Unul dintre "orfanii" de la "Cotidianul", Mihai Neamţu, şi-a găsit refugiul la HotNews, care devine un soi de azil de noapte al pupincuriştilor băsescieni. Şi, drept mulţumire, comite azi un articol în care veştejeşte cu mânie portocalie "fanatismul şi băsescofobia" din presa românească. Interesant este că despărţirea de "Cotidianul" s-a produs cu hăulituri, ceea ce face parte din cultura "instituţională" a ziarului. Răzvan Vintilescu n-a fost deloc tandru cu fostul lui coleg la despărţire: "e mai uşor să mănânci rahat decât să îl produci".
Nu ştiu foarte bine cine este individul şi ce face el, când nu pupă curul Băsescului. Din ce zic unii sau alţii, s-ar părea că numai prost nu e. Dar acum ştie şi să producă rahat, nu doar să mănânce.
Ce-i amuzant în toată producţia domnului cu pricina este faptul că, practic, comite toate păcatele pe care le reproşează "adversarilor" lui Băsescu.
Deci teza: " Dar criticii sai de profesie(ai lui Băsescu, n.m.) nu ajung niciodata la fondul problemei, fiind lipsiti de buna credinta in demersul lor mai curand destructiv, decat critic. Campionii retoricii apocaliptice se considera scutiti de raspunsul la aceste intrebari: „de ce?”, „cum se explica popularitatea sa?”, „cu care argumente?”, „in locul cui?”
Să vedem cât de multă bună credinţă este în demersul critic al domnului Neamţu: "Pentru detractorii de profesie, fidelitatea fata de proiectul politic coordonat de Traian Basescu se naste dintr-un gest impur si o logica oarba. Diferiti intelectuali publici sunt acuzati de oportunism, perfidie sau, in cel mai bun caz, naivitate, doar pentru ca nu si-au descarcat munitia letala impotriva actualului presedinte.
Ciutacu, Badea, Nistorescu, Rosca-Stanescu, Ciuvica sau doamna Firea? Acestea ar fi spiritele fine si elevate ale natiunii romane, condeie scolite in cultura discernamantului si arta libertatii de expresie. In schimb, Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici, Vladimir Tismaneanu sau Mircea Mihaies?! Ei sunt, pesemne, doar niste marginiti in gandire, suspecti de fronda patimasa si discernamant carent."
Să scoatem din discuţie atacul la persoană, deşi, din partea unui spirit elevat, elită ieşită din coasta lui Liiceanu şi Mihăieş, te-ai fi aşteptat la mai mult. Dar să mă ierte Cel de Sus: care e programul ăla al lui Băsescu, de care sunt ataşaţi sus numiţii portocalii? Sinecura de partid şi de stat?
" Profitand de bunul-simt si timiditatea ziaristilor care inca mai vorbesc din convingere, coalitia care a complotat suspendarea lui Traian Basescu in luna aprilie 2007 se regrupeaza furibund, imbatata de miasmele urii si utilizand deficitul de rusine al unei intregi secte de „analisti politici.” Vituperatia celor din urma se combina cu pesimismul prognozelor economice si starea de fireasca neliniste a populatiei. De ce nu s-ar inventa atunci un tap ispasitor in dealul Cotroceni?"
Bun-simţ, timiditate la jurnaliştii portocalii? Ăsta pe ce lume trăieşte? Nu citeşte ce scriu cei de HotNews? Nu citeşte ce scriu ăia de la Evz? De la România Liberă? Timizi, băieţii?
Acum vine partea frumoasă: omul nostru ne pune, pe noi, criticii lui Băsescu, pe căprării, ne face portretul robot:
1. "Zona de prim plan grupeaza persoane care fie au dosare la DNA, fie sunt in legatura cu cercurile „baietilor destepti” ai tranzitiei: de la politicieni care nu-si vor pierdute privilegiile nemeritate (case de protocol, afaceri cu statul, pensii astronomice, luxul unui statut parlamentar fara a fi castigatori de circumscriptie electorala) sau fosti securisti ori ex-nomenclaturisti iritati de condamnarea comunismului si loviti de decizia mutarii dosarelor catre CNSAS, trecand prin categoria istetilor care au dat mari lovituri in industria energetica si minoritatea celor rasfatati cu enorme finantari de stat in educatia universitara, pentru a ajunge la ziaristii specializati in sifonari bugetare pe tronsonul mass-media / sponsorizare / buget public si retur."
Să înţeleg că Ridzi, Udrea, Blaga, Berceanu, Muscă, şi lista e lungă, sunt criticii lui Băsescu, interesaţi să i-o tragă pe unde-l prind? Sau Silvian Ionescu?
2. "Partitura este preluata apoi de etajul secund, compus din oameni nelipsiti cu totul de agerime, umor sau chiar verb literar. Talentul lor principal este, totusi, maimutareala repetitiva si fixatia maniacala pe trasaturile unui singur personaj. Spuneti-i „Giga Contra”, cu sau fara laptop. Fara sa paraziteze o biografie publica, el n-are alt scop in viata. Este cazul gazetarilor prostituati, al forumistilor platiti la comanda, dar si al unor intelectuali cu agenda culturala inconsistenta, epuizati in gesticulatia televizuala si fara un proiect academic de profunzime si durata. Speculatiile conspiratiste si eternele schite de portret psihologic in jurul personajului Traian Basescu devin atunci pretextul ideal pentru amanarea confruntarii cu propriul lor vid profesional. "
Dar nu putem vorbi, noi, criticii lui Băsescu, exact în aceeaşi termeni despre oameni precum Avramescu, Preda, Lăzăroiu, Neamţu, Baconsky?
3. "In fine, exista si consumatorul de duzina al basescofobiei distilate in laboratoarele „de elita” ale presei-tonomat. Sunt exploatate aici instinctele resentimentare ale multimii aflate la ananghie. Cati isi vor aminti de barna din propriul ochi atunci cand paiul aproapelui e la indemana? Cand ti-e foarte greu sau te compatimesti peste masura, cauti explicatii simple. Pentru gunoaiele din Berceni sau gropile din Muntii Trascaului, inundatiile din Moldova, mizeria din fata blocului ori violenta din scoli, „omul revoltat” al cartierelor noastre cauta o mutra de vinovat. Indignarea nu cere explicatii, ci doar tapi ispasitori. Comentatorii de la „Antena 3” vor sari atunci in ajutor, explicand faptul ca presedintele Romaniei are o legatura si o raspundere directa cu tot ce inseamna „raul, ramul.”
Cu alte cuvinte, doar frustraţii şi imbecilii pot fi anti-Băsescu. Leagăne-te tu, Neamţule, cu ideea asta! Să vezi ce-o să fie la vot! Şi să vezi care au să fie proştii care vor vota împotriva lui Băsescu: clasa de mijloc, cea care a luat-o cel mai tare peste bot, "graţie" conducerii înţelepte a Marelui Cârmaci(sau Cârpaci, că nu mi-e foarte clar?!)
Cei care, după 1989 au avut îndrăzneala să fie consecvenţi în convingerile lor de stânga(fără să lui se poată reproşa nimic altceva!) erau făcuţi "boi" de elitiştii noştri dragi. Uite că boi pot fi şi elitiştii care-l pupă în cur pe Băsescu. Sic transit...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu