Noi, românii, ar trebui să privim mai atent la ceea ce se întâmplă în Afganistan. Nu pentru că am putea ajunge în situaţia afganilor. Ci pentru a vedea cât de fragil este procesul de modernizare, dacă el este doar superficial , nu cuprinde întreaga societate şi nu merge în profunzime. Scriam, nu o dată, despre viteza cu care s-au reprodus, după 1989, structurile de subdezvoltare proprii României interbelice. Aceleaşi insule de opulenţă şi de bogăţie insolente, aceleaşi pungi extinse de sărăcie, acelaşi stat parazitat de puternicii zilei, aceeaşi societate atomizată, aceleaşi strategii de supravieţuire.
Dezindustrializare, dezurbanizare, oraşe şi sate practic moarte, paragină, milioane de hectare de pământ nelucrate, oameni trăind în Evul Mediu, o Biserică tot mai legată de stat şi care i se substituie adesea. Desfiinţăm şcoli şi spitale, institute de cercetare, elitele intelectuale pleacă pe capete, în schim avem supraproducţie de popi şi construim în draci biserici. mai mult, IPF Daniel ne propune ieşirea din criză prin subvenţionarea construcţiilor de biserici!
Găsiţi aici un articol, apărut în Foreign Policy, despre Afganistanul din anii 50 şi 60, când era în curs un proces de modernizare, cu toate limitele lui inerente. Pentru cineva care cunoaşte doar realităţile de azi ale Afganistanului, fotografiile dintr-un vechi album de promovare a ţării i se pot părea nu doar ireale, ci şi imposibile!
6 comentarii:
Amuzant! Din pacate nepotii maturilor de azi se vor uita asemenea la poze facute azi in Occident. Ura actioccidentala a stangii a reusit sa ne distruga in mai putin de doua generatii.
Stiu o poveste asemanatoare despre Irak, au fost si documentare cu fosti profesori universitari care traiesc acum in mizerie, care mai reusesc sa traiasca, si care povestesc cum era viata si civilizatia si in Bagdad si la universitate inainte de primul razboi din Golf. Si in Iran se traieste o poveste asemanatoare, de-aia e plina Europa de iranieni plecati de-acasa.
si romanii au plecat de-acasa, multi, de citiva ani. Vorbim peste inca 20 de ani, la o terasa la Nisa.
@Constantin, poate ca ar fi trebuit sa spui si ca liderul politic care a facut posibila acea fata a Afganistanului din anii 50, 60 era unul cu vederi de stanga, progresiste, si aristocrat. e adevarat ca l-au asasinat comunistii, dar el era de stanga progresista. Altfe, cittitorii tai foarte tienri si-ar putea imagina ca mica perioada buna a Afganistanului se datoreaza vreunui vizionar de dreapta!
http://en.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Daoud_Khan
Terifianta modificare.
Si terifiant viitor.
Peste 20 de ani Romanai va arata la fel ?!
Gratie minunatilor nostri conducatori...
Exista si altfel de exemple. Libanul. Dupa 15 ani de razboi (israeliano-palestiniano- sirian) uite ca s-au reasezat si, in 20 de ani, au reusit sa refaca Libanul la ceea ce era inainte de anii 70: "Elvetia orientului mijlociu".
Pozele alea seamănă teribil cu cele din România anilor 50-60. Mi-e imposibil să fiu nostalgic după acea Românie şi mi-e teamă că nici Afganistanul de atunci nu era în realitate aşa cum se vede în poze.
Trimiteți un comentariu