vineri, 21 august 2009

Traian Băsescu pe rotisor

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când privesc maşina de tocat Băsescul, cred sincer că şansele Iubitului Conducător de a mai pupa un mandat la Cotroceni se apropie de zero. Şi ăla barat! Aşa se întâmplă când îşi dau mâna know-how ul american în materie de campanie electorală negativă(nu murdară, să ne înţelegem bine!) cu nesimţirea tipic românească. Am aşa o bănuială că abia anul ăsta consultanţii americani îşi vor câştiga pe merit banii.
Traian Băsescu este acum pe rotisor. Cum n-a fost niciodată în întreaga lui carieră de politician. Mai mult, cred că acum este mai urât decât era Adrian Năstase în 2004, şi ura este naturală, nu indusă, ca în cazul fostului premier. La Năstase faptele erau bănuite, şi pe aceste bănuieli se broda o întregă poveste, amplificată de mediile de informare. Timp de cinci ani niciuna dintre enormităţile spuse despre Năstase nu s-a dovedit adevărată. În ceea ce-l priveşte pe Băsescu, faptele sunt cât se poate de concrete şi de reale, dovedite. Şi el, şi oamenii din jurul lui au fost prinşi cu raţa'n gură, în flagrant. Nu mai e loc de întors, c'o fi, c'o păţi!
Şi mai am o presimţire: povestea cu fratele său, Mircea, vârât în firma de intermedieri pentru afaceri cu armament, e doar un (bun) început pentru o serie de scandaluri cu repetiţie, care au în comun corupţia. Va fi un crescendo, bine dozat, se va lăsa timp ca oamenilor să li se fixeze bine în memorie, prin repetiţie, fiecare caz, fiecare detaliu, fiecare nume. Va fi o lucrătură de profesionişti, ca să fim clari. Şi nu ştiu dacă Lăzăroiu şi compania vor reuşi să contracareze această avalanşă de atacuri.
Băsescu a fost până acum permanent în ofensivă, mai ales în 2004. Atunci Adrian Năstase era în defensivă, postură care nu i-a convenit prea mult. Acum Traian Băsescu a intrat în defensivă, şi este o tactică pe care nu o stăpâneşte. Problema este că nu mai are timp să-şi construiască o strategie câştigătoare, plecând de la starea de defensivă. Ce i-ar mai rămâne de făcut? Să-şi aresteze contracandidaţii? Îi victimizează! Să le însceneze dosare de corupţie la DNA? Prea târziu, şi prea grosier. În rest, greu de ştiut ce-ar mai putea face, spectaculos, pentru a prelua conducerea ostilităţilor. Cu atât mai mult cu cât bilanţul mandatului său nu pledează în favoarea sa, dimpotrivă!
Cred că cea mai inteligentă decizie, care i-ar permite să rămână pe scena politică(dacă are, totuşi, ceva de propus naţiunii ăsteia) ar fi să nu mai candideze. Dar nu-l cred în stare de un astfel de gest, pentru că nu este pregătit să urce Golgota pe care a urcat-o şi o urcă încă Adrian Năstase. Ca o paranteză: o ironie a sorţii face ca destinul politic al celor doi să se împletească într-un mod în care nici unul dintre ei nu şi-a dorit şi nici imaginat!
Cum spuneam, Traian Băsescu e pe rotisor, şi ăsta e doar începutul. Sfârşitul nu are cum fi unul fericit...
PS: interesantă şi postarea asta a fostului premier Adrian Năstase

3 comentarii:

parvan spunea...

cred ca valorizezi prea mult "sfaturile americanilor" ... si uiti sa te uiti cine a ramas pe langa pasescu si cum se comporta ei cand isi dau seama ca-s vulnerabili.

Ela Roseni spunea...

Cred că am luat o decizie bună:
http://elaroseni.blogspot.com/2009/08/blog-de-oro.html

Desmond spunea...

Da, era foarte surprins ca primele pagini constitutive ale firmei lui fraxu au fost schimbate. Sa zica mersi, ca daca-l prindea presa intr-o firma cu acronimul EADS era si mai misto de comentat. Iar vulnerabilitatile si le-a creat cu mana lui si a apropiatilor. Daca fraxu avea ceva IQ la baza creierului nu s-ar fi bagat in absolut nici o firma anul asta. Asa cum corul de sufragete trebuia sa se tina deoparte de demnitati. Insa lacomia, prostia si infatuarea bat orice strategie.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...