Văd că guvernanţii se grăbesc să ne asigure că micşorarea salariilor şi pensiilor e temporară. De ce? Am o vagă bănuială că dintr-un calcul ticălos. Dacă micşorează prin lege salariile de încadrare cu 25 de procente, automat se micşorează toate contribuţiile şi impozitele. Aşa, bugetarii vor plăti ca şi când şi-ar lua salariile întregi. Poate este o speculaţie, dar văd că nimeni nu suflă un cuvânt despre asta, motiv să mă gândesc la o mânărie. Dar la foamea ăstora de bani te poţi aştepta la orice!
PS: înţeleg că, de fapt, bugetarii vor fi obligaţi să stea acasă o săptămână în fiecare lună. De unde se vede că nu s-a găsit "înţelegere" la Curtea Constituţională.
PPS: Asta da, acţiune responsabilă! Felicitări!
9 comentarii:
M-ati pierdut cu asta: "Dacă micşorează prin lege salariile de încadrare cu 25 de procente, automat se micşorează toate contribuţiile şi impozitele. Aşa, bugetarii vor plăti ca şi când şi-ar lua salariile întregi."
Eu cind am avut concediu fara plata (la privat fiind) am luat un salariu brut mai mic, si ca atare am dat sume mai mici la procentele cunoscute, netul a iesit si el mai mic, si mi-a fost afectata vechimea in munca, deci mi s-a aminat iesirea la pensie cu acel numar de zile. Rata la banca (n-am, da' ca tot vorbim...) fiind pe salariul tarifar (abstractiunea standard de pe contract), n-as fi considerat pasibil de insolvabilitate.
Daca mi-ar reduce miine patronul (carnaxi!) leafa cu 25%, s-ar intimpla acelasi lucru, mai putin afectarea vechimii in munca, si as deveni poate insolvabil pentru banca.
Ceva e fishy...
Prietene, NIMENI nu spune cum se face această reducere. Aşadar NIMENI nu mă poate împiedica să mă întreb ce şi cum. Pentru că or reduce ei cheltuielile de personal, dar dacă nu-şi încasează impozitele pe venit şi CAS la nivelul planificat(şi de privaţi primesc cam pula, iertată fie-mi vorba proastă!) tot la mărirea TVA şi a cotei unice ajung. Dar ajung ca în bancul ăla cu Bulă şi surcica.
Dupa flerul meu, cam asa se va intimpla, cum spune domnul Constantin. Netul va fi calculat la mai putin 25% iar darile vor fi calculate la slariul integral...pe care s-a construit bugetul...
Si la flerul asta, negativ, nu ma bate nimeni (de cand am prezis ca Gorbaciov va fi o mare pacaoste pentru partile astea de lume...)
@geomarz: fler, nefler, pe linga ca ar fi de-a dreptul ilegal, aritmetic vorbind tot ar fi fishy...
Lo siento, dar eu, cu deformatia mea profesionala de inginer, nu pot sa subscriu la questii alarmiste fara fond, si cu atit mai putin sa le lansez, fara sa ma lamuresc ce si cum.
Băi tovarăşi, voi v-aţi tâmpit? Indiferent că salariul TARIFAR rămâne constant, dacă te trimite în concediu fără plată (forţat) 25 din timp (7 zile), VENITUL efectiv este cu 25% mai mic, şi toate procentele (impozit pe venit, CAS, şomaj, pensie) se aplică în acelaşi procent LA UN VENIT CU 25% MAI MIC!
Deci, nu vă mai drogaţi că păreţi proşti. Nu e nici o conspiraţie!
Salariul cu 25% mai mic ca urmare a concediului fără plată forţat duce la taxe şi impozite percepute cu 25% mai mici.
Ceea ce se pierde este vechimea în muncă, adică pensionare va veni mai târziu.
