Care va să zică: o turmă de laşi, guvernanţii noştri! După ce că sunt incapabili să genereze politici economice cât de cât coerente, care măcar să nu facă rău economiei, dacă bine nu pot face, ne mint în faţă în legătură cu relaţiile cu FMI, şi mai ales în legătură cu măsurile cerute de Fond. Măsuri care au un singur scop: să se asigure că încasările la Buget sunt suficient de mari pentru a permite plata datoriilor externe. Punct.
Nu mă înţelegeţi greşit: creşterea TVA de la 19% la 25% va determina un şoc inflaţionist. Doar că o nenorocire nu vine niciodată singură: ea se combină cu o creştere a cotei unice de la 16% la 20%. Nu ştiu cât de mare va fi contracţia consumului în astfel de situaţii. Probabil că există un nucleu dur, un consum pe care familiile nu-l pot reduce. Pe el se bazează, de fapt, guvernanţii şi FMI.
Dacă zvonurile au o bază reală, e cazul ca Pulea Vodă să cheme partidele la negocieri, împreună cu sindicatele, să găsească o platformă de interes naţional, care să permită un minim de consens pentru susţinerea acestor măsuri. Să lase dracului ANI, DNA, lichidarea Senatului şi alte tâmpenii şui dovedească, în sfârşit, că e lider politic, nu doar şef de mafie politico-economică. Pentru că dacă nu face aceste lucruri, nu scăpăm nici de un atac asupra monedei naţionale, care va genera probleme suplimentare.
Trebuie să se descotorosească imediat de Boc, un impotent politic şi un analfabet economic, un marţafoi, fără personalitate şi fără demnitate. Să găsească un premier care să fie acceptat de TOATE forţele politice, un specialist în economie, care să-şi poată forma un guvern de specialişti, angajaţi politic sau nu, cu două mari obiective: scoaterea economiei din criză şi depolitizarea administraţiei. Acest guvern să aibă eventual un mandat limitat în timp, care să conducă la alegeri anticipate, după ce se va schimba Legea Electorală, în sensul introducerii unui sistem mixt, de genul celui german, cu listă şi circumscripţii uninominale.
Dar mai ales Pulea Vodă trebuie să se explice în faţa poporului, să ceară solidaritate naţională şi socială. Pentru că urmează cel puţin doi ani crânceni, din care nu putem ieşi fără să ne dăm unii altora în cap. Un preşedinte care îi încaieră pe toţi cu toţi ne mai lipseşte, pentru a ne duce dracului definitiv!
Laş cum îl ştim, Pulimea Sa se va face mic, mic, şi va tăcea chitic. Lăsându-i pe alţii să ia şuturile în cur! Deşi este principalul artizan al acestei situaţii imposibile pentru majoritatea românilor.
Ce va fi, vom vedea. Dar FMI trebuie să dea şi el nişte explicaţii. Pentru că este evident că, prin modul în care a gestionat până acum relaţia cu România, a favorizat pe faţă actuala guvernare şi mai ales realegerea Pulimii Sale. Iar acum o fac pe zbirii. Nu ţine! De ce au fost atât de indulgenţi în alocarea unor sume uriaşe, într-un an electoral? De ce nu dădeau acum câteva luni semnale dure?
10 comentarii:
Nu e inca clar daca stirea e veridica. Pina atunci insa se continua cu politizarea si divizarea tarii. Vezi fondurile alocate de Guvern primariilor PDliste versus celelalte:
http://www.mediafax.ro/politic/guvernul-a-alocat-19-6-mil-lei-pentru-233-primarii-pdl-si-21-2-mil-lei-pentru-577-primarii-pnl-6089122/
Eu citesc stirea astfel: "I-am ciuruit!"
Ce să dovedească Bufonul? Că e lider politic?? Ăsta nu este şi nici nu va fi vreodată altceva decît un torpilor politic. Nu a construit niciodată nimic, doar a distrus. Şi i-a convins pe fraieri că e providenţial. Aici e talentul lui, ştie să-i prostească pe proşti.
Fără nici o legătură, te-ar interesa un link exchange? Studiază niţel blogul.
Adevaratele efecte ale crizei... peste 1-2 ani, cand se termina banii de la FMI !
Să fie primit!
Sincer? Dezastru!
@Ruxandra
Eu pariez cu tine ca efectele crizei si mai ales a lipsei de masuri (am pierdut deja un an jumate) se vor vedea in septembrie octombrie. A fost grea iarna asta? Sao vedeti pe urmatoarea. Cu TVA majorat si cu impozite majorate.
Ca tot ziceam ca de fapt FMI guverneaza tara: ce e aia "FMI nu agreaza impozitarea progresiva?"
http://www.mediafax.ro/economic/majorarea-tva-ar-putea-fi-amanata-datorita-opozitiei-bnr-fmi-nu-agreeaza-o-cota-progresiva-6092177
Stau si ma intreb, oare mint guvernantii nistri iar, si pun in circa FMI treaba asta cu impozitarea progresiva? Daca nu, de cind a ajuns FMI sa stabileasca modul in care se face taxarea intr-o tara? Si daca a ajuns, am ajuns si noi sclavi la ferma lor.
Ce se intimpla in Grecia ar trebui sa fie un semnal pentru cretinii care guverneaza si indatoreaza Romania.
"The rich class has been evading taxes for decades now".
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8661385.stm
Asta s-a intimplat in Grecia: a fost impus un sistem capitalist peste care s-a suprapus mentalitatea balcanica. Bogatii au furat ca in codru. Legea nu a fost aplicata. S-a mintit de la cel mai inalt nivel. Acum li se cere celor saraci sa acopere gaura.
Romanii nu sunt insa ca grecii, sa iasa sa se bata cu sistemul corupt. Romanii apreciaza pe cel care fura cel mai tare, si il voteaza sa il conduca. Deci FMI si investitorii pot fi linistiti: romanii vor continua sa fie sclavi cuminti.
@Karakas,
Interesanta idee. Capitalismul nu poate fi viabil oriunde, oricum...
@Shadow,
Tot ce se poate. Desi vor face eforturi disperate sa treaca iarna, cu riscul unui guvern nou care sa prelungeasca agonia. Pe de alta parte, primele facturi crancene la intretinere vor veni prin decembrie-ianuarie, iar regularizarile la consumul de gaze si utilitati prin aprilie.
Trimiteți un comentariu