joi, 27 august 2009

Capitalistul pulii

Mă enervează tot mai tare Dinu Patriciu, cu "soluţiile" lui pentru ieşirea din criză. Nimic din trecutul lui nu-l îndreptăţeşte să dea sfaturi economice. Şi-a făcut averea din corupţie, spoliind statul. A cumpărat pe nimic o inteprindere publică, construită cu bani publici şi dusă spre un fals faliment de o gestiune frauduloasă, din păcate tot publică, ea, gestiunea. De fapt, cred, fără a avea dovezi solide(din păcate!) că Patriciu a fost doar un paravan, un om de paie, pentru cercuri de interese, autohtone şi străine. A cumpărat la ordin, a vândut la ordin. S-a ales şi el cu ceva bani, oricum mai puţini decât credem noi şi spune el. Altminteri rămânea un arhitect de doi bani, care proiecta în cel mai fericit caz bude pentru vreun zgârie nori de toată jena.
Şi-a făcut banii pe spinarea statului, un stat căruia acum îi vrea pielea, pe motiv că are prea mulţi bugetari. Drept pentru care vrea să dea afară 600.000 dintre ei. Atenţie: nu funcţionari publici, ci bugetari, adică medici, profesori, poliţişti, etc. Bun, poate am avea funcţionari în exces. Deşi sincer nu cred asta. Ce nu înţelege nimeni este faptul că birocraţia nu poate fi automatizată. Un calculator nu poate decide în locul unui funcţionar public. Oricâte calculatoare am avea în administraţie, dacă în spatele lor nu sunt oameni competenţi, n-am făcut nimic. Calculatorul este un mediu de stocare şi de prelucrare a informaţiilor şi eventual un soi de poştaş. Dar nimic mai mult.
Această viziune tembelă prin simplismul ei spune multe despre starea gândirii economice româneşti, despre criza liberalismului economic autohton, care este reprezentat de dobitoci precum Patriciu, şi despre capacităţile intelectuale ale capitaliştilor români.
Eşecul României este eşecul pieţei, lăsată de capul ei. Este eşecul anarhiei economice. Nu am vrut să facem o tranziţie cu cap şi coadă, o restructurare raţională a aparatului productiv al ţării. Nu, am lăsat piaţa să decidă. Şi ea a decis că România trebuie să fie doar o piaţă de consum, care trebuie să-şi scoată la mezat resursele, pentru a-şi plăti consumul. Acum nu mai avem ce dracu vinde, aşa că a venit momentul distrugerii statului, reducerii sale la unica dimensiune represivă, adică să-i ţină departe de bogaţi pe săracii României. Atât! În rest, cine a furat când se putea, trăieşte, cine nu, crapă, sau pleacă unde vede cu ochii! Mişto viziune liberală! Să trăiţi bine!
PS: în instituţiile statului sunt oameni care câştigă lunar cam cât costă un singur trabuc de-al lui Patriciu. Şi uite cum iese la iveală minciuna salariilor exorbitante de la stat: cel mai mare salariu al unui bugetar, la ORNIS(ăia cu registrul secretelor de stat şi al informaţiilor clasificate) e de vreo 3.500 de euro. Ce ne prezentau demagogii pe la televiziuni erau salarii ale unora din regii ale statului, care se întreţin din banii lor, au profit, nu iau bani de la contribuabili. Iar cel mai mic salariu al bugetarilor e de vreo 140 de euro.
PPS: spuneam mai sus că nu cred că avem bugetari şi funcţionari publici în exces. Iată că vine un consultant străin şi confirmă ceea ce spuneam eu: "Principalele probleme ale României în sectorul bugetar nu sunt reprezentate de numărul personalului angajat în acesta, fiind aici la media europeană, ci eficienţa scăzută a acestuia, ponderea ridicată în totalul forţei de muncă ca urmare a ratei mici de activitate în rândul celorlalţi angajaţi, afirmă un raport dat joi publicităţii de către consultantul A.T. Kearney." De fapt, munca la negru ne strică statistica, în principal, şi faptul că agricultorii nu intră în statistici. Şi concluzionează: "Reducerile numerice pot duce la înrăutăţirea calităţii serviciilor în perioada crizei."

6 comentarii:

Béranger spunea...

Co-rect!

Anonim spunea...

Numarul bugetarilor? Eficienta si competenta lor? Vai, parca vorbiti despre sexul ingerilor...
Poate coborati totusi din turnul de fildes si constientizati situatia economica in care ne aflam.
Daca se pastreaza tendintele actuale, tare ma tem ca nu vor trece 2 ani si vom ajunge sa vedem ce bine ne descurcam si fara acei 600.000 bugetari.
Singura probleme reala este ce vor face acesti 600.000 cu viata lor.
Pentru ca nu-i pregateste nimeni pentru realitatea care-i asteapta.

Desmond spunea...

Daca e el un asa de mare capitalist de ce nu se relocheaza in Liechetstein sau Brabados cu totul, nu numai cand e ziua de proces.

Béranger spunea...

Cum, îngerii au sex? Au şi viaţă sexuală? Se şi cacă? Chiar şi Arhanghelul Dinu?

Fluieratorul spunea...

Da' ce vrea Patriciu, se pregateste pentru politica? Nu-i mai calificat decit pentru afaceri, fara "papusar".

N. Raducanu spunea...

Mi-a placut mult articolul. L-as fi trimis si fiicelor mele peste ocean, dar ma jeneaza titlul. Ce ar zice ele : a innebunit sau s-a ramolit tata?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...