duminică, 30 mai 2010

Nu sistemul a ucis

Nu, nu sistemul l-a ucis pe copilul internat cu o banală fractură la Spitalul de Urgenţă din Slatina. Nu, l-au ucis neomenia, incompetenţa şi nepăsarea unor oameni. Sistemul nu este exterior oamenilor. Oamenii constituie sistemul. Iar oamenii ăia, întâmplători şi medici, sunt aşa cum sunt pentru că aşa suntem noi, ca naţiune. De ce să căutăm alte explicaţii? Aşa suntem noi. Şi nu comunismul, nu capitalismul, nu marţienii, nu ruşii, nu americanii, nu patagonezii sunt de vină. Nu, noi suntem.
Aşa că putem investi oricât în echipamente, în medicamente, în tot felul de năzbâtii, dacă nu ne schimbăm mentalităţile şi mai ales nu ne schimbăm sistemul de valori, în spitalele româneşti vor continua să moară oameni din cauza nepăsării şi neomeniei altor oameni.

6 comentarii:

Fluieratorul spunea...

De acord! Am urmarit stirea, si cred ca fiind vorba de niste oameni saraci, s-a considerat ca daca nu sare mama cu ceva in plic, copilul nu merita atentie. Ca atare, nu i s-a dat atentie, si urmarile nu puteau fi altele.

Din partea mea, faptul ca nu avem destui medici si destule cadre sanitare nu scuza mentinerea unor nesimtiti si incompetenti pe posturi, numai ca sa fie posturile ocupate si sa zicem ca oferim asistenta sanitara.

Bineinteles ca oamenii, indivizii respectivi, sint de vina, si nu regimurile. Nu e vorba de nici o sofisticare aici, ci numai despre simpla asumare a raspunderii, ori la noi, roamnii, asa se pare ca e un lucru tare greu, la toate nivelurile.

pacos spunea...

Sa recapitulam: "Matei Bals" - spital de referinta in contagioase, condus de un secretar de stat. Aici moare Toni Tecuceanu.
CFR 2. Numai norocul a facut ca soprana Antoniu sa nu moara acolo. Morti suspecte in spitale judetene: Slatina, Constanta, Timisoara, Botosani s.a. Alte nenorociri in maternitatile din Iasi, Bucuresti, Giurgiu. Oameni lasati sa moara pe holurile spitalelor. Oameni plimbati de la un spital la altul, asta in situatia in care nu sunt abandonati tocmai de cei care se presupune ca au obligatia de a-i salva.
Cand se intampla intr-un singur loc, e clar ca se intampla din neomenia, incompetenta si nepasarea unora. Dar, din nefericire, se intampla peste tot. Se intampla din cauza sistemului. Prost gandit, prost administrat, prost finantat.

Anonim spunea...

si asta este tot o aliniere la valorile si practicile vestului insa idolatrismul romanului si credinta lui in vise sint prea tari pt a-l determina sa depuna ceva eforturi pt a vedea o realitate care-ti scoate ochii: barbarii nespalati vestici nu puteau dezvolta decit sisteme cretine a caror duhoare nu poate fi schimbata de parfumuri si nici miinile lor jegoase de manusi de matase.

Adrian Năstase spunea...

Ba da, sistemul l-a ucis. Nu direct, bineînţeles, ci prin faptul că acest sistem permite menţinerea în spitale a unor indivizi "nepăsători şi neomenoşi", aşa cum bine spui.
Dacă la prima manifestare a nepăsării, omul ăla ar fi fost expulzat din sistem, n-ar fi apucat să ucidă. Dar sistemul nu are un asemenea mecanism, şi din cauza asta eu îl consider vinovat.
Bineînţeles putem pune problema vinovăţiei celor care au putere de decizie şi au datoria (prin funcţiile pe care le deţin) de a organiza acest sistem. Sunt exact cei care acum se arată foarte îngrijoraţi şi pun pe picioare, ca de obicei, diverse comisii. Evident, degeaba...

Anonim spunea...

chetia cu comisiile este un standard in vest. pt orice se face o comisie si toata lumea se liniseste deoarece pina apar rezultatele nu mai stie nimeni despre ce-a fost vorba. :)
lasa ca invatati voi ce-i ala vest uite asa usor sut dupa sut nu pas dupa pas ca metoda asta este obsoleta in mileniul 3! :)

geomarz spunea...

Haideti sa recapitulam.
In covarsitoarea majoritate a spitaleor din R, NU EXISTA decit pe sponci
- laborator functional de analize in care sa se poata face in TIMP UTIL un numar mediu de analize strict necesare. Analizele se trimit in privat CU PLATA iar rezultatele vin, cel mai adesea la UNA SAPTAMINA.
- servicii de radiologie functionale (cind exista filme, nu functioneaza aparatele, cind functioneaza aparatele, nu exista filme, iar sevice-urile NU SE FAC pentru ca NU SE PLATESC). CT-urile si RMN-urile se fac in privat cu 5-700 RONI
- farmaciile spitalelor au o lista de vreo 40-50 de medicamente si acelea cu citeva teblete, fiole, flacoane, etc, cind lista ar trebui sa fie de mii de specificatii
- magaziile spitalelor NU au alcool, fesi, tifon, seringi, ace, eprubete, hirtie de scris, tipizate pentru actele oficiale care sint foile de observatie, biletele de iesire sau mai stiu eu ce alta minune ... era sa uit, materiale omologate pentru curatenie elementara (un fel de "dero")
- nu exista bani pentru zugraveli si reparatii (chestia aia pe care orice om cu scaun la cap o face cam o data la cinci ani, zugravitul casei proprii)
Evident, in acest context NU sistemul este vinovat, ci ... ma rog, "nesimtitii" aia care au considerat sau nu au considerat.
Sa nu ma intelegeti gresit, moartea acelui copil este o mare tragedie dar nu este UNICA tragedie.
Sint tragedii mai mult decit ZILNICE despre care presa nu considera necesar sa pomeneasca, oficialii nu conisdera necesar sa le ia in seama iar politicienii nu isi bat capul cu ele, domniile lor tratindu-se pe de-a moaca (platitor este statul R)prin cele minunate strainataturi (vezi genunchiul lui Base, sau ce mama ma-si a fost, parca s-a mai dus si ministrul Manivela pe undeva si naiba sa-i mai ia care pe unde afost)

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...