Văd că Antonescu recidivează şi continuă să identifice "dreapta" cu cota unică. Nu-l înţeleg, cum nu-i înţeleg pe cei din spatele său, că el nu prea le are cu economia, ca şi boc. Unii dintre liberali chiar ştiu economie, dar văd că şi ei au lăsat dracului judecata critică la uşa sediului de partid şi au luat dogma în braţe. Ceea ce este o mare decepţie pentru toţi.
Cred că liberalii au dezvoltat deja o obsesie: aceea de a nu fi acuzaţi că sunt la remorca lui Ponta, că n-au sărit la stânga. "PSD a început să vorbească precum Ion Iliescu în 1991, 1992. PNL a fost şi rămâne constant. PSD, chemat la guvernare de Traian Băsescu, nu a zis nici pâs legat de cota unică. Când i-am acordat susţinerea lui Mircea Geoană în turul doi al alegerilor prezidenţialelor, am vorbit de un guvern Johannis bazat pe păstrarea principiului cotei unice. Noi suntem cei care am avut curajul să spunem lucrurilor pe nume. Îi rog pe Ion Iliescu şi pe Victor Ponta să spună ce înţeleg prin bogaţi. Presupun că nu au în vedere pe superbogaţii pe care i-au generat guvernările lor, ci clasa mijlocie", a atras atenţia Antonescu, adăugând că PNL nu este dispus să sacrifice interesele acestei pături sociale pe altarul demagogiei stângiste.
Las la o parte un lucru, poate esenţial, dar pe care nimeni în România nu va accepta să-l recunoască, anume că existenţa clasei de mijloc a fost posibilă datorită politicilor de stânga, odată cu apariţia statului providenţă. Şi că politicile de dreapta, duse de Reagan şi Thatcher din 1980, şi adoptate inclusiv de stânga, ca o dovadă că s-a rupt de "trecutul comunist", au lovit cel mai crâncem în clasa de mijloc, cea care a beneficiat cel mai mult de pe urma politicilor redistributive.
Din păcate, clasa de mijloc românească este mai mult legată de stat decât de sectorul privat. Este firesc să ai în clasa de mijloc(toate ţările occidentale au aceeaşi structură a ei) profesori, medici, o parte a administraţiei statului, oameni din sectorul creaţiei intelectuale. Meseriile aşa-zis "liberale", care la noi se cam identifică acum cu avocaţii, ne place sau nu, generează un număr fatalmente limitat de membri ai clasei de mijloc, şi ăia mai ales la vârful ei, upper midlle class.
Ce ignorăm noi este faptul că după cel de-al Doilea Război Mondial politicile de tip voluntarist, care au fost puse în operă de statele occidentale, inclusiv de SUA, au adus în rândul clasei de mijloc şi muncitori de înaltă calificare din industriile de vârf: nucleară, aeronautică, explorarea spaţiului, tehnică militară, etc. Ei au constituit lower middle class. Acum aceste activităţi fie s-au redus, fie au dispărut, fie au fost mutate în China. Acum asistăm la o reducere a numărului celor care fac parte din clasa de mijloc peste tot în lumea occidentală. Şi ar fi bine să înţelegem şi că apartenenţa la clasa de mijloc nu înseamnă doar existenţa unui anume venit, fenomenul fiind mai complex.
Ceea ce face acum băsescu este să dea o lovitură mortală clasei de mijloc româneşti. Să fim oneşti: economia "de piaţă" nu a furnizat suficienţi membri clasei de mijloc româneşti, şi criza i-a lovit în primul rând pe ei. În al doilea rând, nu apelul la cota unică de impozitare i-a dus pe cei din sectorul privat în rândul clasei de mijloc, ci un complex de factori, în care şi cheltuielile publice au jucat un rol, şi nu mic. Dacă ei, şi liberalii, care se vor apărătorii clasei de mijloc, vor continua să creadă că viitorul clasei de mijloc se leagă de cota unică de impozitare, îl ratează fără drept de apel. Viitorul clasei de mijloc se leagă de politicile redistributive ale statului, şi impune revenirea la impozitul progresiv. Nu cred că poate numi cineva o ţară cu cotă unică de impozitare sau cu politici redistributive cvasinule care se bucură de existenţa unei clase de mijloc demnă de acest nume.
Cred că drumul pe care o apucă PNL nu duce nicăieri. Aici nu este vorba nici de cotă unică, nici de cine e liderul opoziţiei. Aici este vorba despre o acţiune politică pe termen mai lung, care trebuie să conducă la un nou proiect pentru România. Şi care să permită ieşirea din băsescianism şi demontarea sistemului ticăloşit instaurat de el. Dacă PNL şi PSD vor oferi spectacolul jalnic al unor încăierări politicianiste şi fără orizont, nu vor convinge pe nimeni că sunt mai bune decât pedeleii.
3 comentarii:
A dat-o in bara! Habar nu are de economie, de mediul privat, de IMM-uri. "Liberal" sadea!
Dar cine propunea cota unica in 2003? Nu Nastase si Tanasescu, care erau la putere atunci?
Sansa PNL-ului este ca are oameni care inteleg anumite lucruri. Nesansa poate sa fie modul in care se vor raporta la liderul partidului. Atat PSD cat si PD-L, sunt recunoscute pentru uniformizarea opiniilor, lucru destul de rau pentru propria democratie din partid.
PNL-ul a fost si ramane etichetat ca fiind ceva aparte in politica romaneasca. Probabil, ar fi mai util ca sa avem atat la putere dar mai ales in opozitie, politicieni ce au in fata lor orizonturi mai indepartate de timp.
Trimiteți un comentariu