O poveste delicioasă, din ciclul "Cine e pieţele şi ce vrea ele?" Luni, matinalul postului de radio France Inter. Protagonişti, realizatorul emisiunii, Nicolas Demorand şi Jean-Pierre Jouyet, preşedintele Autorităţii Pieţelor Financiare(AMF), "jandarmul" Bursei franceze. Realizatorul se arată nedumerit: "Păi, frate, acum o săptămână "pieţele", neliniştite de datoriile acumulate de state, cereau planuri de austeritate. Nu trece bine săptămâna, pieţele primesc ceea ce reclamaseră cu atâta vigoare, şi ele sunt din nou neliniştite, tocmai din pricina măsurilor de austeritate luate de guverne, pe care le socotesc dăunătoare creşterii economice. Ce dracu să înţelegi de aici?" ( Un soi de traducere, mai pe limba noastră!)
"Jandarmul" Bursei dă o explicaţie care demonstrează că pieţele au întotdeauna dreptate. Cunoaşteţi refrenul, e din manualul de propagandă a capitalismului pentru uzul proştilor de pretutindeni. Ce urmează face toţi banii. Acum nu ştiu dacă realizatorul a făcut mişto sau premierul grec chiar a propus asta, dar ideea era: "de ce nu închidem noi câteva dintre pieţele astea, să ne liniştim puţintel?"
Este momentul în care Jouyet dă drumul unui porumbel: " Pentru a închide o piaţă, trebuie s-o fi cunoscut deja, să ştii unde este. Trebuie să ai o piaţă pentru asta". Şi ca lucrurile să fie cât se poate de clare şi de coerente, adaugă: "Înainte de a suspenda pieţe, trebuie întâi să le organizezi!" Cum s-ar zice, omul nostru a fost strălucitor şi amuzant. Doar ăia de au bani investiţi în Bursă să fi încercat oarece nelinişti.
Aşadar, cine e pieţele şi ce vrea ele?
2 comentarii:
@Constantin,
Na, ca a inceput Angelica tranta cu "pietele" si produsele lor sofisticate.
http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-7292788-decizia-germaniei-interzice-serie-tranzactii-bursiere-provoaca-furia-fondurilor-speculative.htm
La noi, Basescu si Boc au gasit ei niste "piete" mai zglobii si se dedau deja la perversiuni. Cu piata muncii, cu piata de consum, cu Piata Victoriei...si mai urmeaza...
Mulţumesc pentru semnalarea discuţiei radiofonice, de care nu aveam cunoştinţă (citesc prea rar Le Monde în ultima vreme).
Am adăugat mai multe detalii aici: Marchés : Une décennie de vaches maigres en Europe ?.
Trimiteți un comentariu