marți, 11 august 2009

Ce pun nemţii în capitalism?

Anul trecut, când preţul barilului de petrol ajungea pe la 147 de dolari barilul, cea mai scumpă benzină din România se vindea la pompă cu 4,43 lei litrul. Acum, când petrolul costă undeva sub 70 de dolari pe baril, preţul la pompă este apropape identic cu acela din iulie 2008. Asta în timp ce în Germania, spre exemplu, preţul benzinei a scăzut, în termeni reali, cu 26,3% faţă de iulie 2008. De ce la ei se poate, şi la noi, nu? De ce în Germania preţurile au scăzut cu 0,5% pe an, în timp ce la noi au crescut cu aproape 6%? Ce dracu' pun ăia în capitalism, de funcţionează?

6 comentarii:

Cristian Banu spunea...

De pus, nu pun nimic. Problema este că, din preţul benzinei, costul petrolului reprezintă doar o mică parte (cred că 30, maxim 40%). Restul sunt taxe şi accize. Dacă luăm în considerare devalorizarea monedei naţionale şi creşterea accizelor...

De asemenea, profiturile fabuloase ale companiilor petroliere se datorează comerţului cu petrol (extragere şi vânzare), nu din comercializarea produselor derivate. Spre exemplificare, a se compara profitul Mol cu cel al Petrom.

În ceea ce priveşte preţurile, şi aici este o componentă explicabilă: inflaţia noastră este mult mai mare decât a lor. Pe lângă asta mai intervine şi factorul curs valutar.

Desigur că, şi într-un caz, şi în celălalt, există şi elemente de nesimţire, dar procentual este scăzut şi oarecum explicabil prin diferenţa de ani de vechime a capitalismului.

pacos spunea...

La ei functioneaza foarte bine institutia aceea care la noi se cheama "consiliul concurentei"

Lulutza spunea...

Rigoare (nemteasca), etica (protestanta), responsabilitate (sociala), bun simt (elementar)... :D

Anonim spunea...

Preturile au scazut si in SUA si Canada, si probabil si in alte tari. Pretul unui litru de regular in Toronto este acum in jur de $0.95 fate de $1,40, inainte de criza. Problema cu preturile in Canada de exemplu este diferita fata de Romania in sensul ca ele nu scad imediat dupa o scadere a preturilor la burse. Si nici nu prea se stie daca scad proportional cu scaderea la burse. Consumatorii se simt "suntati", dar nu ne asteptam la o revolutie pe tema asta...

adc spunea...

Cred că bagă ce scoatem noi: bunul simţ...

geomarz spunea...

De acord cu adc. Politicienii lor NU sunt hahalerele noastre, ma rog,ale mele n-s, ca n-am votat pe nimeni.