Tot jegul existent în presă, mai ales jegul moral, iese acum la iveală, după numirea lui Nistorescu la "Cotidianul". Poate că această păruială penibilă şi greţoasă a picat la timp. Pentru că, să ne înţelegem bine, aici nu este vorba despre etică şi deontologie, ci despre bani şi despre răfuieli personale, despre ură, până la urmă. Protagoniştii nu sunt tâmpiţei precum Pătrăşconiu, care habar nu are pe ce lume trăieşte, el fiind într-o continuă relaţie de Nirvana cu curul lui Băsescu. Nu, sunt bătrâni dulăi de presă, care vin din comunism, din zona gri-obscură a complicităţilor cu diverse servicii de informaţii, române şi străine, cu mediul de afaceri, oameni care sunt bogaţi, nu trag mâţa de coadă pe o mie de lei pe lună.
SOV a folosit ziarul şi televiziunile din dotare(şi nu este singurul) pentru a răsplăti, la rândul lui, intelectuali care au excelat prin pupincurismul probăsescian. Şi prin ei şi-a cumpărat un soi de binevoinţă a "societăţii civile". Procedeul e cunoscut, îl practică şi firme comerciale, publice şi private, vezi Luxten, vezi madam Plăcintă.
De ce s-a concentrat tot ceea ce era mai jegos în presa română în zona Realitatea-Caţavencu? Pentru faptul că, prin unii dintre protagonişti, este partea presei cea mai legată de serviciile secrete, caţavencii ştiu ce şi cum. În 2003-2004 Realitatea Tv, Cotidianul şi Caţavencu au fost cele mai virulente în a-l ataca pe Năstase, iar Nistorescu, la ordin, bănuiesc, atunci la EvZ, riscând soarta ziarului, a făcut acelaşi lucru. Acum, probabil ca un semnal că "serviciile" nu-l mai "iubesc" pe Băsescu, tot ei au aranjat numirea lui Nistorescu la Cotidianul. Socoteala lor este simplă: au desfiinţat astfel un punct important de susţinere a lui Băsescu, oamenii favorabili preşedintelui fiind obligaţi să plece sau daţi afară. Probabil că, pe praful ăsta, şi după reducerile alea sălbatice de salarii de la Realitatea, cei de acolo se vor vindeca repede de dragostea pentru Băsescu, având în faţa ochilor păţania celor de la Cotidianul.
Băsescu a primit un avertisment, pe care l-a înţeles foarte bine, dovadă intervenţia de săptămâna trecută, de la Radio România Actualităţi. Atunci noi nu ştiam de numirea lui Nistorescu, el ştia. Abia acum putem înţelege cu adevărat rostul spuselor sale.
Ce va fi, vom vedea. Dar în presă Băsescu are tot mai puţini susţinători, şi ăia marginalizaţi. Vremurile fercite ale lui 2004 sunt departe de el, acum. Va putea învinge fără presă, el, care a fost în primul rând un produs mediatic? Greu de spus. Dar acum se va vedea dacă are stofă de politician, sau a fost doar un balon de săpun, umflat cu vorbe...
PS: citiţi şi editorialul lui Nistorescu. "Acoperiţii" între ei, de!
2 comentarii:
"Filmul" asta cu media romaneasca ia bine pulsul democratiei in Romania. Este trist modul in care multi jurnalisti romani aleg sa isi vinda constiintele. La fel de ingrijoratoare sunt "lucraturile" mogulilor media care dau sarcina ziarelor sa urmeze anumite strategii editoriale, motivate politic.
Nu ma intereseaza deocamdata motivele pentru care Vantu s-a suparat pe Basescu si deci nu vrea sa mai dea bani pentru intretinerea unor ziaristi, care de ani de zile nu stiu decat sa il proslaveasca pe Zeus si sa ii improaste cu noroi pe adversarii lui. Important este ca si acest mare cotidian national este de acum in tabara celor constienti ce inseamna pentru tara inca 5 ani la Cotroceni ai acestui om. Citind insa comentariile cititorilor "Cotidianului" la articolele lui Nistorescu, imi dau seama ce ravagii in mentalitati au facut in toata aceasta perioada articolele lui Tr. Ungureanu, Patrasconiu s.a. Este o ura animalica, irationala, ce nu are nimic cu o politica democratica, o furie ce a fost sadita de ani de zile si care nu poate accepta ca ziarul ce isi alimenta zilnic cititorii cu argumente ale dreptei celei mai conservatoare, sa adopte o alta atitudine. Ei nu mai asteapta acum decat venirea Capitanului pentru a se rafui cu dusmenii de natie si patrie.
Trimiteți un comentariu