luni, 10 mai 2010

Din gândirea social-politică a clitorisului politicii româneşti

"Daca alegeam majorarea taxelor, ar fi generat o presiune suplimentara pe singura categorie care mai plateste impozite si taxe, dupa ce aceasta a mai suferit o ajustare in 2009" spunea aseară boc, fără ca nimeni să protesteze.
De ce v-aţi aştepta să se întâmple ceva pozitiv în economia României, când şeful(ce-i drept, doar cu numele, dar, orişidecât!) guvernului nu ştie lucruri elementare. Doar un idiot poate crede că în România sunt angajaţi în mediul privat doar trei milioane de oameni. Din păcate lipsa de date statistice mă împiedică să fac un calcul, dar probabil că nu ar fi prea complicat de făcut: pensionarii şi bugetarii îi ştim la număr, ştim şi media veniturilor lor, adăugăm şi cele trei milioane de angajaţi la privat, cu media salariilor lor, şi apoi începem să ne uităm la încasările din TVA. Şi vom vedea că, indiferent cât TVA nu se plăteşte, există un plus care vine din munca la negru.
Aşadar, în timp ce bugetarii, dar şi pensionarii, PLĂTESC lună de lună taxe şi impozite, pentru că sunt reţinute la sursă, sectorul privat face evaziune din greu. Asta e realitatea, place sau nu. Tot aud că s-au redus salariile la privaţi. O fi aşa, nu zic nu, dar cam pe hârtie, altminteri am fi ţinut-o tot într-un scandal. Ştiu, o să mi se spună că ăia nu fac greve, că se cacă pe ei de frică să nu fie daţi afară. În unele cazuri ar putea fi adevărat. Dar la fel de adevărat este că pentru a-şi păstra muncitorii calificaţi, foarte multe firme i-au dat afară pe hârtie, şi-i plătesc cu plicul, sau i-au trimis în şomaj tehnic, plătit de stat, şi aşa nu se mai încurcă la capitolul taxare. Ia ghiciţi ce profituri fac băieţii ăştia, iar la ascunsul lor se pricep de minune.
Şi mie îmi cer băsescu şi boc să fiu solidat cu ăia care fac evaziune de zeci de miliarde de euro, că se duce dracului ţărişoara? De ce aş fi solidar cu ăla care-mi râde în nas din maşina lui de sute de mii de euro, dar se plânge că se sacrifică pe altarul crizei?
De ce trebuie să tai salarii şi pensii, pentru a plăti datoriile statului către firme? Dar firmele ce datorii au către stat? Ele când le plătesc? Că nu stau ele în miliardul ăla de euro care trebuie plătit de stat!
Statul nu este doar sectorul bugetar, iar zona privată este exterioară lui. Nu, suntem toţi părţi ale lui. Din păcate, gândirea primitivă a lui traian băsescu şi vidul din mintea lui boc au produs un monstru. Care ne va duce la dezastru mai repede şi mai temeinic decât mama tuturor crizelor.
UPDATE: am schimbat titlul! Definiţia lui boc, dată de diliul de Medelin, pe Realitatea, este de un haz nebun. boc, acest clitoris al politicii româneşti! Adevărul este că la câte orgasme de râs ne-a produs, îşi merită numele!

4 comentarii:

asybaris spunea...

Cu exceptia catorva firme abonate la stat, majoritatea sectorului privat o duce prost. Imi trec prin maini bilanturi la 2009, societati care vor sa obtina finantare si care nu au putut iesi pe profit anul trecut, adica au suferit pierderi contabile reale. Din discutiile pe care le port cu antreprenorii reiese o scadere reala a cifrei de afaceri, a vanzarilor si intarzierile care apar in incasarea facturilor. Deci problemele din sectorul privat sunt reale. Iar cand spuneti privat, nu va mai ganditi la Euroconstruct Trading 98, ganditi-va la sute de mii de firme care au unul-doi angajati. Ele sunt primele care mor si care alimenteaza somajul si scaderea incasarilor bugetare. In mod paradoxal, masurile idioate luate de guvernanti nu solidarizeaza romanii in revolta, ci ii invrajbesc intre ei.

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, cunosc destul de multe despre ceea ce se întâmplă în domeniu. Fratele meu are o firmă de construcţii, şi ştiu ce greu îi este să-şi păstreze oamenii. Face lucrări speciale, şi pe ăia nu-i iei de pe marginea şanţului. A mai pierdut o garnitură, plecată la muncă în Spania. Nu vrea să-i piardă şi pe ăştia. Dar mafia portocalie a blocat piaţa, şi adio şi-un praz verde!
Nu sunt absurd şi nici nu judec la grămadă. Dar vezi români care fac mici afaceri şi care-şi permit un lux pe care cineva din occident, care face acelaşi lucru, într-un mediu economic infinit mai bun, nu doar că nu şi-l permit, dar nici măcar nu îndrăzneşte să viseze la el. Şi atunci, eu ce să cred?

Shadow spunea...

@Dle Gheorghe,
Zona neagra a economiei a crescut in astia doi ani la peste 40%. Acolo sunt banii pe care guvernul nu-i gaseste. Ori reusesc sa "controleze" mai bine (incompetenti si nu pot, e nevoie de un fisc "caine" cum au francezii) ori impoziteaza altfel.

Un exemplu. Cresterea tva si scaderea cotei unice poate face ca o parte a "banilor negri" sa fie impozitati doar pe "consum". Si nu lovesti nici societatile comerciale. E drept vei lovi persoanele fizice dar "toate" nu numai "unele" si nu la nivelul de 20% din salariu.

Prin toamna oricum vor fi obligati sa creasca tva-ul si poate chiar si cota unica. Deci aberatia actuala nu face decat sa ne bage si mai mult in criza.

carp popescu spunea...

Vin din zona companiilor private care au platit, platesc si vor plati din greu pentru ca nu isi permit sa faca evaziune - nume, pozitie si altele (vorbim de multinationale). Am apreciat zilele trecute cand dupa o generalizare fortata v-ati cerut scuze. Acum iar dati in angajatii de la privati fara sa faceti nicio diferentiere. Datele statistice exista si sunt publice. Lasati in pace macar zona in care inca se munceste, se platesc taxele. In zona asta nu se face scandal pentru ca salariul se obtine cu munca si cand se pleaca, e clar de ce se pleaca. Cat despre panaramele care ne conduc, aveti perfecta dreptate.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...