Ceea ce nu se pierde este salariul TARIFAR, ceea ce, pentru cei cu credite, e pe undeva bine. Banca nu ar fi forţată să ceară renegocierea creditului pe motiv că rata este prea mare faţă de salariu. (Din câte ştiu, pentru credit se cere adeverinţă de venit pe 12 luni în urmă, şi mai apoi rata să nu depăşească nu ştiu cât din veniturile lunare -- dar se iau cele tarifare, nu afectările temporare datorate concediilor fără plată.)
Beranger,
Hai sa vedem cine are dreptate !!!
Eu pun pariu pe a mea. Dau o bere calda daca pierd. Daca cistig, vreu o inghetata.
PS. Habar nu am cum se aplica impozitele astea datorita faptului ca nu-mi prea citesc fluturasul (si daca l-as citi, tot aia e, nu pricep nimic.)
@geomarz: daca lucrurile stau in realitate cum vedeti pe fluturas, si sinteti sigur ca employeru' chiar isi face deatoria fata de dvs. si stat cu acele sume, si nu numai l-a tiparit for your eyes only, atunci mi-e teama ca pierdeti pariul... Si daca employeru' va ia fata si de fapt nu plateste nimic la stat, calculele se fac la fel.
Eytherway, putem combate cu incredere cu totii la o bere/inghetata de cea mai buna calitate...
Foarte rău, dacă te-ai uita pe fluturaş, ai înţelege!
Singura chestie pe care nu o pricep este că din veniturile lunare exista o sumă deductibilă, parcă 250 RON, şi văd că nu mi se mai deduce. În fine.
Şi de luat în seamă faptul că peste suma zisă brută, există procente pe care le plăteşte şi angajatorul, şi astea nu apar pe fluturaş.
Deci, pe fluturaşul meu apare aşa.
Salariu tarifar: A lei
Ore lucrate: H (să zicem, 184 sau 176)
Concediu legal: -
Sporuri: B lei
Total drepturi: să zicem, A + B lei
Acum vin taxele, aplicate la valoarea Total drepturi:
Ajutor somaj 0,50%
Asig.sociale 10,50%
Fond sanatate 5,50%
Aici, din suma rămasă după asigurări, s-ar scădea suma deductibilă (până la 250 lei), care nu ştiu de ce nu se mai scade. După care se aplică:
Impozit salariu 16%
Şi din asta, rămâne
Rest de plata: X lei
Fluturaşii mai vechi includeau şi "Obligaţii societate", căci şi angajatorul mai plăteşte în numele tău, dar în alte procente, încă o dată "Asig.sociale" şi "Fond sanatate".
Ca procent din suma brută, obligaţiile societăţii erau pe undeva pe la 27-28%, doar că de fapt ele se aplică la suma numită "Total cheltuieli cu angajatul", care este ADEVĂRATUL BRUT.
Aşa-zisul brut pe care-l ştie angajatul se obţine scăzând din "Total cheltuieli cu angajatul" valoarea "Obligaţii societate". Şi de-abia dup-aia se aplică cele 3 asigurări şi impozitul pe salariu.
Ca ordin de mărime, dacă angajatorul are pentru tine un fond de salarii ("Total cheltuieli cu angajatul") să zicem de 4000 RON, suma aşa-zis brută care ţi se comunică este de cca. 3100 RON, iar suma netă în plată (după scăderea celor 4 taxe cunoscute) revine la mai puţin de 2200 RON.
Dar asta n-are a face cu nimic. Concediul fără plată, ca şi scăderea salariului tarifar, nu schimbă nimic, decât cuantumul la care se aplică aceste procente!
Decu, rogu-vă, scutiţi-mă de teorii tembele.
Beranger,
Mi se pare că, indiferent de modul de prezentare (verbal sau cifric) eu tot nu pricep nimic... Am o problemă serioasă cu calculele și numerele contabilicești. De aia nu-i iubesc de fel pe finațiști (părerea mea !)
Accept sa dau berea. Cum facem ?
Trimiteți un comentariu