Se tot agită, electoral, ideea intrării României în incapacitate de plată. Ceea ce este o tâmpenie pură şi simplă, care nu ne face cinste. Dar mă face să-l adaug pe Ciutacu pe lista mea de proşti preferaţi. Aş vrea să fiu bine înţeles: voi fi având eu un lexic mai buruienos câteodată, dar sunt cât se poate de responsabil în afirmaţii şi nu sug din deşt când n-am argumente.
Nu poţi să-l critici pe Băsescu pentru că prevedea colapsul sistemului de pensii, şi tu să anunţi că de la 1 octombrie statul nu o să mai plătească salariile şi pensiile. Asta ar echivala cu încetarea TUTUROR încasărilor la bugetul de stat. Personal, nu cunosc un exemplu în care un stat normal, fie el şi în criză, să nu fi încasat niciun ban la buget.
Deocamdată deficitul bugetar este de 2,7% din PIB după primele şase luni. Rezervele valutare sunt şi ele de circa 26 de miliarde de euro. Este foarte posibil să avem un semestru doi mai bun, graţie unei producţii agricole mai mari. La fel de posibil este ca multe dintre plăţile la buget, amânate de agenţii economici, pentru că, din motivele ştiute, costurile creditelor au devenit prohibitive, să se facă, pentru că băncile revin la raţiune, adică la dobânzi omeneşti, cum la fel de posibil este ca o perioadă să se relanseze şi consumul, din banii celor care muncesc afară, unde economiile încep să crească.
În plus, există o chestie, numită "creaţie monetară", de care ne ferim ca dracu' de tămâie, pe motiv că "inducem inflaţie" dacă tipărim bani. Dar de unde pana lui Hector au luat americanii şi europenii zecile alea de mii de miliarde de euro şi de dolari, pe care le-au injectat în curul băncilor? De la alte bănci? Sau din "creaţie monetară", adică tipărind bani? Şi se plâng de deflaţie, nu de inflaţie! Hai să fim serioşi! Ortodoxia economică nu ne ajută cu nimic! Cu atât mai mult cu cât cei care o aplică sunt nişte diletanţi în materie de economie.
Singura incapacitate de care suferă această ţară este aceea a fi guvernată cum se cuvine. Şi asta nu se vindecă, vrem, nu vrem, cu tocşoaie tembele şi cu stimularea fricii, din motive electorale.
5 comentarii:
Cu un singur lucru nu nă împac. Afirmaţia următoare :"Este foarte posibil să avem un semestru doi mai bun, graţie unei producţii agricole mai mari."
Cum vine asta cînd grîul anul acesta se plăteşte de către coloctatori cu 1/5 mai puţin faţă de preţul de anul trecut ?
Ştiu şmecheria. Dar dacă li se impune momentul în care se va vinde grâul, lucrurile stau altfel. Acum grâul NU are calitîăţile de panificaţie necesare, trebuie să mai stea. De aceea se vinde mai ieftin.
Mai discutam in octombrie.
Prostul tau preferat
Eu am asa un feeling ca "elita" oranjgutanilor :) va profita de moment pentru a falimenta niste banci... :( Sper sa ma insele intuitia, macar de data asta.
Spuneti de trei ori ca este posibil.Eu nu cred. Situatia se va agrava si se vor tipari bani.Mi-ar place sa ma insel !
Trimiteți un comentariu