luni, 31 august 2009

Împrumutul de solidaritate

Continuă nebunia "concediului fără plată". Ca atare, reiterez propunerea mea: aceea ca statul să lanseze un "împrumut de solidaritate", care să însemne reducerea, timp de un an şi jumătate, a salariilor tuturor bugetarilor, cu circa 10% pe lună. În schimbul banilor lor, bugetarii vor primi bonuri de tezaur, garantate de stat, care vor putea fi tranzacţionate doar după trei ani de la încetarea perioadei de valabilitate a împrumutului. Dacă şi alţi cetăţeni vor să economisească, să fie liberi să cumpere astfel de bonuri de tezaur, în aceleaşi condiţii, cu o dobândă simbolică.
Altminteri, să tai arbitrar salariile unor oameni mi se pare un abuz şi un act nedemocratic. Şi nu pot fi de acord cu aşa ceva. Dar o astfel de formă de amânare a plăţilor, în numele solidarităţii, ar putea fi acceptată mai uşor de cetăţeni. Şi cred că la sfârşitul anului viitor, la începutul anului 2011 se va reveni la creştere economică. Mai mult, astfel statul va avea fonduri suplimentare, cu costuri practic zero, pentru investiţii în infrastructuri. Ar fi şi o măsură deflaţionistă, pentru că reducerea puterii de cumpărare va obliga la o reducere a preţurilor de consum.
Cine are opinii despre această propunere, este invitat să şi le exprime.

7 comentarii:

Béranger spunea...

A tăia arbitrar din salariile oamenilor, ori a-i trimite în concediu fără plată forţat este la fel de abuziv ca şi împrumutul de solidaritate sugerat.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Propunerea mea este ca gastile astea infipte la putere parca pentru totdeauna sa fure mai putin spre deloc si se vor gasi bani si pentru bugetari. Sa se confiste averile realizate fraudulos, pe spinarea romanilor care s-au sacrificat in frig si foame inainte de '89 si pe spinarea banului public de dupa'89. Nu am nimic (ar fi culmea, tocmai eu) cu intreprinzatorii onesti dar m-am saturat de imbogatitii acestia, obraznici, din bani publici care vin sa ne dea sfaturi si, mai rau, s-au pripasit prin Parlament si Guvern. Cat despre solidaritate, suna frumos, dar trebuie sa inceapa cu cele 2 masuri propuse de mine si mai vedem daca mai este nevoie de bonurile de tezaur.
Concediul fortat de 10 zile nu se va aplica, cel putin pana la alegeri! Dupa aceea, potopul!

Anonim spunea...

Cum sa accepte majordomii capitalului, aflati prin guvernele lumii, asa idee? De ce sa plateasca si dobanzi la asa o chestiune, cum propuneti dumneavoastra, cand banii-i pot obtine gratis, doar cu ceva siluire in plus?
Si de ce sa nu profite de criza pentru a reduce salariile de acum, in folosul profitului de maine? Doar de globalizare au profitat in acest sens, nu? In ultimele doua decenii, ponderea salariilor in PIB-ul statelor dezvoltate a scazut cu 10 puncte procentuale. Sa mai scada! Sa scada si ponderea bugetului public in PIB! Cui i-ar fi de trebuinta sanatate publica, educatie publica, alte servicii publice? Sa fie toate private, privatizate...Sa ne intoarcem in evul mediu, nu-i asa?!


casandra

Darius cel Tulbure spunea...

Nu comentez măsurile "anti-criză" luate de guvernul de faţă, însă aş vrea să spun un lucru: în România salariul mediu din mediul privat este mai mic decât salariul mediu din mediul de stat. Ceea ce este o aberaţie. Semn al unui stat supradimensionat (oferind o grămadă de servicii inutile, ineficiente dar obligatorii), nesuportabil de către economia reală. Şi media nu e dată de bieţii conţopişti/funcţionari, ci probabil de salariile care se dau funcţiilor de conducere.

De ce naiba trebuie să aibă un director de-nu-ştiu-ce instituţie de stat un salariu mai mare decât un director de bancă? De ce trebuie ca Teatrul de Stat Oradea să aibă mai mulţi oameni în funcţii de conducere decât o companie naţională? De ce a trebuit ani la rândul să am un salariu mai mic decât o femeie de serviciu la Poliţie? (foarte bine că are săraca, bine ar fi ca economia românească să-şi permită să-i ofere 3000 de lei, nu 1500, dar deocamdată nu se poate!)

Pentru ce mă stresez ca să plătesc impozite? Ca statul să-i redistribuie ampulea, de cele mai multe ori pe salariile supradimensionate ale unor piloşi şi beşinoşi? Măcar dacă dascălii şi medicii ar avea salarii super, dar chiar ăia nu au!

Poate vei zice că nu gândesc bine, că văd statul ca un inamic care trebuie păcălit. Poate. Dar până nu scăpăm de senzaţia de jaf pe faţă, nimic nu va merge bine în ţara asta. Şi da, majoritatea firmelor se vor afla în zona gri.

Anonim spunea...

Solidaritate? Intre romani?
Oho!
Si apoi sunteti si nedrept fata de pensionari, pentru ca ei ar da primii dovada suprema de "solidaritate" si si-ar amana oricand 10% din consum pentru 1,5 + alti 3 ani!
Este evident ca renuntarea la consum nu foloseste oamenilor, ci profitorilor statului.
In esenta, D-vs. aveti dreptate cand cautati solutii pentru oameni, dar gresiti cand presupuneti ca la fel face si statul.
Oameni cu suflet ca al D-vs. ar trebui sa conduca tara. Insa romanii, solidari, n-ar vota asa oameni.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Multumesc, mi-ati inspirat editorialul de azi din "Tricolorul"!

geomarz spunea...

Propunerea mea obişnuită era următoarea: Să-i spînzurăm la răscrice de drumuri pe primii 5 000 din vîrful piramidei. Nu este nevoie să spun că nu m-a ascultat nimeni...
Acum propun altceva. Tot legat de coi 5 000.
Să nu li se plătească 5 zile lunar vreo 6 luni de acu' încolo... Pun capul jos că s-ar redresa întreaga economie...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...