Luni a apărut în "Monitorul Oficial" următorul text, pe care îl reproduc de pe blogul lui Dan, "Trenduri economice":
"Avand in vedere prevederile Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
Art. 1. - In baza art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, se aproba Procedura de solicitare si punere la dispozitia Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar a unui imprumut din veniturile din privatizare, in situatii exceptionale in care resursele financiare ale Fondului sunt insuficiente pentru acoperirea platii compensatiilor aferente depozitelor garantate, cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Directia generala de trezorerie si datorie publica va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la data publicarii.
Ministrul finantelor publice,Gheorghe Pogea"
Aveţi pe blogul lui toată povestea. Aşa cum am comentat şi acolo, nimeni nu produce proceduri într-un astfel de domeniu sensibil doar pentru că s-a plictisit de prins muşte la birou. Este foarte clar că măcar o bancă mare din România e cu mâinile pe piept, şi banii existenţi în Fondul de garantare nu sunt suficienţi pentru a onora obligaţiile ei.
Cum n-am cine ştie ce bani în bănci(mulţumită politicii inteligente de salarizare a statului român, care ştie el cui să dea salarii decente!), nu-mi fac griji. Dar mă gândesc cu groază la impactul unui faliment bancar semnificativ asupra mediului economic şi asupra depunătorilor, persoane fizice. Primul atacat ar fi leul. Cei mai mulţi se vor repezi să-şi retragă leii din bănci şi să cumpere valută, pe care s-o ţină la ciorap. Băncile, mă refer la cele relativ sănătoase, vor avea noi probleme, ca urmare a retragerilor. Ele se vor adăuga celor generate de întârzierile de plată ale debitorilor.
După leu toate o vor lua la vale. Şi cu guvernul de diletanţi cu care ne-a "fericit" Înţeleptul nostru Conducător, n-avem nicio şansă ca evenimentele ce vor urma prăbuşirii unei bănci majore să fie cât de cât gestionate. Un sfat: făceţi-vă provizii de "Distonocalm!" Sigur veţi deveni dependenţi de el!
6 comentarii:
Trebuie facute cateva precizari:
1. tocmai pt ca este un domeniu atat de sensibil totul se face dupa proceduri ca sa nu se lase loc la interpretari. Chiar si o banala deschidere de cont se face dupa o procedura.
2. In domeniul financiar bancar (cel putin pe asta il cunosc eu), prevederile unei legi/regulament sunt aplicate de catre cei carora li se adreseaza cu ajutorul procedurilor.
si partea din lege:
Art. II. -
(1) Fondul va emite reglementarile prevazute la art. 61 alin. (2) si pe cele prevazute la art. 8 alin. (3) in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) In aplicarea prevederilor art. 14 alin. (5), Ministerul Finantelor Publice emite, in termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, procedura privind solicitarea si punerea la dispozitia Fondului a imprumutului.
OUG-ul a fost dat pe 24 iunie 2009, deci s-au incadrat la limita.
Edward Kennedy a murit astazi, probabil unul din cei mai influenti patriarhi liberali ("de stanga" - cat de stanga se poate fi in SUA... ).
Pacat, politicile sociale promovate de el aveau si sens si viziune.
Poate profitand de ocazie dl Obama promoveaza ceva mai agresiv reforma sistemului de asigurari medicale si poate lobby-ul firmelor de medicamente mai ia un distonocalm ...
Oricum la noi asa ceva ar fi imposibil (sa infrunti firmele de medicamente) pentru ca sunt pline de generali "speciali" ...
Gigi, eu nu am nimic cu procedurile. Să fie sănătoase! Este vorba despre momentul emiterii actului legislativ. Care îmi ridică nişte semne de întrebare. Atât. Iar în ceea ce priveşte băncile, nu transparenţa este principala lor calitate...
tot din lege:
Prezenta ordonanta de urgenta transpune dispozitiile art. 1 pct. 3 lit. (i) din Directiva 94/19/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 30 mai 1994 privind sistemele de garantare a depozitelor, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 135 din 31 mai 1994, si ale Directivei 2009/14/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 11 martie 2009 privind modificarea Directivei 94/19/CE privind sistemele de garantare a depozitelor in ceea ce priveste plafonul de garantare si termenul de plata a compensatiilor, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 68 din 13 martie 2009.
este doar o adaptare la noua legislatie europeana
Aşa să fie! Dar nu prea cred. Pentru că multe bănci sunt supraexpuse în afaceri imobiliare dubioase, situaţia economică se înrăutăţeşte, şi mai devreme sau mai târziu va interveni şi un faliment sănătos în sistem.
Trimiteți un comentariu