miercuri, 26 august 2009

Edward Kennedy

A încetat din viaţă senatorul Edward Kennedy, figură ilustră a vieţii politice americane, membru de frunte al Partidului Democrat şi o personalitate controversată, cu bune şi rele. A luptat, în ultimul an, cu un cancer. Asta nu l-a împiedicat să contribuie la campania electorală a lui Barack Obama, rostind un discurs electrizant la Convenţia de la Denver, din august anul trecut.
Este ultimul dintre cei patru fraţi Kennedy care părăseşte această lume. Primul dintre ei, Joseph P. Kennedy Jr, a murit într-o bizară şi extrem de riscantă misiune de bombardament, în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un bombardier teleghidat, umplut până la refuz cu explozibili. JFK şi Robert au murit asasinaţi. Şi el a trecut în viaţa sa pe lângă moarte, nu o dată.
Deşi dintr-o familie înstărită(cum a făcut averea tatăl lor nu pare să aibă prea mare importanţă pentru americani), a făcut politică în Partidul Democrat, despre care e greu de spus că ar fi de stânga după criteriile europene, dar este un partid liberal, cu puternice preocupări sociale, mai degrabă etatist, în sens american. După moartea fraţilor săi părea destinat să devină, la un moment dat, preşedinte al SUA, şi poate că aşa ar fi fost, dacă nu intervenea incidentul din 18 iulie 1969, când, după o petrecere pe Chappaquiddick Island, a făcut un accident de maşină, în care a murit o tânără. El a raportat accidentul după 10 ore de la producerea lui. Şi-a salvat cu greu cariera politică după acest eveniment nefericit şi încă neexplicat pe de-a-ntregul.
S-a concentrat pe activitatea din Senat, şi este la originea unor legi importante, cu impact asupra vieţii politice(finanţarea partidelor politice), sociale(educaţie, sănătate) şi economice(creşterea salariului minim la nivel federal).
Viaţa lui a avut şi bune, şi rele. Dar nimeni nu poate spune că nu a lăsat ceva în urma lui, ca om politic. Şi merită salutată consecvenţa cu care a servit atât partidul din care a făcut parte, cât şi, sau mai ales, interesul public. Va rămâne în amintirea americanilor pentru tot ceea ce a făcut în calitate de ales al poporului. Ceea ce nu-i deloc puţin lucru. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...