miercuri, 12 august 2009

O idioată!

Îmi pare rău, dar sunt cu capsa pusă! După ce Boc este un dobitoc în materie de economie, are şi nişte consilieri, tot unul şi unul: Ionuţ Popescu şi Andreea Vass! Idioata este Andreea Vass, care comite azi un soi de analiză de râsul curului, intitulată pompos "O nouă relaţie între bugetari şi contribuabili". Ideea este simplă, o ştim: avem prea mulţi bugetari, să-i dăm afară! Orice cretin poate da soluţii de genul ăsta!
"Guvernul actual lanseaza, in sfarsit, un apel puternic pentru o noua relatie intre bugetari si contribuabili. Adopta o politica de ajustare tipica mediului de afaceri in conditiile contractiei activitatii economice. Refuza sa mai accepte stufarisul institutional public. Nu mai poate sa tolereze o masinarie guvernamentala complicata, costisitoare si, nu de putine ori, ineficienta. Or, se stie prea bine ca nicio institutie nu se reformeaza singura, din interior."
Să se înţelegem bine! Sunt unul dintre cei care pledează, public, de ani de zile, pentru o restructurare instituţională a statului. Am pledat şi pledez pentru depolitizarea funcţiei publice. Am acuzat toate guvernările pentru că au transformat funcţia publică în recompensă pentru clientela politică. Dar trebuie să înţelegem că statul NU este o afacere, şi nu se conduce ca o corporaţie. Or, tuta asta, şi ca ea sunt mulţi în sferele guvernamentale, nu pot înţelege realitatea decât prin prisma afacerilor. Asta este guvernarea pentru ei: o mare afacere. Şi de aici şi soluţiile tembele: s-a ajustat mediul de afaceri, se ajustează şi statul în aceeaşi măsură.
Nicăieri în lume nu se face această legătură mecanică între stat, care are funcţii mult mai complexe decât o corporaţie, şi al cărui scop final este altul decât profitul, şi mediul de afaceri. Doar la noi apar tot felul de pulifrici cu creierul spălat care cred că pot aplica reţetele din mediul privat în mediul public.
Cheltuirea raţională a banului poate însemna altceva în mediul public, la stat, s-o spunem pe-a dreaptă. Că sunt oameni ajunşi în funcţii de decizie care risipesc pe tot felul de nimicuri aceşti bani, asta ţine de natura umană. Şi în mediul privat, pe vremuri de criză, oameni care au falimentat bănci renumite îşi alocă bonusuri uriaşe, cumpără avioane, fac petreceri extravagante, bagă milioane de dolari în redecorarea birourilor. Dar să nu generalizăm, şi să aruncăm anatema asupra întregului, pentru că părţi ale lui au luat-o razna. Pentru asta sunt sistemele de protecţie, şi în funcţia publică, şi în mediul privat: să-i trimită la plimbare pe cei care fac abuzuri.
Soluţiile propuse pentru cei pe care Boc şi ai lui vor să-i arunce pe drumuri, pentru că guvernanţii nu sunt capabili să genereze politici economice adecvate crizei sunt de tot râsul, şi dovedesc o necunoaştere crasă a realităţii.
"Pentru Romania este foarte bine venit un nou cadru bugetar, prestabilit, in acord cu FMI, pe baza planurilor de personal pregatite pentru mai multi ani ani, care sa integreze planuri anuale de actiune si evaluare a performantelor activitatii administrative. Aceste rapoarte ar trebui puse la dispozitia publicului larg, pe internet. Iesirea din criza este centrata pe resursa umana si pe investitii, iar in acest sens ne putem orienta spre:
- Facilitati consistente pentru stimularea formarii profesionale continue, a mobilitatii teritoriale si a reconversiei profesionale.
- Un sistem flexibil de angajare care sa permita reinsertia somerilor in piata fortei de munca chiar si cu un sfert sau jumatate de norma.
- Un sistem de rotatie a personalului intre departamente si institutii publice cu scopul cresterii gradului lor de pregatire, a transparentei, a conlucrarii interinstitutionale, a capacitatii de adaptare la nou.
- Mai mult decat atat, ar fi binevenit un schimb de personal intre institutiile europene de profil care ar putea imbunatati calitatea muncii efective, retelele de cooperare si de control."
S-o luăm metodic: a aflat madam Vass că ieri şi azi poliţiştii detaşaţi, în principal, au protestat pentru că nu li se plătesc compensaţiile pentru chirii? Şi atunci, de unde mobilitate, când funcţionarul public, mutat de colo-colo, în numele "mobilităţii", nu are unde locui? În Franţa, pentru asta statul are circa 350.000 de locuinţe de serviciu. Cu chirii simbolice! Când statul român o să facă la fel, abia atunci să vorbească madam Vass de mobilitate!
Restul sânt vorbe goale: reconversie, reinserţie pe piaţa muncii, etc, etc, etc. Teorie ştim toţi. Cu practica e mai greu. Şi bani de unde, pentru formare profesională, când îi trimit pe bugetari în concediu silnic fără plată? Ca să nu mai vorbim de ideea "rotaţiei cadrelor"!
Şi încă ceva: tot aud că sistemul de beneficii sociale e alambicat, că există peste 200 de instrumente interventioniste, că ele trebuie reduse. Problema este alta: sunt multe, pentru că situaţiile care cer intervenţia statului sunt extrem de diverse. Şi nici nu consumă prea multe resurse. Dar se doreşte şi tăierea lor. Pe cei ca madam Vass aş vrea să-i văd la mâna statului, şi să-i râdă unul mai liberal ca ea în nas: "n-ai zis mata că e prea multă asistenţă socială? Ia de crapă!"
Rezumând, noua relaţie între bugetari şi contribuabili nu este nici nouă, nici originală. Este ceea ce dă identitate naţuională românului: "să moară şi capra vecinului!" Dă afară sectorul privat, să dea afară în aceeaşi proporţie şi sistemul public. Şi după? Dumnezeu cu mila!
PS: mie îmi plac blondele!

