sâmbătă, 20 februarie 2010

Bomba financiară, mai tare ca bomba nucleară

Două ştiri, care au trecut neobservate, ocupaţi fiind cu diversele prosteli din politica dâmboviţeană, dar care ne conturează destul de corect viitorul. În actualul context, arma nucleară îşi pierde relevanţa, nu doar pentru că, prin proliferare, se banalizează şi nu mai descurajează. De aceea mi se pare cât se poate de firească cererea a cinci ţări membre NATO, în frunte cu Germania, ca americanii să-şi retragă armele nucleare din Europa. Cei care vor sări de cur în sus şi vor ţipa că ne papă ruşii, se vor agita degeaba: rămâne forţa nucleară de ripostă a francezilor şi englezilor, care şi-au dezvoltat capacităţi pentru a da şi a doua lovitură, deci de a descuraja.
Eu, unul, m-aş teme mai mult de asta: de introducerea inteligenţei artificiale în conducerea proceselor economice, mai ales pe Bursă. Uite ce zice ZF, şi eu cred că e doar vârful aisbergului:
" Algoritmii au devenit ceva comun in "lumea financiara", nu doar in cazul tranzactiilor cu actiuni, ci si in cazul tranzactiilor cu derivative, precum optiuni si futures. In esenta, programele de software decid cand, cum si unde se tranzactioneaza anumite instrumente financiare, fara a mai fi necesara interventia oamenilor. In cazul Credit Suisse insa, NYSE a descoperit ca mesajele faceau referire la comenzi care, desi au fost anterior generate de algoritm, nu au fost niciodata trimise "din cauza unei probleme neprevazute de programare".
A fost o decizie dificila pentru NYSE. Intrebat daca ar fi putut fi inchisa bursa din cauza faptului ca era bombardata cu tranzactii false, un oficial a spus: "Daca problema ar fi avut o magnitudine mult mai mare, atunci ar fi fost o problema".Tranzactiile eronate nu sunt un fenomen nou pe piete. Erori de tipul "fat fingers" (degete grase) - comenzi gresite din cauza unor erori de tastare, au loc si in prezent si sunt invocate ca motiv principal pentru pierderi. Saptamana aceasta, un trader a cumparat din greseala actiuni in cadrul companiei japoneze de recrutare cunoscuta ca J-Com, desi intentia sa era sa achizitioneze titlurile Jcom, grupul de televiziune prin cablu.
Inovatiile tehnologice nu reprezinta nici ele o noutate. Pit trader-ul - nume dat brokerilor ce se ocupa de contracte cu produse cerealiere - avea computer intr-o perioada cand rivalii sai inca utilizau telefonul. Acest lucru reprezenta un avantaj in anii '80. Multi au dat insa vina pe computere pentru crah-ul bursier din 1987.Descoperirile tehnologice din ultimii cinci ani au fost atat de importante incat pietele sunt acum operate si coordonate de masini mai degraba decat de oameni care introduc comenzile din tastatura.
Cel mai pesimist scenariu pentru o bursa de valori, acela de a fi "lovita" de algoritmi ce actioneaza de o maniera aleatoare, si care provoaca tulburari pentru sistemul financiar in ansamblu, este considerat un pericol real pentru multi jucatori din industrie.
Decizia de a face tranzactii poate fi "alimentata" de o stire. Exista chiar o tehnologie separata care "rasfoieste" presa pentru a indemna algoritmii intr-o anumita directie. Mai exact indica faptul ca "ar putea fi profitabil sa tranzactionezi actiunile companiei x". Alte tipuri de algoritmi cauta unde - dintr-o larga paleta de platforme de trading si burse - se gaseste cel mai bun pret.
Viteza de desfasurare a unor astfel de tranzactii este alarmanta. Tehnologia este atat de sofisticata incat mii de comenzi pot fi trimise catre "motorul" unei burse, unde comenzile de buy si sell sunt puse impreuna si sunt "gasite perechi", totul in mai putin de 300 microsecunde - de 1.000 de ori mai repede decat clipitul unui om."
Trecem peste limitele algoritmilor şi modelelor, trecem peste inerentele limite ale tehnologiilor. Ce se va întâmpla în cazul unui atac generalizart asupra Burselor, cu intenţia de a le destabiliza, de a le decredibiliza, de a stârni haos? Cep puţin în cazul unui atac nuclear generalizat totul se termină repede. În cazul prăbuşuirii pieţelor, anarhia care va urma, conflictele civile, prăbuşirea statelor, suferinţa, ne vor face să ne dorim Holocaustul nuclear. Cum s-ar zice, avem de ales între Dracu şi tătâne-su...

2 comentarii:

Stefan A. spunea...

Bursele mondiale au o "intirziere electronica " de citeva sutimi de secunda.(legatura electronica intre NY si Hong Kong sa zicem) Aceasta diferenta este utilizata de super computere bancare care reusesc sa plaseze ordine mai rapid (miimi de secunda). Viteza duce la profit telematic !
Cum 70 % din miscarile bursiere mondiale se fac prin intermediul primelor 5 banci mondiale cu viteze care nu mai permit controlul uman decit in mica masura , vom risca o prabusire generala datorita informaticii ?
Sa vezi ce "placere" sa repari un sistem mondial financiar distrus de computere ! Mai ales cind distrugerea va provoca inevitabil razboaie civile , revolte sociale !
In acest caz mai bine ai sute de experti informatici care sa atace sistemul decit sute de rachete intercontinentale !
Efectele unui razboi informatic vor fi "curate" , fara radiatii , poluare dar cu numere de morti reali extrem de ridicate !

Camil Stoenescu spunea...

cererea europenilor mi se pare legitimă, în fond e teritoriul lor, războiul rece s-a terminat și rost de altul așa clar-delimitat nu prea mai există, cu toate cârcotelile Rusiei.
cât despre burse, „paznicii” devin imposibil de supravegheat

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...