joi, 20 august 2009

Culmea capitalismului!

Externalizarea crimei din raţiuni de stat este, indiferent de unde ai privi lucrurile, o culme a capitalismului. Cu alte cuvinte, eu, statul "X", consider că un individ, prin ceea ce face, aduce grave atingeri interesului naţional. Şi atunci decid, în condiţiile legii(ei bine, da, în condiţiile legii, chiar dacă legea aia nu va fi publicată în vecii vecilor în Monitorul Oficial!), altminteri e belea, eliminarea pericolului. Asta însemnând orice: de la răpirea individului, aflat pe teritoriul altei ţări, şi aducerea lui în faţa justiţiei naţionale(vezi Israelul în cazul criminalilor de război nazişti şi în cazul teroriştilor arabi, SUA în cazul lui Fidel Castro, printre altele), până la lichidarea lui fizică.
Serviciile secrete ale statului respectiv sunt însărcinate cu executarea acestor misiuni murdare. Doar că abuzul în materie a dus la apariţia unei legislaţii restrictive în ceea ce priveşte "crimele în interesul statului". Şi atunci, ce şi-au zis băieţii? Hai să externalizăm afacerea. Recent, NYTimes a dezvăluit o astfel de coţcărie între CIA şi celebra firmă de mercenari Blackwater. În teorie cei de la Blackwater urmau să-i înveţe meserie pe băieţii de la CIA, care, nu-i aşa, ei nu ştiu să ucidă decât pe calculator, cu şobolanul! Nu vi se pare că în logica asta ne putem aştepta la orice? Mişto capitalismul ăsta, nu?

6 comentarii:

tony spunea...

Am inceput sa citesc si eu o carte de Steve Fainaru exact pe subiectul mercenarilor din Irak.

Karakas spunea...

Ma uitam pe BBC la o emisiune despre Afganistan, si operatiunile militare SUA pentru a ii lichida nu doar pe talibani, ci si pe crescatori de maci, care ar fi persoane cu bani si influenta in mediul taliban. Ce profesii incomode urmeaza la rind pentru exterminare?

RedPeliKan spunea...

Mai ramane sa se tranzactioneze la Bursa actiunile companiei Blackwater si circul va fi total.

Desmond spunea...

Mazeta aia de la NYT da in aia fara discernamant si fara o umbra de ratiune logica in unele cazuri, lund de bune ceea ce primeste si el de la noii veniti la oala puterii. Pana acuma am citit ca Porter Goss (totusi doctor in elina) a protejat retele de prostitutie, Blackater promova pedofilia, Foggo construia inchisori clandestine pe strazi aglomerate si-i dadea medalii la amanta proprie, prietenii lui erau aia pe care i-a cunoscut in trampolina hondurana in 80, e mana in mana cu Tadiran dar si intr-o retea de global-spy samd. Toate pentru a duce mai departe lozinca "Bush crime family indicted!" O fi bine? treaba lor.
Irakienii insa vad ca se descurca mult mai bine fara Blackwateri si americani, cu 96 de morti si 700 de raniti intr-o singura zi.

Constantin Gheorghe spunea...

Desmond, irakienii abia aşteaptă să plece americanii, să pună şi ei de-un caft ca la mama lui!

geomarz spunea...

Am văzut un reortaj cu o jurnalistă franţuzoaică care spune că în Irak şi Afganistan coloanele militare emericane au scris pe coada lor în AMERICANESTE "este interzisă depăşirea pe dreapta sau pe stînga". Ca urmare oricine-i depăşeşte, pe drepata sau pe stînga încasează nişte plumbi în bot...
Ceea ce se si întîmplă în mod frecvent.
Citeam în Sven Hassel despre un personaj, cam tîmpiţel el, dar extrem de puternic, Micuţul. Într-o povestioară, Micuţul îl sugrumă pe unul. "Ce mama mă-si nu vorbeşte şi ăsta germană ca tot omul !!!"
Cred că americanii l-au luat pr Micuţul de model...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...