duminică, 2 mai 2010

Eu scarpin pe burtă măgarul tău, tu...

Schema de mai sus, parţială şi uşor tezistă, arată de ce grecilor n-o să li se întâmple mare lucru, în afară de ceva hârjoneli cu poliţia. Sigur, nici moale n-o să le fie, dar madam Merkel îşi face iluzii crezând că poate impune ceva ansamblului zonei euro. După cum sunt toţi prinşi în păienjenişul datoriilor, ori se salvează toţi, ori pier toţi. Şi apoi, ăia care au dat bani "porcuşorilor" nu i-au dat degeaba. La cât au câştigat până acum, îşi permit ceva filantropie vreo doi-trei ani. Datoriile tot vor fi plătite. Şi dacă se supără şi datornicii, nu cred că speculatorilor şi agenţiilor de rating, care sunt mână în mână, are să le fie prea moale. Aşa că până la urmă pupat toţi Piaţa Endependenţi!
PS: datoria Irlandei reprezintă circa 75% din datoria Italiei, deşi dimensiunea economiei irlandeze este de câteva ori mai mică decât cea a Italiei. Dobitocii care le-au dat atâţia bani irlandezilor, aproape 900 de miliarde de dolari, n-au nicio vină? Ei nu se uită pe statistici? Sau lăcomia este mai puternică decât raţiunea?
PPS: aveţi aici sursa.

4 comentarii:

Gabi spunea...

Este vorba de datoria totală sau de cea publică!? Pentru că aici este o altă problemă. Dragele de companii sunt delocalizate în tările mai sărace si au contractat datorii... Datoria privata la noi este de trei-patru ori mai mare decat cea publica...

Constantin Gheorghe spunea...

Nu, este vorba despre cine cui a împrumutat, deci bănci comerciale şi state, la un loc. Fiecare are expunerea lui faţă de ţările aflate acum în colimator. Nu prea contează cine a dat banii, pentru că un incident de plată îi afectează pe toţi, state şi entităţi private.

Stefan A. spunea...

In UE, o mica parte din datoriile statelor suverane este in mina cetatenilor . Grosul se afla in mina bancilor europene . Nu sint multe banci cu activitate in toate cele 27 de tari membre . Logic ca problemele cu o tara afecteaza si profiturile acestor banci . Practic, la fel ca in USA , profiturile din anii "duduitori" au ramas strict private si pierderile din perioada crizei se baga pe spinarea cetatenilor !
Ce ar fi ca bancile sa suporte propriile pierderi ? Cite tari mari ar ajunge ca Romania post comunista , cu caciula in mina la FMI si cu o economie vinduta pe doi bani investitorilor straini ? Problema ca acum investitorii au ramas doar arabii si chinezii !

Unknown spunea...

Are mare importanta sa stim daca este vorba de datoria publică sau privata ca să ne putem intreba de ce se fac reduceri bugetare severe cand datoriile sunt la companii...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...