. Probabil ca cineva a facut conexiuni intre loturi care au fost trecute la pierderi si cel care le-a achizitionat si asa au cazut idiotii. Am trecut prin destule companii si am vazut cum asemenea specimene sunt ejectate fara probleme. Si fara galagie pentru ca niciunei companii nu-i convine sa i se asocieze numele cu un idiot. Pentru ca cei de afara, cum ati fi si dumneavoastra, din pacate, nu vad decat ca a fost prins unul furand in acea companie si nu ca acea companie e in stare sa corecteze anomaliile.
Am sentimentul ca sunteti un om de birou si nu unul care se loveste de asemenea lucruri zi de zi. Ca un bun socialist care injura capitalismul din spatele unui birou, va inteleg. Daca insa vreti sa intelegeti cum functioneaza niste lucruri, trebuie putin mai mult decat atat. Altfel, daca se intoarce socialismul pe care vad ca-l iubiti, nu v-ati dori sa vin si sa va sudez la casa o conducta de gaze asa cum am facut-o acum 30 de ani. Pentru ca este ordin sa se faca repede, si nu pentru ca as avea un ciubuc. Si apropos, cuvantul ciubuc era la el acasa in socialism, daca tin bine minte.
Vorbind serios acum, chiar nu intelegeti ca sistemul acesta e un siustem care invata si se regleaza prin evolutie?!

Constantin Gheorghe spunea...

Domnule Carp, băieţii ăia ştiau ce fac! Era premeditat! Şi contraziceau unul dintre cretinele argumente ale celor care spun că DOAR existenţa statului naşte corupţie. Ei bine, se dădea şi se lua mită EXCLUSIV între agenţi privaţi, pe spinarea consumatorilor. Şi nu, n-am lucrat doar în birou. Iar în industria aeronautică, socialistă cum era ea, nu-şi permitea nimeni să facă tâmpenii. Sistemul nu permitea asta. Ştiu, pentru că am lucrat în sistem, după manual de calitate.
Şi dacă cineva încerca să înşele sistemul, măgăria era descoperită, mai devreme sau mai târziu. Dacă era mai târziu, costa mai mult. Dar atât.
Cârpaci şi tâmpiţi sunt în orice sistem politic. Şi dacă credeţi că vă avantajează să spuneţi că nu v-aţi făcut treaba pentru că era în socialism, asta ţine de caracterul dumneavoastră. Eu nu m-aş lăuda cu asta.

Anonim spunea...

oare pe ce lume traieste romanul?! n-a auzit de toyota si calitatea proasta a masinilor produse? n-a auzit de platile pt organele statului ca sa acopere nenorocirea produsa? nu s-a auzit ca au murit si oameni sau asta nu conteaza pt roman cind este vorba de sustinerea nebuniilor specifice numai lui cu capitalismul iubit si biriutor? n-a auzit de cauciucurile defecte produse de o firma americana in anul 2006 cind tot asa au murit oameni? de intrebat la postul tv abc care au descoperit si relatat despre acest caz! si cum este cu tronsonul de metrou din koln care n-a fost calculat pt cresterea apelor rinului asa ca se poate prabusi? ieri s-a relatat in toata presa germana.

prostii sint rugati sa citesca ca sa stie macar citeodata despre ce vorbesc!

http://www.tagesspiegel.de/weltspiegel/Koelner-U-Bahn;art1117,3032791
si cum este cu tronsonul de 3 statii fara legatura cu sistemul general al orasului berlin care ajunge pina in fata parlamentului si care a costat pina la urma de 6 ori pretul normal si care a durat pina a fost terminat din 1995 pina anul trecut in 2009? adica kohl a dat prima lopata iar merkel a taiat panglica. :)))
si cum este cu prabusirea unei cladiri istorice in koln despre care s-a stiut ca este afectata de executarea altor lucrariin zona si unde iarasi au murit alti oameni?

http://www.sueddeutsche.de/panorama/699/460333/text/

google translate ajuta destul ca sa se priceapa!

apoi mai este problema de la volkswagen din anii 90 relatata in der spiegel despre incapacitetea celui mai mare concern auto european de a-si organiza contabilitatea pieselor de schimb cauza fiind intirzieri de luni de zile la livrari si pierderi de sute de milioane.

de retinut ca marii destepti ai lumii asa cum ii crede doar romanul in discutie fiind vesticii desigur au inventat cu mare tam-tam bonul de consum in anul 1995!!! cum isi calculau ei consumurile era un ris total!! ATENTIE VORBESC DE CONCERNE INTERNATIONALE!!!! acum este o surpriza ca daca va comportati ca niste maimutele si ii copiati in toate va merge rau si tot ce aveti acum in romania este o maimutareala continua?!

nu inteleg cum de nu-i este rusine romanului sa sustina toate prostiile dind dovada de-o lipsa de creier pur si simplu naucitoare si f greu de crezut ca poate exista.

au ajuns cehii sa rida de romani numindu-i americanii europei!!! nu va crapa obrazul de rusine sau ati ajuns si nesimtitii europei pt ca atunci totul devine explicabil
ba trezitiva si bagati-va mintile in capetele alea seci!!!!

Anonim spunea...

http://www.focus.de/magazin/videos/focus-titel-betrueger-in-der-euro-familie_vid_15672.html


http://orf.at/100226-48483/index.html


Deutsche mit "Bananen auf den Bäumen"

Die Griechen hätten schon eine Zivilisation gehabt, als die Deutschen noch wie Affen gelebt hätten, heißt es in dem Flugblattaufruf.


exat! :))))
aici intra toti vesticii iar diferenta este ca s-au barbierit. :)))))

Fluieratorul spunea...

@Carp Popescu: dvs. ati semnat atunci, altii semneaza acum, si asta nu inseamna decit un singur lucru: ca si capitalismu' si socialismu' arata bine numai in teorie, in practica ambele produc prostie si gunoaie. Ce au in comun aia care au semnat prostii pe vremuri si aia care le semneaza acum? Nimic altceva decit ca sint oameni in proasta situatie de a crede ca n-au incotro. Dvs. spuneti ca n-avea cine si piesele trebuiau sa plece, sa ajunga pe avioane in timp dce dvs. stiti ca nu erau bune nici pe Dacie... Asta, cu tot respectul, e o prostie, pentru ca oamenii au INTOTDEAUNA de ales, si motivele pentru care aleg gresit sint in genere doua: interesul personal si incompetenta. Unul, altul sau ambele. Compromisul serveste interesul si ascunde prostia. In toate regimurile. Sub presiunea regimului, he, he!, you really made my day...

La subiect venind, nu ma mira. Banii nu miros a nimic, nici a rosii, nici a mucegai, si hotul neprins e om cinstit. Ba chiar ajunge si mare domn. In toate regimurile.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...