8 comentarii:

Anonim spunea...

si ca o completare a mentalitatilor tembele, astazi unul la antena 3 era revoltat ca bugetarii au de gand sa prtesteze si ca vezi doamne de ce nu iau exemplul concediatilor din privat care in loc sa protesteze isi cauta loc de munca.deci in mentalitatea astora dreptul de a protesta nu ar trb sa existe si confunda mediul privat cu administratia publica.ati avea o surpriza sa vedeti cum isi dau cu parerea privatii despre stat, cand stiinta administratiei publice este una cu ttul diferita si de o mie de ori mai complexa

Anonim spunea...

Nu sunt deloc de acord cu tine. Textul doamnei Andreea Vass este bine scris. Sta permanent cu un ochi si pe ce se intampla in lume si. Mai stiu si ca a avut o atitudine ferma fata de politizarea deconcentratelor, cand nimeni, absolut nimeni nu a sustinut-o, ci si-a luat bobarnace de la partid:

http://www.andreeavass.ro/blog/2009/04/ordon-deconcentrate-politizate/

Nu fi incorect, caci sunt tare putini oamenii care chiar merita sustinuti. Asta o spun in conditiile in care nu sunt pdlist si nu votez cu Basescu. Dar fata asta e departe de a fi idioata. urmareste-i blogul.

Anonim spunea...

ahhhh, ce nasoleala de argumente ai, constantine, de data asta.

asa stiu romanii sa discute: ala-i idiot, aia-i handicapata, aia-i urata, ala-i prost...?

stanga este mult mai civilizata.

Constantin Gheorghe spunea...

Când eşti consilierul economic al primului ministru şi tot ce poţi este compunerea asta demnă de referate.ro, eşti idiot! Punct! De ce argumente ar mai fi nevoie? Ce rezolvă bla-blaul ăla pe care îl tot citesc şi aud de vreo 20 de ani? O fi stânga civilizată, dar are şi civilizaţia limitele ei! Ei bine, în ceea ce mă priveşte, am ajuns la limită. De aproape un an guvernul lu' Peşte nu produce decât referate! Şi falimente! Gata, ajunge! dacă doar atât poate, să plece!

Anonim spunea...

Textul consilierei Vass chiar e de referate.ro sau de compunere scolara. O adunatura de clisee prapadite.
A se vedea la http://portalmfp.mfinante.ro/wps/portal/!ut/p/.cmd/cs/.ce/7_0_A/.s/7_0_2BV9/_s.7_0_A/7_0_2BV9;jsessionid=00003DzaBizc2YVz7FnsJ0NJb0N:10h8u03pu in partea de jos a paginii la "executii bugetare" care e situatia de fapt. Tupeul celor care ne conduc si ne cred tampiti a intrecut orice limita.
Deci, limbajul folosit in aceasta postare nu mi se pare nefiresc fata de neroziile comentate.

Desmond spunea...

Tanti asta e aia care pe blog la d-sa face parlamentul de cacao la sectiunea functionalitate (ca nu e performant si etc.) dupa care da premiu: cine face o chestie buna si shugubeatza pentru anti-criza ia o cina cu dumneaei si un proiect de HG cu respectiva masura ca bonus....pai cam asa se intelege mecanismul legiferarii prin Ro. Hai ca fac eu un HG un OUG, mai o asumare mica, mai o testare la botul k-lului. A, si mai are si o divizie de follow-up, intra pe commenturi cu encomiasme de genul "ai vazut ce bine le-a zis-o...cred ca era tare suparata"... "daca faci tu o simulare pe masura x, ca vorbesc eu sa o bage in sedinta de guvern"....sau cam pe acolo. Brrrr. Oamenii astia inca nu constientizeaza ca nu avem nevoie de o smucitura violenta ci de o tractiune de lunga durata. Chestie de adecvare, cum ar zice Plesu.

Anonim spunea...

Sunt de acord. Chiar ca este idioata.
Are o idee fixa (neoliberalismul economic) de care nu se poate desparti nici chiar atunci cand toata lumea cu ceva neuroni functionali si lecturi de specialitate o face.
Criza a developat imbecilitatea dogmei neoliberale, dar nu-i doboara si pe idiotii din politica romaneasca.
Aveti dreptate!

casandra

Anonim spunea...

Orice puteti spune despre Vass, numa' ca-i idioata nu. Puteti sa nu fiti de acord cu ce spune, desi nu am gasit aici nici un argument serios impotriva, dar sa spui ca-i proasta mi se pare aiuritor, cum ar spune don Plesu.
Haios mi s-a parut ca ideea concursului de criza i-a fost copiat la scurt timp de multimilionarul Patriciu pe blogul sau, iar Realitatea s-a gandit si ea sa propuna o adresa de e-mail unde sa trimita telespectatorii idei anticriza.
Baieti, mai usor cu misoginismul. Aruncati o prvire atenta pe idiotii adevarati ai Romaniei: Geoana, Tariceanu, Antonescu, Basescu, Oprescu, Iliescu, Vanghelie etc. si romanii care voteaza cu ei. Brrrr!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...